Τα στόματα ανοίγουν σιγά σιγά και οι 9 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη που συγκλόνισε την Ελλάδα αρχίζουν και μιλάνε. Την ίδια στιγμή στο στόχαστρο της αστυνομίας είναι ένας 20χρονος που μένει στην Αθήνα και δεν έχει συλληφθεί ενώ παραμένει ασύλληπτος και ο άνδρας Αλβανικής καταγωγής με το τατουάζ στο πόδι που γράφει «1926» (έτος ιδρύσεως του ΠΑΟΚ). Ο άνδρας με το τατουάζ στο πόδι έχει διαφύγει στην Αλβανία.

«Καρφώνουν» ο ένας τον άλλον

Εξαγριωμένοι, δεκάδες συγκεντρωμένοι, μόλις βλέπουν το βαν της μεταγωγής να φτάνει στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας, επιχειρούν να σπάσουν τον διπλό κλοιό που έχουν σχηματίσει αστυνομικοί, προκειμένου να μην μπορέσει κανείς να προσεγγίσει τους νεαρούς. Επικρατεί ένταση…

Ξεχωριστά από τους 8 που συνελήφθησαν την Κυριακή, πρώτος μπαίνει στο κτίριο για να απολογηθεί, ο 23χρονος που κρατείται από την περασμένη Παρασκευή.

Με κατεβασμένα τα κεφάλια, σχεδόν τρέχοντας, ακολουθούν, συνοδεία αστυνομικών, οι 8 νέοι συλληφθέντες. Το πλήθος δεν σταματά να τους φωνάζει «δολοφόνους» και να τους προπηλακίζει…

Αλληλοκατηγορούνται για το δρεπάνι

Οι ίδιοι έχουν αρχίσει να αλληλοκατηγορούνται, επιχειρώντας να πετάξουν από πάνω τους το ματωμένο δρεπάνι.

Ενώ αρχικά οι πληροφορίες ήθελαν τον 23χρονο να έχει μαχαιρώσει τον Άλκη, τώρα οι υπόλοιποι συλληφθέντες υποδεικνύουν έναν Έλληνα 21ος ετών, ως εκείνο που κρατούσε το φονικό όπλο και το χρησιμοποίησε εν ψυχρώ.

Ο νεαρός που «φωτογραφίζεται» από τους, μέχρι χθες, «κολλητούς» του, σε αντίθεση με τους περισσότερους εξ αυτών, δεν είχε προηγούμενα με την αστυνομία. Έτσι, δεν υπάρχουν στο σύστημα περασμένα δικά του στοιχεία, είτε αποτυπώματα είτε γενετικό υλικό, που να τον «δένουν» απευθείας με τα ευρήματα στο τόπο του εγκλήματος.

Παρ’ όλ’ αυτά, με εισαγγελική παραγγελία, τα στοιχεία αυτά θα ληφθούν και θα είναι στην διάθεση των αρχών, προκειμένου με επιστημονικό τρόπο πλέον, στα εγκληματολογικά εργαστήρια, να γίνει η ταυτοποίηση των δραστών.

Οι «8»

Οι 8 που συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία του Άλκη πήραν προθεσμία και θα οδηγηθούν στον ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο οποίος θα αποφασίσει για την περαιτέρω νομική τους μεταχείριση.

Προφυλακιστέος ο 23χρονος

Στη φυλακή οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 19χρονου ‘Αλκη και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, τα ξημερώματα της προηγούμενης Τρίτης, στην Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

Στην διάρκειας δύο ωρών απολογία του ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, ο αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενος αρνήθηκε την εις βάρος του αποδιδόμενη πράξη της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή.

Κατά πληροφορίες, δέχθηκε ότι βρισκόταν στην περιοχή όπου συνέβη το άγριο έγκλημα, οδηγώντας ένα από τα τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα με τα οποία οι δράστες μετέβησαν στο σημείο, αλλά αρνήθηκε την ενεργό συμμετοχή του, τόσο στη δολοφονία του 19χρονου όσο και στον τραυματισμό των δύο φίλων του.

