Την διαφωνία του με την πρόταση Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ανοιχτά ο Νίκος Φίλης υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και σε ένα star system.
Μάλιστα ο Νίκος Φίλης απέδωσε την πρόταση Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης σε πίεση από το σύστημα για την συστημική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Υπάρχει μια πίεση από το σύστημα να δημιουργηθούν αρχηγικά κόμματα. Όταν ψηφίζουν 300-400.000 σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για να εκλέξουν αρχηγό, είναι η εκχώρηση μιας εντολής χωρίς να υπάρχει από εκεί και πέρα ένας έλεγχος. Σε αυτή την τάση που είναι ισχυρή σήμερα, προσπαθούν να σπρώξουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνει ένα κόμμα συστημικής μετάλλαξης.
»Δεν συμφωνούμε. Πιστεύω ότι θα κουβεντιάσουμε και αυτές τις προτάσεις στο Συνέδριό μας και θα βρούμε κάποια λύση η οποία θα συνδυάζει τη δημοκρατική λειτουργία και τον αριστερό χαρακτήρα του κόμματος», τόνισε ο πρώην υπουργός σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα
«Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, 60.000 σήμερα, θα ψηφίζουν επί αγνώστων ανθρώπων και με βάση ποια κριτήρια», διερωτήθηκε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:
«Εδώ θα γίνει ένα star system, θα ψηφίσουν για την Κεντρική Επιτροπή τον Φίλη για παράδειγμα που είναι πιο γνωστός, ή κάποιον που θα κάνει προεκλογική εκστρατεία από τα Μέσα και όχι έναν ικανό άνθρωπο ο οποίος βοηθάει με την καθημερινή πρακτική του και με τις ιδέες του σε κάποια συνοικία της Αθήνας για να εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή. Εμείς δεν θέλουμε ένα κόμμα – star system, αστεριών λαμπερών ή λιγότερο λαμπερών, θέλουμε ένα κόμμα το οποίο να οργανώνεται στη βάση μιας ισότιμης συμμετοχής των μελών, που σημαίνει να γνωρίζει ο ένας τον άλλον και να επιλέγει. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Επίσης, είπε ότι υπάρχει μια τάση στο σύστημα και στην Ελλάδα και διεθνώς, «που δεν αφορά την Αριστερά, να έχουμε δήθεν αποκέντρωση, ουσιαστικά μέλη που δεν θα συγκροτούν οργανώσεις, αλλά θα έχουν μια χαλαρή σύνδεση ψηφιακού χαρακτήρα πολλές φορές, ταυτόχρονα με μια συγκεντρωτική από τα πάνω ηγεσία. Αυτό το σχήμα δεν μας εκπροσωπεί. Θέλουμε δημοκρατία σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος».
«Σε αυτό τον δρόμο βρισκόμαστε, έγιναν προτάσεις και από τον Αλέξη Τσίπρα, έχουμε και άλλες απόψεις, θεωρούμε ότι ένα κόμμα δημοκρατικό, σημαίνει ένα κόμμα που δεν θα είναι αρχηγικό. Θα λειτουργεί με τρόπο ισότιμο για όλα τα μέλη του και θα προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων. Όχι την ανάθεση και την ανάδειξη ζητημάτων σε άλλους. Θα τα δούμε όλα αυτά στο συνέδριό μας, ανοιχτό, δημοκρατικό με τις διαφορές μας, δεν φοβόμαστε τις διαφορές μας. αντιθέτως είναι η δύναμή μας, γιατί οι διαφορετικές απόψεις καταλήγουν σε συνθέσεις και ενδυναμώνουν το κόμμα», υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, το βασικό στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι η πρότασή μας για να φύγει η Δεξιά. Και εκεί μέσα εντάσσουμε το πρόγραμμα μας, τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και ένα ελκτικό αριστερό πολιτικό κόμμα. Εάν σε αυτά συμφωνήσουμε θα βρούμε και τις τεχνικές. Η συζήτηση απολυτοποιημένα μόνο για το θέμα της εκλογής του αρχηγού – έχει βέβαια μεγάλη σημασία η εκλογή αρχηγού- αλλά είναι έξω από τα κοινωνικά ενδιαφέροντα σήμερα της πλειοψηφίας του λαού. Ο λαός θέλει ένα κόμμα αποτελεσματικό να διώξει τη ΝΔ, όλα τα άλλα τα κουβεντιάζουμε».
Από τη μεριά του ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Open χαρακτήρισε δευτερεύουσας σημασίας τις οργανωτικές προτάσεις Τσίπρα αφήνοντας αιχμές προς το θέμα της διεύρυνσης είναι πρωτίστως θέμα πολιτικών θέσεων και έφερε το παράδειγμα της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση το 2012 και τη νίκη στις εκλογές του 2015.
«Το άνοιγμα του κόμματος, όλοι μαζί με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, το επιχειρήσαμε και το κάναμε πράξη φέρνοντας ένα νικηφόρο αποτέλεσμα τη δεκαετία του ’10 και ιδιαίτερα μετά το 2012 και έως το 2015» είπε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:
«Είμαι φανατικά υπέρ των συλλογικών διαδικασιών και θεωρώ ότι η συμμετοχή κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι πιστεύουν σε ένα πλαίσιο αρχών και θέσεων, πρέπει να είναι μια υπόθεση συνειδητή, να μην εξαντλείται απλά και μόνο σε μια διαδικασία εκλογής κάποιων οργάνων, αλλά να είναι μια καθημερινή υπόθεση. Αυτού του τύπου το κόμμα υπερασπιζόμουν και υπερασπίζομαι. Αυτό θεωρώ ότι έχει ανάγκη και η πολιτική ζωή του τόπου».
«Τα κόμματα κρίνονται από την πειστικότητα των θέσεων τους, των προτάσεών τους, της πολιτικής τους. Όλα τα υπόλοιπα έχουν τη σημασία τους, αλλά είναι δευτερεύοντα. Μη νομίζετε ότι στις εκλογές ο κόσμος θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, ανάλογα με το πώς το κάθε κόμμα διαμορφώνει την οργανωτική του ζωή», επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης.