Ενθαρρυντικές είναι οι δηλώσεις κορυφαίου λοιμοξιωλόγου και γενετιστή στη Βρετανία για την εξέλιξη της Covid-19 μετά την εμφάνιση της νέας, πολύ μεταδοτικής παραλλαγής.
«Η Ομικρον δεν είναι η ίδια νόσος που βλέπαμε πριν ένα χρόνο», είπε ο Τζον Μπελ, που κατέχει τη βασιλική έδρα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Οσο για τα υψηλά ποσοστά θυμάτων στη Βρετανία, αποτελούν παρελθόν», πρόσθεσε.
Ο Τζον Μπελ, επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, τόνισε ότι παρόλο που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την έλευση της Ομικρον, η ασθένεια «φαίνεται πως είναι λιγότερο σοβαρή και πολλοί άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο». Λιγότεροι ασθενείς χρειάζονται οξυγόνο, ενώ ο μέσος χρόνος παραμονής στα νοσοκομεία έχει μειωθεί στις τρεις ημέρες, πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με τον Guardian.
Πάντως, την ίδια στιγμή, αρκετοί επιστήμονες κατηγορούν τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν πήρε περιοριστικά μέτρα ενόψει της παραμονής Πρωτοχρονιάς, παρά το πέμπτο κύμα της πανδημίας και παρά τις παροτρύνσεις των ειδικών. Ενας μάλιστα, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους επιστήμονες και την κυβέρνηση, από την αρχή της πανδημίας.
Οι ειδικοί αυτοί τονίζουν ότι μπορεί η Ομικρον να φαίνεται ότι είναι ηπιότερη παραλλαγή από τις προηγούμενες, όμως, είναι άκρως μεταδοτική, κάτι που σημαίνει ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι μπορεί να αυξηθούν κατακόρυφα, αν δεν παρθούν μέτρα.
Οπως λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του βρετανικού ΕΣΥ, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι θα συμβεί όταν αρχίσουν να ανεβαίνει η μέση ηλικία των κρουσμάτων, μετά τις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις, που έφεραν τους νέους σε άμεση επαφή με τους ηλικιωμένους. «Ακόμα περιμένουμε να δούμε αν θα αυξηθούν οι ασθενείς με σοβαρή νόσο. κάτι που θα φανεί την επόμενη εβδομάδα» είπε ο Κρις Χόμπσον.