Συντριπτική είναι η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων ασθενών που νοσηλεύονται τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ.
Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και από την καρτέλα που δημοσίευσε η 4η υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, οι εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ είναι εμφανώς πολύ λιγότεροι σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.
Ο αριθμός των εμβολιασμένων νοσηλευομένων αυξάνεται όσον αφορά τις απλές κλίνες, ωστόσο ο αριθμός όσων ακόμη δεν έχουν κάνει το εμβόλιο παραμένει υψηλότερος.
Συγκεκριμένα όσον αφορά τις απλές κλίνες 14 νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ, οι ανεμβολίαστοι ασθενείς ανέρχονται στους 265 (ποσοστό 70,3%), ενώ οι εμβολιασμένοι τους 112.
Τριάντα τρεις ανεμβολίαστοι και μόνο τέσσερις εμβολιασμένοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου.
Τέλος όσον αφορά του ανθρώπους που δίνουν μάχη με την Covid-19 στις ΜΕΘ, οι ανεμβολίαστοι ανέρχονται του 60 (ποσοστό 87%), ενώ οι εμβολιασμένοι του 9.
Ο εμβολιασμός απέτρεψε σχεδόν 20.000 θανάτους μέχρι τα τέλη του 2021
Τα παραπάνω στοιχεία «ενισχύουν» ακόμη περισσότερο τη μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα, σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός απέτρεψε σχεδόν 20.000 θανάτους μέχρι τα τέλη του 2021.
Το ίδιο, λοιπόν, συνεχίζει να συμβαίνει και με την παραλλαγή Όμικρον, για την οποία οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει αφενός πως έχει μικρότερο δείκτη νοσηρότητας αφετέρου πως η τρίτη δόση φαίνεται να προστατεύει σε σημαντικό βαθμό και από την παραλλαγή.
Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω μελέτη διεξήχθη κατά την περίοδο 11 Ιανουαρίου 2020 – 8 Δεκεμβρίου 2021 και, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Λύτρας σε αναρτήσεις του, καταδεικνύει την τεράστια προστασία που προσφέρουν όλα τα εμβόλια και την ικανότητά τους να σώζουν πολυάριθμες ζωές.
Μελέτη μας (preprint) για αποτελεσματικότητα #COVID19 εμβολίων έναντι θανάτου κ βαριάς νόσου (=διασωλήνωση) στον 🇬🇷 πληθυσμό.https://t.co/0CfjS1ESz3
Καταδεικνύει την τεράστια προστασία που προσφέρουν ΟΛΑ τα εμβόλια, και την ικανότητα τους να σώζουν πολυάριθμες ζωές. Highlights:
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) January 30, 2022
Η μελέτη κατέδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι βαριάς νόσου και θανάτου είναι υψηλή και παρόμοια σε όλες τις ηλικίες, με ελάχιστα χαμηλότερη στα άτομα άνω των 80 ετών, ενώ φθίνει με το πέρασμα του χρόνου.
Ωστόσο, το μέγεθος της φθοράς είναι πολύ μικρό, καθώς η αποτελεσματικότητα παραμένει μεγαλύτερη του 80% στους 6 μήνες από τη 2η δόση και επανέρχεται κοντά στο 100% με την 3η δόση.
«Αυτό είναι σημαντικό, διότι ακόμη κ κάποιοι ιατροί εκτιμούσαν λανθασμένα πως έπρεπε να καθυστερήσουν τη 2η δόση, για να την κάνουν λίγο πριν το χειμώνα. Στην πραγματικότητα, όσοι εμβολιαστήκαμε στην ώρα μας προλάβαμε να κάνουμε την 3η δόση και να έχουμε τη ΜΕΓΙΣΤΗ προστασία, τόσο το χειμώνα όσο και νωρίτερα» σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter o Θεόδωρος Λύτρας.
Η μελέτη
«Ο εμβολιασμός μειώνει τόσο “θεαματικά” τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19, ώστε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου εκτιμούμε πως έχει προλάβει 19.691 θανάτους!! (95% CI 18.890-20.788). Δηλαδή τόσους “επιπλέον” θανάτους θα αναμέναμε αν δεν είχαμε τον εμβολιασμό. Με απλά λόγια, τούτο προκύπτει συγκρίνοντας την κατά ηλικία θνησιμότητα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, και εφαρμόζοντας την τελευταία σε όλο τον πληθυσμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας.
Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται πόσο αποκλίνουν οι καμπύλες παρατηρούμενης και αναμενόμενης θνητότητας καθώς επεκτείνεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού:
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί εμβολιασμένοι που αρρωσταίνουν βαριά και πεθαίνουν, όμως: (α) είναι αριθμητικά πολύ λιγότεροι (βλ. τον παρακάτω πίνακα) (β) ο παρονομαστής (σύνολο εμβολιασμένων επί χρόνο παρακολούθησης) είναι πολύ μικρότερος (αν και μεγαλώνει, καθώς αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη). (γ) υπάρχει εντονότατο συγχυτικό σφάλμα λόγω ηλικίας, καθώς οι εμβολιασμένοι έχουν υψηλότερο Μ.Ο ηλικίας από τους ανεμβολίαστους.
Το (β)+(γ) σημαίνει ότι οι απλές αριθμητικές συγκρίσεις (εμβολιασμένοι/ανεμβολίαστοι που πέθαναν/διασωληνώθηκαν), που είναι πολύ της μόδας, υποτιμούν σοβαρά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δηλαδή οι εμβολιασμένοι έχουν ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο από αυτόν που υπονοούν τέτοιες συγκρίσεις» εξηγεί ο κ. Λύτρας.
«Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη ώστε (πολύ αδρά) ένας εμβολιασμένος 85άρης κινδυνεύει να πεθάνει από COVID19 όσο ένας ανεμβολίαστος 50άρης, κι ένας εμβολιασμένος 50άρης όσο ένας ανεμβολίαστος 25άρης» αναφέρει ο καθηγητής.
Ο ίδιος τονίζει ότι το εμβόλιο είναι μακράν το ισχυρότερο όπλο μας έναντι της πανδημίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται και δεύτερη γραμμή άμυνας, το σύστημα υγείας.
«Η μελέτη επιβεβαιώνει το τεράστιο ατομικό και συλλογικό όφελος από τον εμβολιασμό κατά της COVID19 κι αυτό μάλιστα καταδεικνύεται σε ελληνικό πληθυσμό. Γι’ αυτό εμβολιαζόμαστε με 3 δόσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες. Κι αν είμαστε ανεμβολίαστοι, ξεκινούμε “χθες”» αναφέρει ο κ. Λύτρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περαιτέρω ερωτήματα προς μελέτη στο μέλλον είναι το αν και πόσο η παραλλαγή Όμικρον επηρεάζει την αποτελεσματικότητα έναντι βαριάς νόσου και θανάτου, καθώς και το πόσο διαρκεί η προστασία της 3ης δόσης έναντι βαριάς νόσου και θανάτου.