Επικαλούμενη δεδομένα από το Ισραήλ, η γερμανική επιτροπή εμβολιασμών ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να συστήσει και τέταρτη δόση εμβολίου Covid-19.
Το Ισραήλ, η Δανία και η Χιλή ήταν οι πρώτες χώρες που συνέστησαν δεύτερη αναμνηστική δόση, πρακτική που δεν έχει αποκλείσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Ελλάδα, τέταρτη δόση χορηγείται μόνο σε άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Διαθέτουμε δεδομένα από το Ισραήλ που δείχνουν ότι η τέταρτη δόση βελτιώνει σημαντικά την προστασία έναντι κρουσμάτων σοβαρής νόσου» δήλωσε την Πέμπτη στον εκδοτικό όμιλο Funke ο επικεφαλής της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμών (STIKO) Τόμας Μέρτενς.
Πρόσφατες μελέτες στο Ισραήλ δείχνουν ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση πενταπλασιάζει τα επίπεδα αντισωμάτων, αυτό όμως δεν αρκεί για να αποτρέψει τη λοίμωξη με Όμικρον.
Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναφέρουν ότι η τρίτη δόση εμβολίων mRNA αρκεί για να μειώσει κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω κοροναϊού.
Με ποιο εμβόλιο η τέταρτη δόση;
Εφόσον η επιτροπή SΤΙΚΟ δώσει το πράσινο φως, για την τέταρτη δόση θα χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα εμβόλια.
Ο επικεφαλής της επιτροπής δήλωσε πως αναμένονται τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Pfizer και της Moderna για μια νέα βερσιόν του εμβολίου, προσαρμοσμένη στην Όμικρον.
Μάλιστα η Pfizer θα συγκρίνει το υφιστάμενο εμβόλιο με το νέο σε άτομα που είχαν λάβει τρίτη δόση έως έξι μήνες νωρίτερα, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η νέα βερσιόν υπερτερεί έναντι των παραλλαγών που εξαπλώνονται την τρέχουσα περίοδο.
Διαβάστε επίσης: Moderna – Θα χρειαστεί ενισχυτική δόση το Φθινόπωρο – Τι ισχύει με το εμβόλιο για την Όμικρον
Η επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων της Pfizer είχε δηλώσει πως «παρόλο που τα δεδομένα από έρευνες και τον πραγματικό κόσμο δείχνουν ότι οι αναμνηστικές δόσεις προσφέρουν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας με Όμικρον, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που η προστασία εξασθενεί με τον καιρό, αλλά και να βοηθήσουμε δυνητικά στην αντιμετώπιση της Όμικρον και μελλοντικών παραλλαγών».