«Θέλαμε μόνο να τους εκφοβίσουμε» φέρεται να απολογήθηκε, τονίζοντας ότι δεν κατάλαβε τι συνέβη κι ότι έμαθε αργότερα στις ειδήσεις για τον θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου. Ο ίδιος φέρεται δε, να κατονόμασε τους υπόλοιπους δέκα δράστες που συμμετείχαν στη δολοφονική επίθεση.

Με σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας και της εισαγγελέως γνωμοδοτήσεων κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές.

Ο δικηγόρος του 23χρονου

Στο LIVE NEWS μίλησε ο Θεόδωρος Σιμόπουλος, δικηγόρος του 23χρονου που κατηγορείται για τη δολοφονία του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι η απολογία του 23χρονου ήταν λεπτομερέστατη: «Κατέθεσε και απολογητικό υπόμνημα, όπου εξέθεσε με κάθε λεπτομέρεια πως διαδραματίστηκαν τα γεγονότα εκείνη την τραγική βραδιά», είπε.

«Υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ οπαδών, μεταξύ διαφόρων ομάδων. Το πως οι κατηγορούμενοι αποφάσισαν να πάνε στο συγκεκριμένο σημείο δεν θα ήθελα να πω με λεπτομέρειες, προκύπτει μέσα από την ανακριτική διαδικασία. Περιμένω και τις απολογίες των υπόλοιπων κατηγορουμένων».

«Ραντεβού δεν υπήρχε. Το θέμα είναι ότι εδώ μιλάμε για μία κατάσταση, η οποία είχε μία τραγική εξέλιξη, η οποία στο κομμάτι που αφορά τον εντολέα μου, δεν την επεδίωξε. Ο εντολέας μου δεν χτύπησε κανέναν. Ήταν οδηγός ενός από τα αυτοκίνητα. Βρισκόταν στο σημείο, αλλά δεν πήγε στον τόπο του επεισοδίου, βρισκόταν στο αυτοκίνητό του. Ούτε χτύπησε κανέναν, ούτε επιτέθηκε σε κανέναν».

Ο κ. Σιμόπουλος αποκάλυψε πως ο 23χρονος ρωτήθηκε και απάντησε στις δικαστικές αρχές ποιος χτύπησε τον Άλκη. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η δικογραφία αναφέρει πως 12 άτομα συμμετείχαν στην επίθεση.

Επιπλέον, τόνισε πως ο 23χρονος δεν είχε μαζί του όπλο: «Αποτυπώματα από το επίμαχο όπλο έχουν βρεθεί, αλλά όχι από τον εντολέα μου», είπε.

Συγκλονίζουν οι γονείς του Άλκη

«Εγώ δεν θέλω τίποτα παρά μόνο να αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε ο πατέρας του αδικοχαμένου Άλκη, Άρης Καμπανός.

Στην αγκαλιά του η παιδική φωτογραφία του Άλκη. Νιώθει την παρουσία του έντονη, λες και ο Άλκης δεν έφυγε ποτέ…

«Έγραφε την επόμενη μέρα, γιατί είναι στο Οικονομικό… Είναι… Συγγνώμη, ήταν…», λέει με σπασμένη φωνή.

Προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί… Βράχοι δίπλα του η σύζυγος και η κόρη του, ο λόγος που κρατιέται σήμερα στη ζωή.

«Το μισό κομμάτι μου ήταν ο Άλκης και το άλλο μισό ήταν η κόρη μου. Αυτή με κράτησε όρθιο. Ευτυχώς που η σύζυγος και η κόρη μου στάθηκαν πιο δυνατές από μένα και με κράτησαν όρθιο αυτές τις δύσκολες στιγμές».

«Μπαμπά μην ανησυχείς»

«Μου έστειλε ένα μήνυμα “Μπαμπά μην ανησυχείς. Είμαι στη λέσχη. Πάω να φάω”».

Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα που αντάλλαξε με τον γιο του λίγες ώρες πριν τη φρικτή δολοφονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

«Επέστρεψε στο σπίτι. Κάθισε στον υπολογιστή, αν και την επομένη έγραφε μάθημα».

Φοιτητής στο οικονομικό του ΑΠΘ, ο 18χρονος Άλκης διάβαζε νυχθημερόν για την εξεταστική. Μια βόλτα για να ξεσκάσει από το διάβασμα με τους φίλους του απέβη μοιραία.

«Βγήκε για να πάει να φάει. Δεν ξέρω αν το φαγητό δεν τον ικανοποίησε και ξαναβγήκε πεινασμένος να φάει. Αυτό μόνο γνωρίζω», συμπλήρωσε ο κ. Άρης.

Ένα παιδί σεβάσμιο, καλοσυνάτο, που δεν έμπλεκε ποτέ σε καβγάδες και απεχθανόταν τις φωνές. Έτσι τον περιέγραψε ο πατέρας του, με τη φωνή του να σπάει.

«Σεβάσμιο παιδί. Εγώ έφτανα στο σημείο να φωνάζω στο αυτοκίνητο με το θέμα της οδήγησης. Και μου έλεγε «μπαμπά μην φωνάζεις. Να σέβεσαι τον άνθρωπο». Ήταν τόσο καλός. Συγγνώμη…».

Συγγνώμη του χρωστά μια ολόκληρη κοινωνία που δεν κατάφερε να προστατεύσει τον 18χρονο γιο του από την οπαδική βία και τις αρρωστημένες συνειδήσεις.

«Είναι ένα παιχνίδι. Κάποιος κερδίζει, κάποιος χάνει. Έτσι είναι. Οι φίλοι μου είναι ΠΑΟΚτζήδες αλλά δεν σκοτωνόμαστε… Δεν σκοτωνόμαστε γι’ αυτό το πράγμα».

Μεγαλείο ψυχής από τον πατέρα του Άλκη που ζητά μέσω του LIVE NEWS να διεξαχθεί φιλικός αγώνας μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ.

«Είχα κάνει και την πρόταση να γίνει φιλικός αγώνας Άρη και ΠΑΟΚ με τους φιλάθλους να κάθονται στις ίδιες θέσεις».

Μετουσιώνει τον πόνο του σε αγάπη ζητώντας να μην γίνει η δολοφονία του Άλκη πεδίο για ν’ αναπτυχθεί ο ρατσισμός.

«Όχι φυλετικούς ρατσισμούς, να βάζουμε ταμπέλες. Ήθελε ένας άνθρωπος από την Αλβανία να μου ζητήσει συγγνώμη γιατί ένας Αλβανός συμμετείχε σε αυτό εδώ πέρα το γεγονός».

Αποφεύγει να μιλήσει για στυγερή δολοφονία και να κατονομάσει τους δράστες ως δολοφόνους του γιου του. Το μόνο που ζητά είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Με έκανε συντρίμμια και προσπαθώ σε αυτό το λίγο χρονικό διάστημα να μαζέψω τα συντρίμμια. Θα είναι καλό γι’ αυτά τα άτομα που έκαναν θα πάρουν την ποινή που τους αξίζει».

Συγκλονισμένοι οι φίλοι του Άλκη

Την ίδια ώρα, τα τραύματα τους επουλώνουν οι δύο κολλητοί του Άλκη που τραυματίστηκαν το μοιραίο βράδυ της Τρίτης.

«Το τραύμα έχει ακόμα δρόμο. Έχει ράμματα. Είναι βαθύ, είναι μεγάλο. Είναι τρία επίπεδα τα ράμματα. Είναι 15 πόντους βάθος», δήλωσε ο πατέρας του 20χρονου φίλου του Άλκη.

Τα τραύματα στο σώμα θα επουλωθούν, η ψυχή και το μυαλό όμως είναι στον Άλκη και στον φριχτό τρόπο με τον οποίο του αφαίρεσαν τη ζωή.

«Εγώ το έχω το παιδί μου εδώ. Δυστυχώς όμως για τον Άλκη βέβαια που δεν θα γυρίσει πίσω και έχει κλείσει ένα σπίτι και έχουν καταστραφεί τρεις ζωές», συμπλήρωσε.

