Σε υψηλό 30 ετών έφτασε ο πληθωρισμός στις εύρωστες οικονομίες του κόσμου πιέζοντας τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπισή του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή στην ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ έφτασε στο 6,6% τον Δεκέμβριο, έναντι από 1,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 1991.
Στο μεταξύ, σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ήδη αύξηση επιτοκίων στο 0,5% , ενώ σταθερή στην πρόθεση της να μην αλλάξει ακόμη ρότα στη νομισματική της πολιτική παρά τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων παρέμεινε και σήμερα η ΕΚΤ.
Η ενέργεια παρέμεινε κύρια αιτία για την επιτάχυνση του πληθωρισμού στον ΟΟΣΑ, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 25,6%, οριακά κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό του Νοεμβρίου. Η πτώση, όμως, υπεραντισταθμίστηκε από την επιτάχυνση της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα, η οποία διαμορφώθηκε στο 6,8%τον Δεκέμβριο, 1,3 μονάδες πάνω από τον Νοέμβριο – υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2020.
Οι τιμές αυξήθηκαν στα περισσότερα είδη και ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού του ΟΟΣΑ -εξαιρουμένης της ενέργειας που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και των τροφίμων- αυξήθηκε απότομα στο 4,6%.
Ο υψηλός πληθωρισμός διαμορφώθηκε με βάση πολλές χώρες, με τις τιμές να αυξάνονται πολύ πάνω από τον στόχο του 2% των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Καναδά, Ιταλία και Γαλλία.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε περαιτέρω στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.
Για το 2021 συνολικά, ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ αυξήθηκε στο 4%, ο υψηλότερος ετήσιο μέσο όρο από το 2000