Για μία ακόμη φορά, οι αλλαγές που όλοι περίμεναν ως προς το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, τα οποία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, δεν ήρθαν, αφού διατηρείται το μέτρο «50%+1» για το κλείσιμο σχολικών τμημάτων σε περίπτωση θετικών κρουσμάτων, ενώ αποφασίστηκε μόνο η αύξηση του testing τόσο για ανεμβολίαστους, όσο και για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Την ίδια ώρα, ορισμένοι επιστήμονες κάνουν λόγο για απόφαση υψηλού ρίσκου, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπήρξαν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα οποία διαφώνησαν με τη διατήρηση του «50%+1», ζητώντας να «πέσει» το ποσοστό.
Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται σαν να μην μπήκε ποτέ στη ζωή μας η σούπερ μεταδοτική παραλλαγή «Όμικρον», ως προς το άνοιγμα των σχολείων, ζητώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, όπως το να αραιώσουν τα σχολικά τμήματα και να προσληφθούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί.
Ωστόσο, η κυβέρνηση, μετά από την – κατά πλειοψηφία, προφανώς – εισήγηση της Επιτροπής, έκρινε ότι το μοντέλο λειτουργίας των σχολείων, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, μέχρι και το Δεκέμβριο, λειτούργησε αποτελεσματικά, γι’ αυτό και αποφάσισε να το διατηρήσει, προσθέτοντας ωστόσο πολύ περισσότερα τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ειδικά στην περίπτωση καταγραφής κρουσμάτων κοροναϊού.
Τρεις αλλαγές για την επιστροφή – Πότε θα κάνουν self και πότε rapid
Το καινούργιο πλαίσιο, στο οποίο θα επιστρέψουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Όπως τόνισε, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.
Η υπουργός ανέφερε πως θα υπάρξει συστηματικό testing στα σχολεία, προκειμένου τα παιδιά να είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, παρά εκτός αυτού.
Εντατικοποίηση ελέγχων – Τρεις προσαρμογές
1. Τρία self test την πρώτη εβδομάδα.
-Ένα επιπλέον self test (3 στο σύνολο) για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία.
2. Δύο self test από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά – Θα το κάνουν μαθητές και δάσκαλοι
-Από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά θα γίνονται υποχρεωτικά δύο self test και από μαθητές και από εμβολιασμένους δασκάλους.
-Οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι θα κάνουν rapid test, όπως πριν.
3. Τέλος ο σταυρός σε περίπτωση κρούσματος
-Σε περίπτωση κρούσματος, οι ανεμβολίαστοι συμμαθητές ενός τμήματος θα κάνουν 2 rapid και 3 self test.
-Σε περίπτωση κρούσματος, οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.
-Σε περίπτωση κρούσματος, οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι θα κάνουν 2+2 rapid και ένα self test.
-Σε περίπτωση κρούσματος,οι εμβολιασμένοι δάσκαλοι θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapid test για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.
Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.
Το πρωτόκολλο απέδωσε τους προηγούμενους μήνες, τόνισε η υπουργός Παιδείας και, πλέον, προβλέπεται η προσαρμογή του στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον, με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής.
Το σκεπτικό και οι αντιδράσεις μελών της Επιτροπής για το «50%+1»
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, παρουσιάζοντας το σκεπτικό της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων από τις 10 Ιανουαρίου, ανέφερε ότι, λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξάπλωση της Όμικρον, κάτι που είναι εμφανές από την έκρηξη των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα αυτής της παραλλαγής, συζήτησε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας της Όμικρον και ανασκόπησε τα δεδομένα από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Επεσήμανε ότι στην Ελλάδα ήδη ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του κοροναϊού στα σχολεία.
Μάλιστα, ανέφερε ότι το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από τα self test, τα οποία χαρακτήρισε «σωτήρια», καθώς «τα παιδιά αυτά, αν και ασυμπτωματικά, απομονώθηκαν εγκαίρως από το χώρο του σχολείου». Όπως τόνισε, σε κάθε κρούσμα που εντοπίστηκε στα σχολεία τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο μέσος όρος άλλων κρουσμάτων ήταν 1,4.
Έξτρα μέτρο πριν το άνοιγμα των σχολείων
Η ίδια έκανε ξεκάθαρο ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο χώρο του σχολείου, αν φορούν τη μάσκα τους και συνεχίσουν να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με βάση το πρωτόκολλο.
«Αποφασίσαμε να γίνει ένας επιπλέον αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (rapid test) από όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές 48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε.
Μιλώντας για την παραλλαγή, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν για σοβαρή νοσηρότητα από την Όμικρον στα παιδιά».
Όπως εξήγησε, όσο διαρκεί η εκρηκτική αύξηση της Όμικρον στη χώρα μας θα αναπροσαρμοστούν τα πρωτόκολλα εφαρμογής και σε εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλοι λοιπόν θα κάνουν πλέον 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα.
Επίσης, ο εντατικός καθημερινός έλεγχος, εφόσον υπάρχει πλέον κρούσμα στην τάξη, θα αφορά ολόκληρη την τάξη και για πέντε ημέρες θα περιλαμβάνει 5 rapid test για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς και 3 test για εμβολιασμένους μαθητές και καθηγητές.
Το σκεπτικό της επιτροπής, όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, ήταν η διατήρηση της λειτουργίας των σχολείων, κάτι που συμβαίνει πλέον στις περισσότερες χώρες.
Δεν ήταν ομόφωνη η εισήγηση της Επιτροπής – Αντιδράσεις για το «50%+1»
Παρά το γεγονός, όμως, ότι το σκεπτικό της κυβέρνησης και της Επιτροπής σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ήταν προς την ίδια κατεύθυνση, φαίνεται πως υπήρξαν και κάποιες αντιρρήσεις σχετικά με το πακέτο μέτρων που τελικά ανακοινώθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή συμφώνησε με το άνοιγμα των σχολείων, δεν υπήρχαν δηλαδή αντιδράσεις για παράταση των σχολικών διακοπών, ωστόσο αρκετοί διαφώνησαν με το γεγονός να παραμείνει στο «50%+1» το ποσοστό για να κλείσει ένα τμήμα.
Συγκεκριμένα, κάποιοι ειδικοί, συνυπολογίζοντας την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό, σε συνδυασμό με το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά αυτές τις ημέρες, πρότειναν να μειωθεί το ποσοστό που ίσχυε και ένα τμήμα να κλείνει όταν τα θετικά κρούσματα αποτελούν το 30% ή έστω το 40% του τμήματος.
Ωστόσο, η πλειοψηφία φαίνεται πως τάχθηκε υπέρ του ποσοστού που ήδη ισχύει, καθώς θεωρούν πως το αυξημένο testing, η χρήση μάσκας και οι κανόνες υγιεινής είναι αρκετά, ώστε ένα παιδί είτε να μην κολλήσει, είτε αν κολλήσει να το διαπιστώσει αμέσως.
Πάντως, η πορεία της επαναλειτουργίας των σχολείων και των νέων μέτρων αναμένεται να εξεταστεί από την Επιτροπή μία εβδομάδα μετά το άνοιγμά τους και αυτό θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.
Καπραβέλος: «Κανείς δεν θέλει ανοιχτά τα σχολεία και κλειστά τα νοσοκομεία»
«Λυπάμαι πάρα πολύ, ειλικρινά». Με αυτή τη φράση, ο συντονιστής διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, σχολίασε την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου.
«Δεν υπάρχει κανένας γονιός που να θέλει ανοιχτά σχολεία και κλειστά νοσοκομεία. Σήμερα είχαμε 57 εισαγωγές, η σημερινή εφημερία ήταν πολύ δύσκολη. Οι μονάδες είναι καλυμμένες στο 100%, υπάρχουν άρρωστοι, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, που προσπαθούμε να τους διαχειριστούμε. Αυτή τη στιγμή, δεν κατανοώ τη συζήτηση που έχει προκύψει. Δε ζητήσαμε κλείσιμο των σχολείων, ούτε των αθλητικών διοργανώσεων, ζητήσαμε απεγνωσμένα να μείνουν ανοιχτά τα νοσοκομεία», ανέφερε αρχικά ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στο Live News του MEGA και στον Νίκο Ευαγγελάτο.
Και προσέθεσε: «Για μας, προέχει η ανθρώπινη ζωή, δεν κατανοώ γιατί υποβαθμίζεται η αξία της ανθρώπινης ζωής. Ο αριθμός των νεκρών, ειδικά με τα δεδομένα που θα προκύψουν, είναι ανησυχητικός. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στα θύματα και στους αρρώστους εκτός ΜΕΘ και στην υποβάθμιση των άλλων ασθενειών που αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο και να μην συζητάμε μία μικρή παράταση του ανοίγματος των σχολείων».
Μάλιστα, στο σχόλιο του Νίκου Ευαγγελάτου, ότι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το μοντέλο που υιοθετήθηκε στα σχολεία πριν κλείσουν, εφαρμόστηκε καλά και ότι δεν είδαν αύξηση κρουσμάτων, ο Νίκος Καπραβέλος αντέδρασε έντονα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι λέτε; Εμείς, μες στην εντατική αυτό λέμε;».
Ο κ. Καπραβέλος επέμεινε ότι «δεν γίνεται να μην μας ανησυχεί η θνητότητα στην Ελλάδα», όπως είπε, σημειώνοντας πως «η οριστική λύση είναι ο εμβολιασμός, ωστόσο, η πολιτεία αρνείται να προχωρήσει στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα».
Παυλάκης: Αν ανοίξουν τώρα θα κλείσουν πολλά τμήματα σε λίγες μέρες
Με μία αιχμηρή ανάρτηση στο Facebook, o γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, θεωρεί λανθασμένη την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου και προειδοποιεί ότι το άνοιγμά τους θα προκαλέσει μεγάλη διασπορά του ιού στους μαθητές και τους γονείς και θα οδηγήσει σε νέο κλείσιμο πολλών τμημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Δείτε ολόκληρη την ανάρτησή του:
ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα μετατρέψουν τα σχολεία σε χώρους υπερμετάδοσης»
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα σχολεία.
Για συνέχιση της ίδιας πολιτικής, που έχει οδηγήσει τη χώρα «στην υγειονομική τραγωδία», κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, με αφορμή τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία όπως τα έκλεισε. Συνεχίζει την ίδια πολιτική που έχει οδηγήσει τη χώρα στην υγειονομική τραγωδία. Αρνείται ακόμα και τη στιγμή που καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων, να ακούσει τη φωνή των ειδικών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας πως «είναι φανερό σε όλους ότι η κυβέρνηση αρνείται τη γνώμη των επιστημόνων και αποφασίζει με μοναδικό κριτήριο την αποφυγή μέτρων στήριξης προς την κοινωνία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης «θα μετατρέψουν τα σχολεία εκ νέου σε χώρους υπερμετάδοσης και θα μεταφέρουν τον ιό μέσα στα σπίτια, σε γονείς και ηλικιωμένους».
Και προσθέτει πως δεν αναθεωρούν ούτε καν το «επικίνδυνο» πρωτόκολλο του 50%+1. «Ένα πρωτόκολλο», σημειώνει, «που όπως αποκαλύφθηκε δεν ήταν ποτέ εισήγηση της Επιτροπής των Επιστημόνων, αλλά κυβερνητική απόφαση».
«Η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης βάζουν την υπογραφή τους και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ό,τι ακολουθήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επιμένει ότι τα σχολεία οφείλουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, «κάτι που σημαίνει λιγότερα παιδιά ανά τμήμα και διαφορετικό πρωτόκολλο από το εντελώς ανεπαρκές για την κρισιμότητα της κατάστασης που ανακοινώθηκε».
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά θέτει σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και άρα συνολικά της κοινωνίας. Δεν έλαβαν ούτε αυτή τη φορά υπ’ όψιν τους τα μέτρα που έγκαιρα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Φίλης: «Επιλέγουν την ανοσία της αγέλης»
Για ανευθυνότητα κατηγορεί ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας, με αφορμή τις ανακοινώσεις τους για το άνοιγμα των σχολείων, και προσθέτει: «Είναι σαφές ότι επιλέγουν ως ‘λύση’ την ανοσία της αγέλης».
Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Φίλης αναφέρει: «Σήμερα, οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας ανήγγειλαν επιστροφή στις τάξεις με σελφ τεστ και διατήρηση του απαράδεκτου ‘50%+1’ για να κλείσει ένα τμήμα. Ουσιαστικά, δηλαδή, στέλνουν μαθητές και εκπαιδευτικούς πίσω στα σχολεία, όπως ακριβώς το Σεπτέμβριο. Πριν την εμφάνιση της Όμικρον, που έχει αλλάξει τα δεδομένα και αποδιοργανώσει τα νοσοκομεία μας. Κι ας νόσησαν πάνω από 100.000 παιδιά το τετράμηνο που πέρασε. Επέλεξαν μάλιστα να κάνουν τις ανακοινώσεις τους, τη μέρα που δημοσιοποιήθηκε το απίστευτο ρεκόρ των 50.126 κρουσμάτων. Την ίδια εβδομάδα που η Ελλάδα πέρασε δεύτερη στον κόσμο, σε κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό (πλην πολύ μικρών χωρών)».
Ακολούθως, θυμίζει ότι χθες κατατέθηκαν δέκα προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ασφαλέστερο – κατά το δυνατόν – άνοιγμα των σχολείων και αναρωτιέται: «Συζητήθηκαν κάποιες από αυτές στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών; Τι συνέβη; Απορρίφθηκαν συλλήβδην από τους επιστήμονες; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Ρωτώ, ούτε ένα από τα μέτρα που προτείναμε, δεν θα βοηθούσε στην ασφάλεια των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους; Αποφάσισε αντίθετα η πλειοψηφία των επιστημόνων – μέλη της, να υιοθετήσει το περίφημο 50%+1;».
Κλείνοντας, ο κ. Φίλης υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση ρίχνει την ελληνική οικογένεια σε μια απρόβλεπτη δίνη, τη στιγμή που δεν μπορεί – δεν θέλει – να εξασφαλίσει ούτε δωρεάν μοριακά τεστ. Από εδώ και πέρα, λυπάμαι ξαναλέω, οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και συνέπειες».
ΚΚΕ: «Τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του 50%+1 ή κάποια σελφ-τεστ παραπάνω δεν προστατεύουν τα σχολεία»
Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους, σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις, για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας, ζητά το ΚΚΕ, κατακρίνοντας την κυβέρνηση για τις αποφάσεις της ως προς το άνοιγμα των σχολείων.
Ο Περισσός κάνει λόγο για όρους ανοίγματος, «που ουσιαστικά είναι σχεδόν ίδιοι με τους όρους που έκλεισαν» τα σχολεί, ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, προσθέτοντας πως «όχι μόνο δεν απαντούν στις μεγάλες ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά αντίθετα τις αγνοούν προκλητικά».
Αντίστοιχα, χαρακτηρίζει «προκλητικές» τις αναφορές «της υπουργού ‘Παιδείας’ στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών, όταν η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις συνθήκες της πανδημίας, ενώ συχνά-πυκνά ενοχοποίησε τη νεολαία για τη διασπορά του ιού».
Από τον Σεπτέμβρη του 2020, σημειώνει το ΚΚΕ, ο εκπαιδευτικός κόσμος διεκδικεί και απαιτεί να ληφθούν μέτρα για ανοιχτά σχολεία και για την ασφαλή λειτουργία αυτών. Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα, επισημαίνει, «όμως δεν το έκανε, γιατί τα θεωρεί ‘κόστος’ και γιατί αντιμετωπίζει εχθρικά τη μόρφωση των παιδιών του λαού».
Σε συνθήκες εκτίναξης της πανδημίας, τα σχολεία πρέπει να προστατευθούν ουσιαστικά «κι αυτό δεν εξασφαλίζεται με τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του 50%+1, ούτε με κάποια σελφ-τεστ παραπάνω», υποστηρίζει ο Περισσός.
Τώρα η κυβέρνηση, χωρίς καμιά καθυστέρηση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πρέπει να προχωρήσει στα εξής μέτρα:
-Να αραιώσουν τώρα οι σχολικές τάξεις, να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων. Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών παντού, ώστε να μην υπάρξει καμία διδακτική ώρα χαμένη και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που όξυνε η πανδημία.
-Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές. Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις, για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας.
-Να χορηγούνται δωρεάν – με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση – οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται σε όλους τους μαθητές και τους εργαζόμενους στα σχολεία.
-Επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια εμβολιασμού στα σχολεία. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, εξατοµικευµένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία.
-Προσλήψεις όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού για τα σχολεία, καθαριότητας, κ.ά.
-Ούτε σκέψη για διεξαγωγή εξετάσεων με τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
«Όλα τα άλλα είναι ‘άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε’ και οδηγούν σε κατάσταση διασποράς του ιού και τελικά κλεισίματος των σχολείων», καταλήγει το ΚΚΕ.