Άνοιγμα των σχολείων με αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα αναμένεται να αποφασισθεί στη συνεδρίαση της επιτροπής, σήμερα στις 14:00, στην οποία μάλιστα θα συμμετάσχουν ο Θάνος Πλεύρης και Νίκη Κεραμέως.
Με τα κρούσματα 24ωρου, του κοροναϊού για έβδομη συνεχόμενη μέρα να είναι πενταψήφια, η επιτροπή θα συνεδριάσει για να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων. Αμέσως μετά αναμένεται να γίνουν κοινές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας και την υπουργό Παιδείας.
Με στόχο το άνοιγμα των σχολείων να γίνει στις 10 Ιανουαρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε… πυρετό διεργασιών πραγματοποιώντας συνεχείς συσκέψεις. Παράλληλα αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η παραλλαγή Όμικρον.
Η οριστική απόφαση όμως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία, που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.
Αυστηροποίηση πρωτοκόλλου
Στην περίπτωση που ανάψει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αυστηροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Είτε με την υποχρέωση διενέργειας self test και από τους εμβολιασμένους μαθητές, είτε με την αύξηση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων από 2 σε 3 εβδομαδιαίως. Επίσης, αναμένεται να αποφασιστεί η διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές κάθε τμήματος, σε περίπτωση κρούσματος σε αυτό.
Πάντως, δεν αποκλείεται το κλείσιμο ενός τμήματος να μην γίνεται με κρούσματα στο 50%+1, αλλά ή στο 40%+1 ή στο 30%+1. Επίσης, ενδέχεται να αποφασιστεί και η μείωση της καραντίνας σε πέντε ημέρες σε περίπτωση κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι το άνοιγμα των σχολείων απασχόλησε την καθιερωμένη σύσκεψη χθες, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ο οποίος ζήτησε να μελετηθούν ένα προς ένα όλα τα τελευταία δεδομένα της επιδημιολογικής εικόνας πριν ληφθούν αποφάσεις.
Οι αποφάσεις για τα σχολεία θα βασιστούν:
– Στον αριθμό των κρουσμάτων.
– Στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
– Στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.
– Στους ασθενείς έως 18 ετών.
Ολα όσα εξετάζονται
Σύμφωνα, με τις τελευταίες πληροφορίες, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, με τρία self test την εβδομάδα για τους μαθητές.
Παράλληλα, αλλάζει το πρωτόκολλο σύμφωνα με το όποιο κλείνει ένα τμήμα σε περίπτωση κρουσμάτων. Μέχρι σήμερα ήταν στο 50%+1, ενώ από τη μείωση θα πάει στο 30%+1 ή στο 40%+1.
Τρία είναι τα σενάρια για τα σχολεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA:
- To επικρατέστερο είναι να ανοίξουν 10 Ιανουαρίου με αύξηση των self test.
- Το επόμενο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 17 ή στις 24 Ιανουαρίου .
- Ένα τρίτο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και να επαναξιολογηθεί, ανάλογα με τα κρούσματα, η κατάσταση από την επιτροπή.
Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:
- Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test
- Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης.
- Τα test θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7
- Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10
Για όλα αυτά θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα εισηγηθεί αναλόγως στην Κυβέρνηση, που θα κληθεί να αποφασίσει τόσο για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και για την υποχρεωτικότητα.
Διχασμένοι οι επιστήμονες
Παρότι η κυβέρνηση επιμένει στην απόφαση να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του 2022 στις 10 Ιανουαρίου, η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να καθυστερήσει η επαναλειτουργία των σχολείων.
Ενδεικτικά, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ζήτησε, τα σχολεία να ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου τονίζοντας: «Η δική μου η γνώμη είναι να καθυστερήσουμε το άνοιγμα μία εβδομάδα και να την αναπληρώσουμε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Η Επιτροπή που ασχολείται με την Παιδεία έχει τα στοιχεία που θα την κάνουν να πάρει ωστόσο τη βέλτιστη απόφαση και ό, τι και αν αποφασίσει θα πρέπει όλοι μας να το υποστηρίξουμε και να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων».
Σε μία εβδομάδα το αποτύπωμα των γιορτών
Σύμφωνα με τον καθηγητή «σε μια εβδομάδα θα δούμε το αποτύπωμα των Χριστούγεννων και σε 15 ημέρες το αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς».
«Θα είναι μεγαλύτεροι οι αριθμοί από αυτούς που βλέπουμε αυτήν την εβδομάδα. Θα δούμε 60 – 70.000 (σ.σ. κρούσματα) σε μέρες αιχμής όπως οι Τρίτες και οι Τετάρτες», συμπλήρωσε και τόνισε:
«Αυτήν την στιγμή υπάρχουν δύο διαφορετικές πανδημίες. Το 10% των κρουσμάτων δίνει η έξαρση της Δέλτα και το υπόλοιπο 90% μια πανδημία της ‘Όμικρον’».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, άνθρωποι που νόσησαν με «Δέλτα» μπορεί να νοσήσουν ξανά από «Όμικρον» ωστόσο: «όποιος έχει νογήσει και όποιος έχει εμβολιαστεί, κατά κανόνα, θα περάσει τη νόσο ήπια».
Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα τεθούν επί τάπητος δύο κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών από 50 έως 60 ετών, αλλά και στη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.