Στην «επίμονη» μετάλλαξη Δέλτα, παρά την επικράτηση της Όμικρον, αποδίδουν οι ειδικοί το παράδοξο να μειώνονται τα κρούσματα κοροναϊού, αλλά να αυξάνονται οι θάνατοι.
Μόνο την Τρίτη 18 του μήνα, είχαμε 106 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες, ενώ τα κρούσματα ανήλθαν σε 23.340.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, μάλιστα, και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα την περίοδο των εορτών. Έτσι εξηγούν οι επιστήμονες τις αυξημένες νοσηλείες, αλλά και τους θανάτους, παρά τη σταδιακή ύφεση του πανδημικού κύματος.
«Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γιατί οι λοιμώξεις της εβδομάδας των Χριστουγέννων κατά 70% αφορούν στο στέλεχος Δέλτα», ανέφερε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης.
Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι
Για το συγκεκριμένο παράδοξο, εκ πρώτης όψεως, φαινόμενο έχουν μιλήσει μια σειρά ειδικοί. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι το 90% όσων νοσηλεύονται λόγω κοροναϊού είναι ανεμβολίαστοι.
Επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει ένας αριθμός εισαγωγών που πιέζει την κατάσταση, ωστόσο αυτό τόνισε ότι είναι δυσανάλογο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.
«Το 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι και αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι πρόκειται για άτομα κυρίως άνω των 65 ετών με πολλά υποκείμενα νοσήματα», είπε μεταξύ άλλων.
Ο καθηγητής σημείωσε πάντως ότι, βάσει των έως τώρα επιδημιολογικών δεδομένων, υπάρχει μια αισιοδοξία ότι αν δεν υπάρχει άλλη μετάλλαξη, η παραλλαγή Όμικρον θα μολύνει πολύ κόσμο και θα εξασθενήσει και αυτή, οδηγώντας στη μείωση των περιστατικών.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, από τη δική του πλευρά, τόνισε πως το θέμα ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί οι θάνατοι από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
«Πολυπαραγοντικό ζήτημα»
Ο καθηγητής έκανε λόγο για ένα «πολυπαραγοντικό ζήτημα» και ανέφερε ότι, ανάμεσα σε άλλα, μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο γεγονός ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.
«Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια», τόνισε και παρότρυνε τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ή τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.
Και εκείνος εξήγησε, πάντως, ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου, όταν ακόμη η μετάλλαξη Δέλτα βρισκόταν σε έξαρση, αφού όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση.
Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «λογικά θα εξαφανιστεί», εφόσον είναι πιο μεταδοτική η παραλλαγή Όμικρον. Προειδοποίησε, όμως, ότι η Όμικρον μπορεί επίσης να προκαλέσει βαριά νόσο, σε μικρότερο ποσοστό μεν, ωστόσο, σίγουρα δεν θα είναι ένα… απλό κρυολόγημα.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των θανάτων, τόνισε πως οι θάνατοι αυτοί προέρχονται από μολύνσεις που σημειώθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου και ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ενώ η αναλογία μεταξύ των κρουσμάτων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα είναι 70%-80% Όμικρον και τα υπόλοιπα Δέλτα, στις νοσηλείες είναι το ακριβώς αντίθετο, υπογράμμισε.
Η παράταση των μέτρων ξανά στο τραπέζι των ειδικών
Και ενώ όλοι περίμεναν άρση των περιορισμών, ο αυξημένος αριθμός θανάτων των τελευταίων ημερών ίσως κάνει τους ειδικούς να αναθεωρήσουν.
Την Τετάρτη 19 του μήνα, μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την αναχαίτιση του κύματος της Όμικρον. Με δεδομένη την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που παρατηρείται, οι ειδικοί θα αξιολογήσουν την πιθανότητα χαλάρωσης των περιορισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, η αρμόδια Επιτροπή είναι πλέον διστακτική ως προς την άρση των μέτρων, καθώς η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, με τους σκληρούς δείκτες – και ειδικά τους θανάτους – να ανεβαίνουν.
Μάλιστα, η επιδείνωση των σκληρών δεικτών προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν πιο ασφαλές να σταθεροποιηθούν κάπως οι δείκτες των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων πριν ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων ειδικά στη διασκέδαση.
Πάντως, το μέτρο που αναμένεται να συζητηθεί περισσότερο στην σύσκεψη της Τετάρτης και για το οποίο υπάρχουν «πιέσεις», είναι αυτό για την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση. Οι ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους, όμως, καθώς η επαναφορά της μουσικής μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα των μεγάλων κέντρων διασκέδασης, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κοροναϊού.
Τα υπόλοιπα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα θα παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή ο περιορισμός για αυστηρά καθήμενους πελάτες στα καταστήματα εστίασης, ο περιορισμός στα έξι άτομα ανά τραπέζι, η χρήση μάσκας και το ωράριο λειτουργίας μέχρι τα μεσάνυχτα.
Οικονόμου: «Θα ακούσουμε τους ειδικούς – Ποτέ δεν είπαμε ότι ο κοροναϊός έφυγε»
Για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Σκάι, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή, η οποία θα σταθμίσει και τα μεγέθη της πανδημίας, και τη γενικότερη επιρροή που μπορεί να έχουν αντανακλαστικά οι αποφάσεις της, σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα στην πανδημία.
«Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα δούμε αν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση ή σε κάποια χαλάρωση των μέτρων. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας», είπε ο κυβερνητικός εκρόσωπος.
Επεσήμανε ακόμη πως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να υπάρχει γιατί, παρά το γεγονός ότι η Όμικρον είναι η επικρατούσα μετάλλαξη, υπάρχει παράλληλα και η Δέλτα που κάνει βαριές νοσήσεις και οδηγεί σε διασωληνώσεις. Επίσης, δυστυχώς – όπως τόνισε – το 85% των ανθρώπων που φθάνουν εκεί είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών.
«Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.