Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας σε ολόκληρη τη χώρα για την περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών, αλλά και ένα ογκολογικό νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνονται στα σχέδια του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Την ανακοίνωση έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, χαιρετίζοντας το 6ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, αναφερόμενη στον κεντρικό σχεδιασμό της πολιτείας για την αντιμετώπιση της νόσου στο πλαίσιο εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Όπως εξήγησε, τα τριτοβάθμια ογκολογικά κέντρα θα παραμείνουν και θα παρακολουθούν τους ασθενείς. Σε αυτά θα λειτουργούν ογκολογικά συμβούλια με τη συμμετοχή διεπιστημονικής ομάδας ειδικών που θα αποφασίζει για τις σημαντικές εξετάσεις, την πραγματοποίηση μαγνητικών τομογραφιών και PET, αλλά και θα οριστικοποιεί τη θεραπεία. Αυτή όμως, ειδικά για τους ασθενείς που ζουν στην περιφέρεια, θα μπορεί να εφαρμόζεται στον τόπο διαμονής τους – «δίπλα στο σπίτι τους» όπως είπε χαρακτηριστικά – με τη δημιουργία Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, με τις οποίες θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία των μεγάλων μετακινήσεων. Η δημιουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας θα γίνει με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Δίπλα στους ογκολογικούς ασθενείς», πρόσθεσε η κ. Γκάγκα, «θα υπάρχει υποστηρικτική ομάδα με όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες, όπως μοριακό βιολόγο, προσωπικό γιατρό, ειδικό γιατρό που ασχολείται με το όργανο που πάσχει, αλλά και ψυχολόγο και νοσηλευτή από την πρώτη μέρα, καθώς μας ενδιαφέρει η ολιστική και ποιοτική φροντίδα υγείας».
Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο συνεργάζεται τόσο με τον ΟΔΙΠΥ, όσο και με το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ξεκινά επίσης η έγκαιρη και πλήρης διάγνωση με μοριακό και γενετικό έλεγχο γι΄ αυτούς τους ογκολογικούς ασθενείς που την χρειάζονται, αλλά και αυτούς που έχουν λόγο να κάνουν σχετικές εξετάσεις, λόγω οικογενειακού ιστορικού ή κληρονομικού καρκίνου.
Άμεσα προβλέπεται ακόμη να ξεκινήσει και ο ψηφιακός φάκελος ασθενών, ενώ το ενδιαφέρον του υπουργείου στρέφεται και στη δημιουργία μητρώου νεοπλασιών καθώς επίσης και ινστιτούτου για τον καρκίνο.
Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπεται η εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και πρόληψης της νόσου με προαγωγή του υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά και την ένταξη σε προγράμματα πρόληψης και προληπτικού ελέγχου για έγκαιρη διάγνωση, όσων έχουν κληρονομικό ιστορικό, με στόχο μελλοντικά να έχουμε λιγότερους ασθενείς με καρκίνο.
Αναφερόμενη στις νέες τεχνολογίες, η κ. Γκάγκα επεσήμανε το ενδιαφέρον της για τους σπάνιους καρκίνους και όλα τα σπάνια νοσήματα, ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο Υγείας ενδιαφέρεται για γρήγορη πρόσβαση σε καινούρια φάρμακα και τεχνολογίες.
Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία καινούριου ογκολογικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και εφαρμογή της τηλεϊατρικής, με την κατάλληλη εκπαίδευση υγειονομικών οι οποίοι θα βρίσκονται σε συνεχή διασύνδεση με τους ασθενείς.