Μπορεί τα κρούσματα να έχουν όχι απλά σταθεροποιηθεί, αλλά να έχουν μια πτωτική πορεία δίνοντας ελπίδα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μέσα στον Ιανουάριο, ωστόσο οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας -και κυρίως οι θάνατοι- ανέτρεψαν τα όποια σχέδια υπήρχαν στο μυαλό της κυβέρνησης και των ειδικών.
Κάπως έτσι, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης αποφάσισε να εισηγηθεί την παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 6 το πρωί της 31ης Ιανουαρίου, όπερ και εγένετο.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε σχετικά στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Για την ενδεχόμενη παράταση των μέτρων μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως «για πρώτη φορά είχαμε περισσότερα εξιτήρια από ότι εισιτήρια στα νοσοκομεία. Τα μέτρα δεν είναι κάτι απλό. Όσο αφορά στην μουσική στην εστίαση είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση, αλλά στα νυχτερινά κέντρα είναι δύσκολο να συγκρατηθούμε και να μην έρθουμε σε επαφή».
«Με το ρυθμό νέων λοιμώξεων, οι νέες λοιμώξεις απολείπουν ανοσία στους ανθρώπους πολύ ισχυρότερη στους εμβολιασμένους ειδικά με την 3η δόση και συνήθως ένα ποσοστό ανεμβολίαστων αποκτά ανοσία. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να είναι καλύτερα τα πράγματα, θα έχουμε ανοσοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, γιατί όποιο στέλεχος και εάν προκύψει ,θα είναι λιγότερο νοσογόνο και θνησογόνο» συμπλήρωσε.
Νόσηση και εμβόλιο
«Αυτός που έχει νοσήσει έχει πολύ καλή κάλυψη, πολλώ δε μάλλον εάν έχει νοσήσει ενώ έχει εμβολιαστεί, διότι η μία δόση εμβολίου, αναμνηστική δόση, είναι λιγότερο ισχυρή από μία κανονική νόσηση. Ο πλήρης εμβολιασμός είναι ισχυρότερος από πλευράς ανοσοποίησης σε σχέση με τη νόσηση, αλλά ο πλήρης εμβολιασμός σημαίνει αυτή τη στιγμή 3 δόσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Ενώ, εάν έχω κάνει δύο δόσεις εμβολίου και νοσήσω, τότε η νόσηση είναι σαν την αναμνηστική δόση, και ακόμη ισχυρότερη, άρα δεν έχω κάποιο λόγο να σπεύσω να κάνω την 3η δόση σε μικρό χρονικό διάστημα, το πιθανότερο είναι να μπορέσω να εμβολιαστώ με επικαιροποιημένο εμβόλιο» τόνισε.
«Όσο τα στελέχη του κοροναϊού αλλάζουν, τόσο το εμβόλιο πρέπει να επικαιροποιείται. Όπως και το εμβόλιο της γρίπης επικαιροποιείται, έτσι θα γίνει και με αυτό» ξεκαθάρισε.