Ο ένας στους δέκα ανθρώπους μπορεί να έχει ακόμη ιικό φορτίο ικανό για να μεταδώσει τον κοροναϊό μετά από δέκα ημέρες από την αρχική διάγνωση, σύμφωνα με μία μικρή βρετανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής της καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Λόρνα Χάρις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Λοιμωξιολογίας «International Journal of Infectious Diseases», χρησιμοποίησαν ένα τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει αν ο ιός είναι δυνητικά ακόμη ενεργός. Ανέλυσαν δείγματα από 176 ανθρώπους που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί θετικοί με μοριακό τεστ PCR.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Πόσο φθίνει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου
Διαπιστώθηκε ότι μετά από δέκα ημέρες από το θετικό τεστ το 13% των ατόμων είχαν ακόμη επίπεδα του κοροναϊού στο σώμα τους, τα οποία θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικά. Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι διατήρησαν τέτοια επίπεδα για διάστημα έως 68 ημερών, χωρίς πάντως αυτό κατ’ ανάγκη να σημαίνει ότι ήταν μεταδοτικοί καθ’ όλο αυτό το διάστημα.
Δυνητικά ενεργός ο ιός
«Μολονότι πρόκειται για μία σχετικά μικρή μελέτη, τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ένας δυνητικά ενεργός ιός μπορεί μερικές φορές να επιμείνει πέρα από την περίοδο των δέκα ημερών και έτσι πιθανώς να αποτελεί κίνδυνο για συνεχιζόμενη μετάδοσή του. Επιπλέον, δεν βρέθηκε κάτι κλινικά αξιοσημείωτο σε αυτούς τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ποιοι είναι», δήλωσε η δρ Χάρις.
Τα τεστ PCR, που ανιχνεύουν την παρουσία του κοροναϊού, ενώ μπορούν να πουν εάν κάποιος είχε μολυνθεί πρόσφατα, δεν είναι σε θέση, σύμφωνα με το ΑΠΕ, να διακρίνουν εάν ο ιός είναι ακόμη ενεργός και άρα πιθανώς ικανός να μεταδοθεί. Το τεστ που χρησιμοποίησαν οι Βρετανοί ερευνητές δίνει θετικό αποτέλεσμα μόνο όταν ανιχνεύει ενεργό ιό.
«Οι άνθρωποι που συνεχίζουν να είναι μεταδοτικοί μετά από δέκα ημέρες μπορεί να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», ανέφερε ο ερευνητής Μέρλιν Ντέηβις.