Πώς θα συμμετάσχετε σε μελέτη του ΕΜΠ που αξιολογεί την Covid από τον ήχο της φωνής και του βήχα

Ο ασθενής λέει τρεις φορές την ίδια φράση, όπως για παράδειγμα «η φωνή μου έχει δύναμη στην πανδημία», στη συνέχεια παίρνει βαθιές ανάσες και βήχει δυο- τρεις φορές.

Τα δεδομένα από αυτή τη διαδικασία αναλύει μια πρωτοποριακή εφαρμογή ερευνητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία από την ερχόμενη βδομάδα θα χρησιμοποιηθεί πιλοτικά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης σε ασθενείς του κοροναϊού.

Ήδη, οι νοσηλευτές μπήκαν στους θαλάμους με τάμπλετ, κατέγραψαν απαντήσεις και ηχογράφησαν τον βήχα και τις ανάσες των ασθενών, με τα ηχητικά αποσπάσματα να παρέχουν πολύτιμα συμπεράσματα για την εξέλιξη της νόσου, όπως εξηγούν οι δημιουργοί της εφαρμογής smarty4covid.

«Η εφαρμογή βασίζεται στο γεγονός ότι η φωνή μάς παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας μας και πιο συγκεκριμένα σχετικά με τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, το οποίο προφανώς συνδέεται άμεσα με την Covid-19» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια εκ των εμπνευστών της εφαρμογής και βασική ερευνήτρια Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, διδάκτωρ μηχανικός του ΕΜΠ στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Η δρ Κωνσταντία Ζαρκογιάννη επιδεικνύει το τάμπλετ και το μικρόφωνο του συστήματος

Το ερευνητικό έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, ξεκίνησε στη διάρκεια του πρώτου lockdown. Οι ερευνητές, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες κινητής υγείας και τεχνητής νοημοσύνης, εντοπίζουν παθολογικά μοτίβα σε ηχητικές καταγραφές φωνής, βήχα και αναπνοής, με στόχο να αναδείξουν βιοδείκτες με προγνωστική αξία σχετικά με την εξέλιξη της νόσου.

Ηχογράφηση και στο σπίτι

Η συνεχιζόμενη έρευνα κινείται και σε δεύτερο άξονα, με στόχο να συλλέξουν οι ειδικοί δεδομένα και από τους πολίτες που βρίσκονται στο σπίτι τους, είτε νοσούν είτε όχι.

Μπορεί λοιπόν ο καθένας να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.smarty4covid.org και από τον καναπέ του να απαντήσει σε σύντομες ερωτήσεις και να κάνει μόνος του τις ηχογραφήσεις από το κινητό του τηλέφωνο.

«Είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες στη ιστοσελίδα και μπορεί ο καθένας, μπαίνοντας στην εφαρμογή, να συμμετάσχει ακολουθώντας απλά βήματα. Δεν έχει παρά να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με δημογραφικά στοιχεία, όπως ύψος, βάρος, ηλικία, φύλο, αν έχει υποκείμενα νοσήματα, αν υπάρχουν δυσκολίες στο να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες ή -για παράδειγμα- αν είναι καπνιστής. Επίσης, αν υπάρχουν συμπτώματα, δηλαδή να καταγραφούν οι τυχόν παράγοντες που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και στη συνέχεια, με το κινητό του, να ηχογραφήσει τον βήχα του, την ανάσα και τη φωνή του», δηλώνει η κ. Ζαρκογιάννη.

Οι ερευνητές παροτρύνουν τους πολίτες να κάνουν το τεστ από το σπίτι τους για να συλλεχθούν δεδομένα. Επισημαίνουν βέβαια πως η εφαρμογή δεν αντικαθιστά τον γιατρό ούτε τις οδηγίες του, αλλά η συμμετοχή -και μάλιστα με συχνότητα καθημερινή ή μέρα πάρα μέρα- είναι σημαντική ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