«Θέλω ο χαμός του παιδιού μου να αποτελέσει γεγονός ένωσης όλων των φιλάθλων, όλων των ομάδων», είπε ο πατέρας του Άλκη.

«Δεν νιώθω κακία για κανέναν»

Οι γονείς του 19χρονου Άλκη ευχαρίστησαν με πολύ συγκίνηση όλο τον κόσμο που τους συμπαραστέκεται σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

«Κάτι πρέπει να αλλάξει. Ο πόνος δεν χρειάζεται να φέρει οργή. Ο πόνος χρειάζεται να φέρει συμπόνοια, αγάπη.  Η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία, αλλά με αγάπη. Το αντίθετο της βίας είναι η αγάπη, η συμπόνοια…», είπε ο κ. Άρης Καμπανός στο LIVE NEWS.

Η κ. Μελίνα Κακουλίδου, η μητέρα του Άλκη, δήλωσε πως κάθε μέρα νιώθει διαφορετικά συναισθήματα, αλλά όχι κακία.

«Μέσα μου έχω παγώσει ολόκληρη, αλλά πιστέψτε με, δεν νιώθω κακία για κανέναν. Ειλικρινά. Σκέφτομαι τα άλλα δύο παλικάρια που ήταν μαζί με το παιδί μου κατά τη διάρκιεα της επίθεσης, σκέφτομαι τους άλλους γονείς, τα παιδιά… Δεν τόλμησα να ανοίξω την τηλεόραση, ούτε να διαβάσω στο ίντερνετ ποιος είναι και ποιος δεν είναι. Το μόνο που σκέφτομαι μέρα νύχτα να μην ξαναγίνει αυτό το πράγμα. Μέχρι εδώ. Το παιδί μου να είναι το τελευταίο…», είπε.

«Ήταν ο φίλος μου, ήταν το παρεάκι μου ο Άλκης…», συμπλήρωσε ο πατέρας του 19χρονου.

Το στήριγμα των γονιών του Άλκη είναι η αδερφή του, η Μαρία. Εκείνη είναι που τους δίνει δύναμη για να συνεχίσουν.

«Εμείς θα τραβήξουμε τον Γολγοθά μας, με όποιο κουράγιο και δυνάμεις μας έχουν απομείνει. Να μην φύγει άλλο παιδί έτσι, παρακαλώ πολύ τον καθένα και όλους μαζί, να μη θρηνήσει άλλη οικογένεια. Να μην περάσει άλλη οικογένεια αυτόν τον Γολγοθά», είπε η μητέρα του.

Τα κομμάτια της φονικής επίθεσης συνδέουν οι αστυνομικοί

Από τις μέχρι τώρα έρευνες έχει προκύψει ότι οι συλληφθέντες για την άγρια δολοφονία, έδρασαν τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, με ορμητήριο κεντρικό σύνδεσμο οπαδών και επιβαίνοντας σε τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν παρακολουθήσει από βραδύς αγώνα βόλεϊ και στη συνέχεια πήγαν στον σύνδεσμο, απ’ όπου φαίνεται πως αποφασίστηκε η καταδρομική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 19χρονου και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

Αξιοποιώντας υλικό από κάμερες ασφαλείας, καταθέσεις εμπλεκόμενων προσώπων και μαρτύρων, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κατάφερε να ανασυνθέσει το χρονικό της επίθεσης ταυτοποιώντας τη συμμετοχή των δραστών. Από τα αποτελέσματα δε, των εργαστηριακών εξετάσεων φαίνεται να ταυτοποιείται αποτύπωμα συγκεκριμένου προσώπου σε όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία και φαίνεται πως εγκαταλείφθηκε στο σημείο.

Τάγματα Θανάτου

Οι συλλήψεις και οι νέες αποκαλύψεις για το έγκλημα και το «τάγμα θανάτου» που το προκάλεσε ξετυλίγουν ακόμα περισσότερο το κουβάρι της τραγωδίας.

Μία εβδομάδα μετά τη φονική επίθεση στη Χαριλάου και το βίντεο ντοκουμέντο με τα τελευταία χτυπήματα και τη διαφυγή των δραστών, συνολικά 9 άτομα βρίσκονται ήδη στα χέρια της αστυνομίας και άλλα δύο που χαρακτηρίζονται ως ύποπτα καταζητούνται, για την εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου Άλκη.

Μετά τον 23χρονο χούλιγκαν που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και πέρασαν χειροπέδες χθες σε άλλους 8, ηλικίας από 19 έως 23 ετών, για συμμετοχή στη φονική επίθεση. Όλοι τους είναι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι περισσότεροι σεσημασμένοι για επεισόδια οπαδικής βίας στο πρόσφατο παρελθόν, με τα αποτυπώματα που βρέθηκαν στο τόπο του εγκλήματος να καίνε τους περισσότερους. Κάποιοι ήταν υπεύθυνοι σε συνδέσμους του δικεφάλου του Βορρά και όπως φαίνεται είχαν αναλάβει τη στρατολόγηση μελών για να υλοποιούνται τα σκοτεινά τους σχέδια.

Μετά από μία εβδομάδα κρυφτού κι σιωπής, οι κατηγορούμενοι υποδεικνύουν ως δράστη του φονικού έναν 21χρονο Έλληνα  που συνελήφθη χθες. Υποστηρίζουν πως στο βίντεο ήταν εκείνος που κρατούσε το αυτοσχέδιο δρεπάνι και χτυπούσε εδώ τους τρεις φίλους, με τον άτυχο Άλκη να υποκύπτει στα τραύματά του. Κατηγορίες που ο ίδιος για την ώρα αρνείται και κινείται στη γραμμή των υπολοίπων. Ότι δηλαδή βρισκόταν στο σημείο, αλλά δεν πήρε μέρος στην επίθεση.

Ο νεαρός που υποδεικνύεται από τους υπόλοιπους  ως ο δολοφόνος του Άλκη, δεν είναι σεσημασμένος και έτσι δεν υπάρχουν τα δικά του αποτυπώματα στο σύστημα της αστυνομίας. Για την ώρα φέρεται να αρνείται τα όσα του αποδίδονται με τους αξιωματικούς που χειρίζονται την υπόθεση, να περιμένουν την εξέταση των δικών του αποτυπωμάτων, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στα όπλα του εγκλήματος.

Στους διαδικτυακούς τους λογαριασμούς οι οχτώ που συνελήφθησαν χθες, έχουν ανεβάσει φωτογραφίες, στα οποία φαίνονται και τα τατουάζ που είχαν κάνει. Στις περισσότερες τους βλέπουμε με μαύρα ρούχα χειμώνα – καλοκαίρι, με άλλους να έχουν σηκώσει selfie που έβγαλαν κι άλλους εικόνες ακόμα και από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εδώ σε ένα από τα προφίλ, βλέπουμε αυτό που ήθελαν να πετύχουν μέσα από τις επιθέσεις. Να δείξουν ότι αυτοί κάνουν κουμάντο στη Θεσσαλονίκη.

«Ο ΠΑΟΚ είναι μια ουτοπία. Μία διαρκής ανταρσία που δεν ολοκληρώνεται ποτέ»,γράφει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του,ένας εκ των κατηγορουμένων.

Όλοι όπως διαπίστωσε η αστυνομία, μετά τη δολοφονία του Άλκη και τους τραυματισμούς των δύο φίλων του, βρήκαν καταφύγια σε στενά φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα. Με την ελπίδα,να περάσει ο χρόνος και τα όσα έγιναν να ξεχαστούν. Κάτι που αυτή τη φορά

δεν έγινε. Οι τρεις από τους οχτώ που συνελήφθησαν χθες, εντοπίστηκαν στο ίδιο σπίτι και οι υπόλοιποι στα δικά τους.

