Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.
Αρχικά η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας αλλά και στα δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας. Η αρχική προσδοκία που δεν επαληθεύθηκε είναι η πρόληψη της λοίμωξης, όπως ανέφερε. Αυτό επεσήμανε και ο Φάουτσι, όταν ανέφερε ότι όλοι θα μολυνθούν από την Όμικρον ανεξαρτήτως αν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, αν και οι ανεμβολίαστοι έχουν δέκα φορές παραπάνω πιθανότητες να νοσήσουν.
Η ανοσία των παιδιών
Η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό των εισαγωγών των παιδιών στο νοσοκομείο όπως καταγράφεται στις ΗΠΑ, στο ΗΒ και σε ένα βαθμό και στη χώρα μας. Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι τις περισσότερες φορές η εισαγωγή σε βρέφη κάτω του ενός έτους γίνεται για προληπτικούς λόγους.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε επίσης ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά ήταν ίδια με των ενηλίκων, ενώ η κυτταρική ήταν διπλάσια από αυτήν των ανηλίκων.
«Ενδιαφέρον είναι πως σε κάποια παιδιά διαπιστώθηκε διασταυρούμενη ανοσία από προϋπάρχουσα ανοσία σε εποχιακούς κορωνοϊούς», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «τα αντισώματα στα παιδιά φαίνεται ότι διαρκούν πέραν των 6 μηνών»
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι συμβαίνει εάν κάποιος εμβολιαστεί και νοσήσει μετά από τρεις μέρες η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι σε αυτήν την περίπτωση το εμβόλιο δεν προλαβαίνει να οικοδομήσει ανοσία.
Για τις εγκύους
Ο κυριότερος λόγος μη αποδοχής του εμβολιασμού παραμένει ο φόβος για το κύημα από εγκύους αλλά και από γιατρούς. Σύμφωνα με μελέτη που συγκεντρώνει δεδομένα από εμβολιασμούς στην περίοδο της κύησης. Η μελέτη αυτή αφορά στην προωρότητα των νεογνών και στο χαμηλό βάρος γέννησης. Σύμφωνα με τα δεδομένα ο εμβολιασμός κατά την κύηση δεν αυξάνει την προωρότητα ούτε επιδρά διαφορετικά στο βάρος γέννησης.
Διαφορετικά είναι τα στοιχεία από έγκυες που νόσησαν κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιπτώσεις παρατηρήθηκε αύξηση της προωρότητας.
Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας
Η κόπωση και η επιθυμία για να επανέλθουμε στην κανονικότητα της ζωής μας δεν πρέπει να μας παρασύρει, ανέφερε. Η ανεπαρκής ανοσίας λόγω πλημμελής εμβολιασμού θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού και αυξάνει την πιθανότητα αύξησης των μεταλλάξεων. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις.