Πέρυσι οι δείκτες του «Ρολογιού της Αποκάλυψης» απείχαν μόλις 100 δευτερόλεπτα από το τέλος. Το 2022 με την πανδημία του κοροναϊού να συνεχίζεται και την κλιματική κρίση να είναι πιο εμφανής από ποτέ, οι επιστήμονες και ο κόσμος περιμένουν τη νέα ανακοίνωση του Bulletin of the Atomic Scientists. Του έγκυρου επιστημονικού θεσμού που φέτος συμπληρώνει 75 χρόνια ζωής και στο γύρισμα των δεικτών του ρολογιού, καταγράφει συμβολικά τον χρόνο που απομένει στη Γη και κατ’ επέκταση σε εμάς για να δράσουμε.
Ο «χρόνος» σωτηρίας το 2022 θα μετριέται άραγε σε δευτερόλεπτα ή λεπτά; Υπάρχει ελπίδα για το μέλλον του πλανήτη; Οι αποφάσεις και οι παραλήψεις των ηγετών κατά πόσο επηρέασαν την ποιότητα ζωής μας; Θα προλάβουμε να δράσουμε ώστε να αντιστρέψουμε την κατάσταση;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει το «Ρολόι της Αποκάλυψης». Κι αν για ορισμένους ο επιστημονικός αυτός θεσμός που πρωτοεμφανίστηκε το 1947 για να συμβολίζει τον κίνδυνο από την επερχόμενη καταστροφή του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της πανδημίας μοιάζει με σενάριο συνομωσίας και εκφοβισμού, δεν είναι. Το κάθε άλλο μάλιστα.
Ο χρόνος μετριέται πλέον σε δευτερόλεπτα
Μια ομάδα ειδικών, μεταξύ αυτών 13 κάτοχοι βραβείου Νόμπελ που υπογράφουν την ανακοίνωση, ορίζει κάθε χρόνο τη νέα ώρα. Πέρυσι, οι δείκτες του «Ρολογιού της Αποκάλυψης», είχαν μειωθεί μόλις στα 100 δευτερόλεπτα, όπως αναμεταδίδει το ertnews.gr. Πόσος θα είναι ο «χρόνος μέχρι τα μεσάνυχτα» θα είναι φέτος;
Ο Μπόρις Τζόνσον, Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα είχε ισχυριστεί ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από το παρελθόν και πλέον ο χρόνος μας μετριέται στο δίλεπτο. Μακάρι να είναι έτσι και ο πλανήτης να έχει κερδίσει 20 δευτερόλεπτα σε σχέση με το 2021.
«Αυτό είναι το μήνυμα αφύπνισης για τον κοροναϊό: Απομένουν μόλις 100 δευτερόλεπτα από τα μεσάνυχτα» ήταν το μήνυμα του 2021. Και όπως δήλωνε η Ρέιτσελ Μπρόνσον, πρόεδρος και γενική διευθύντρια του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists για την αντίστροφη μέτρηση της ανθρωπότητας, «ο χρόνος που χωρίζει τον κόσμο από την καταστροφή εκφράζεται πλέον σε δευτερόλεπτα, όχι σε ώρες ή λεπτά».
Η πορεία του ρολογιού στο χρόνο
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείχτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν τις 24.00. Το 1953, όπως το 2018 και το 2019, το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
Πέρυσι που ο χρόνος μας μέχρι τα μεσάνυχτα είχε οριστεί στα 100 δευτερόλεπτα, ο μεγάλος κίνδυνος για την ανθρωπότητα ήταν η πανδημία του κορονοϊού. Το 2022, με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, θα είναι ο πάλι ο SARS-CoV-2 ο μεγάλος κίνδυνος της ανθρωπότητας, θα είναι η κλιματική κρίση ή η στροφή στην πυρηνική ενέργεια; Υπομονή, σύντομα θα μάθουμε.
Οι επιστήμονες του Bulletin of the Atomic Scientists, λαμβάνουν πολλούς παράγοντες υπόψιν για τη ρύθμιση των δεικτών του Ρολογιού του όπως πυρηνική απειλή, κλιματική αλλαγή, δείκτες βιο-ασφάλειας και βιολογικής τρομοκρατίας, επεισόδια κυβερνοπολέμου εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση της πανδημίας κάνουν τους δείκτες να απομακρύνονται ή πλησιάζουν τα μεσάνυχτα διαρκώς.
H επόμενη καταμέτρηση του επιστημονικού περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου και θα σηματοδοτεί την 75η καταμέτρηση του χρόνου που μας στη Γη. Γιατί όσο πιο κοντά φτάνει ο λεπτοδείκτης στα μεσάνυχτα, τόσο πιο κοντά πιστεύει η επιτροπή των ειδικών πως πλησιάζει η οικουμένη στην καταστροφή. Μέχρι να ανακοινώσει η επιτροπή τις προθέσεις της, υπομονή και τα μάτια… στους δείκτες.
Πηγή: thebulletin.org/doomsday-clock