Οι αστυνομικοί ανέλυσαν και αξιοποίησαν το υλικό από κάμερες ασφαλείας, τις τηλεφωνικές συνομιλίες πριν και μετά τη δολοφονική επίθεση και έφτασαν στα ίχνη των ατόμων που έψαχναν, από τα αποτυπώματα που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος και στα όπλα που άφησαν πίσω, όταν άρχισαν να τρέχουν, για να φύγουν από την περιοχή.

Το μαύρο αυτοκίνητο που έστριψε δεξιά και μπήκε παράνομα σε μονόδρομο, φέρεται να οδηγούσε ένας 20χρονος Έλληνας που μάλιστα έπαιζε ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα της Θεσσαλονίκης, Αετοί. Το μεσημέρι ήταν ανάμεσα σε εκείνους που έφτασαν στα δικαστήρια της πόλης, για να ζητήσουν και να πάρουν προθεσμία.

Αιχμές Κούγια

Σοβαρότατες καταγγελίες αναφορικά με τον χειρισμό της υπόθεσης από τις Αρχές, έκανε ο συνήγορος υπεράσπισης της οικογένειας του Άλκη Καμπανού.

Ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Νίκο Ευαγγελάτο, πως οι Αρχές αντί να κατασχέσουν τα όπλα στον σύνδεσμο και να ασκήσουν δίωξη στον 23χρονο συλληφθέντα για εγκληματική οργάνωση, διαχώρισαν τις δικογραφίες, τονίζοντας πως ήταν μια ενέργεια που έγινε από πρόθεση.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούγιας, στο κρησφύγετο, στο οποίο διέφυγαν οι δράστες μετά τη δολοφονία του 19χρονου, υπήρχαν όπλα, τα οποία έφεραν γενετικό υλικό των δραστών, ωστόσο η αστυνομία τα παρέβλεψε.

Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος των αυτόπτων μαρτύρων της θανάσιμης επίθεσης, ενώ άφησε αιχμές για τις δηλώσεις των δραστών, αναφορικά με τον ύποπτο που διέφυγε στην Αλβανία.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βία στον αθλητισμό πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και των συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν θα κινούνται σε 3 επίπεδα: στην ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, στις αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα και στην εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ..

Στη σύσκεψη αυτή αλλά και στις ενέργειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε σε πολύ σύντομο χρόνο να εξιχνιάσει την αποτρόπαια αυτή δολοφονία. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια βοήθησαν ουσιαστικά ώστε να καταφέρει η ΕΛ.ΑΣ. να οδηγηθεί γρήγορα στον εντοπισμό και στην σύλληψη των 9 από τους 11 υπόπτους της δολοφονίας».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναλυτική αναφορά στη νομοθεσία που προώθησε το υπουργείο Αθλητισμού και ειδικότερα στους νόμους 4639 τον Νοέμβριο του 2019 και 4809 τον Ιούνιο του 2021 με βάση τους οποίους θεσπίζεται μεταξύ άλλων:

-Δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται η  Ελληνική Αστυνομία. Έτσι, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται και να τιμωρείται.

-Επεκτείνονται τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέεται με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

-Επανέρχεται το «ιδιώνυμο». Δηλαδή, η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας».

Σημείωσε επίσης πως «παράλληλα και με τον νόμο 4855/2021, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας».

Με αναφορά και σε όσα συζητήθηκαν στην πρωινή σύσκεψη επεσήμανε πως «πάγια βούληση του πρωθυπουργού είναι να συνεχίσουμε την έμπρακτη  προσπάθεια, χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες για να οδηγηθούμε σε ακόμη  μεγαλύτερο περιορισμό των φαινομένων βίας. Οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν θα κινούνται σε 3 επίπεδα:

-Στην ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στη λειτουργία αυτή.

-Στις αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα.

-Στην εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ..

Παράλληλα, αλλαγές θα γίνουν και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη πως «τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Η κυβέρνηση, θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή και περιμένουμε από όλους να συνδράμουν την ελληνική Πολιτεία  στην προσπάθεια εξάλειψης της αθλητικής βίας. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους».