Στην πιο δύσκολη φάση της «μάχης» της με την πανδημία βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, καθώς και την μετάλλαξη Όμικρον που επελαύνει.
Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 43.386 κρούσματα, ενώ χθες Τρίτη, η χώρα μας έκανε «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων με 50.126 νέες μολύνσεις. Με… σχεδόν 100.000 κρούσματα σε δύο μέρες, ενώ ακόμα δεν έχει φανεί καλά καλά το αποτύπωμα των εορτών, γίνεται ξεκάθαρο πόσο δύσκολες μέρες έρχονται για τη χώρα μας.
Βάσει όλων των παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι τα μέτρα για τον κοροναϊό που βρίσκονται τώρα σε εφαρμογή δύσκολα… θα μας αποχαιρετήσουν στα μέσα Ιανουαρίου.
Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται και σε νέα μέτρα, προκειμένου να «δαμαστεί» αυτό το νέο κύμα του φονικού ιού.
Έρχονται νέα μέτρα;
Τα εν λόγω μέτρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να έχει «κλειδώσει» η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο επτάμηνο με την απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Όσοι πολίτες είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση του εμβολίου τους, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι στον όγδοο μήνα από την χορήγηση και ως εκ τούτου δεν θα έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.
Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Εξελίξεις αναμένονται παράλληλα και για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας τους τελευταίους μήνες.
Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται δεν θα τους δοθεί παράταση και θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ εάν δεν έχουν εμβολιαστεί έως 31/3 θα βρεθούν εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες εξαιρετικής πίεσης.
Την ίδια ώρα, «προ των πυλών» είναι και η συνεργασία ΕΣΥ- Ιδιωτικού τομέα.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα τεθούν σε επαναξιολόγηση την Τρίτη 11/1 οπότε και θα οριστικοποιηθεί το εάν θα αποφασισθεί παράταση, ανάλογα και με την εικόνα διασποράς του ιού στην χώρα.
Πάνω από 90% των κρουσμάτων είναι Όμικρον
Πάνω από το 90% των κρουσμάτων στη χώρα φέρουν την παραλλαγή Όμικρον όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στην προγραμματισμένη ενημέρωση για τον Covid.
Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, επισημαίνοντας πως πάνω από το 90% των κρουσμάτων στην Ελλάδα φέρουν την παραλλαγή.
Συγκεκριμένα, η κ. Γκάγκα τόνισε πως η αναλογία όμικρον στην επικράτεια ήταν στο 80% στις 30/12.
Ωστόσο στις 31/12 έφτασε στο 89%, ενώ όπως τόνισε όλα δείχνουν πως πλέον θα έχει ξεπεράσει το 90% στα κρούσματα της επικράτειας.
Είναι η Όμικρον η αρχή του τέλους της πανδημίας;
Την ίδια στιγμή, στη μετάλλαξη Όμικρον και στο αν η εν λόγω παραλλαγή αναμένεται να φέρει το τέλος της πανδημίας αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, η λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Ελένη Γιαμαρέλλου.
«Δανία και Νότια Αφρική ανακοίνωσαν χτες ότι τελειώνουμε. Δεν ξέρω πού τη βρήκαν τόση αισιοδοξία. Αυτή τη στιγμή όμως αυτό που μας απασχολεί είναι οι ανεμβολίαστοι. Σε αυτούς γίνονται οι μεταλλάξεις. Στη φάση που ο ιός πολλαπλασιάζεται στα κύτταρά τους γίνονται και οι μεταλλάξεις» είπε χαρακτηριστικά.
«Αν θέλουμε όντως να πλησιάσουμε προς το τέλος πρέπει να κάνουμε εμβόλιο και την τρίτη δόση. Επίσης, έρχονται φάρμακα» κατέληξε.