Σεισμό μέχρι και 6 Ρίχτερ μπορεί να δώσει το ρήγμα του Χορτιάτη, που πρόσφατα έδωσε το σεισμό 3,4 που ταρακούνησε τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα.
Ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως το ρήγμα του Χορτιάτη είναι μικρότερο από το ρήγμα της Βόλβης που ευθύνεται για τον ισχυρό σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη- μπορεί να «δώσει» σεισμούς «μεγέθους 5 έως 5,5 Ρίχτερ και ενδεχομένως και 6 Ρίχτερ» σε «ακραία περίπτωση», καθώς κάθε ρήγμα αποτελείται από μικρότερα.
Όπως ο ίδιος εξήγησε, μιλώντας στον Real Fm «στην ακραία παραδοχή σχεδιασμού το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει μέχρι 6 Ρίχτερ, αλλά γι’ αυτή την ακραία περίπτωση οφείλουμε να σχεδιάζουμε τις κατασκευές». Συνήθως, πρόσθεσε ο ίδιος, τα ρήγματα δεν ενεργοποιούνται σε όλο το μήκος τους, αλλά κατά τμήματα δίνοντας έτσι μικρότερους σεισμούς σε σχέση με τα ακραία σενάρια που εξετάζονται.
«Αξιόλογα» 6-7 ρήγματα γύρω από τη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, στη γύρω περιοχή έχουν καταγραφεί έξι με επτά αξιόλογα ρήγματα.
Τα ρήγματα αυτά βρίσκονται «σε απόσταση 50 χλμ γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης», ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη σεισμική δόνηση που σήκωσε στο πόδι τους Θεσσαλονικείς ο κ. Λέκκας είπε πως με τέτοιες δονήσεις «πιο πολύ ανακουφιζόμαστε παρά προβληματιζόμαστε».
Ανοιχτό… μουσείο Σεισμολογίας η Κρήτη
Επίσης, ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στον πρόσφατο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης νοτίως του Ηρακλείου, αλλά και στις τελευταίες σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν το Αρκαλοχώρι.
«Η Κρήτη είναι ανοιχτό… μουσείο Σεισμολογίας, Γεωλογίας και Γεωδυναμικής δεδομένου ότι είναι στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και η προμετωπίδα του ελληνικού τόξου, εκεί όπου η πλάκα της Ευρώπης συγκρούεται με την Αφρική», τόνισε ο κ. Λέκκας προσθέτοντας πως η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή εξελίσσεται διαχρονικά και υπενθυμίζοντας ότι στην Κρήτη έχουν καταγραφεί ιστορικά -εδώ και αιώνες- οι ισχυρότεροι σεισμοί οι οποίοι άλλαξαν το τοπίο του νησιού. «Η Κρήτη ουσιαστικά είναι μια περιοχή που έχει δομηθεί από τους σεισμούς και τη διάβρωση των πετρωμάτων», συμπλήρωσε ο κορυφαίος σεισμολόγος.
Αναφερόμενος δε στο Αρκαλοχώρι παρατήρησε πως η περιοχή «επανέρχεται σε κατάσταση ηρεμίας», ενώ τόνισε πως είναι ανεξάρτητες από το συγκεκριμένο επίκεντρο οι δονήσεις που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη θαλάσσια περιοχή βορείως και νοτίως της Κρήτης.
Τέλος, ο κ. Λέκκας μίλησε και για τα ρήγματα στη Θεσσαλία, καθώς σε δύο μήνες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.