Η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε το διαβόητο λογισμικό Pegasus για να υποκλέψει τηλεφωνικές επικοινωνίες δημόσιων προσώπων, δημοσιογράφων και μελών του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου, αποκαλύπτει την Δευτέρα ισραηλινή εφημερίδα.
Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της οικονομικής εφημερίδας Calcalist που οδήγησαν τη δικαιοσύνη να ξεκινήσει έρευνα στις 20 Ιανουαρίου, η αστυνομία παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε χρησιμοποιήσει συστήματα για την παρακολούθηση προσώπων «χωρίς εξουσιοδότηση», χωρίς όμως να κατονομάζει το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρίας NSO.
Την Δευτέρα, η εφημερίδα Calcalist επανήλθε με νέο ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η χρήση του Pegasus ήταν συνήθης πρακτική και χρησιμοποιήθηκε χωρίς δικαστική άδεια για κατασκοπεία σε βάρος του Αβνέρ Νετανιάχου, ενός εκ των γιων του πρώην πρωθυπουργού, συμβούλων επικοινωνίας του Νετανιάχου, καθώς και επιφανών δημοσιογράφων και δημάρχων.
«Από διευθυντές υπουργείων έως δημοσιογράφους και επιχειρηματίες: η μαζική υποκλοπή με το Pegasus έχει επηρεάσει τους πάντες, από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία και των Αιθιόπων, έως στελέχη μεγάλων εταιριών, δημάρχους και συνεργάτες του πρωθυπουργού» γράφει η εφημερίδα.
Ο διοικητής της ισραηλινής αστυνομίας Γιαακόβ Σταμπτάι ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Ομάρ Μπαρ-Λεβ την διενέργεια εξωτερικής και ανεξάρτητης έρευνας για να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης» και να «ρυθμιστεί η χρήση της τεχνολογίας από την αστυνομία».
Την περασμένη εβδομάδα, άλλα ισραηλινά μέσα ανέφεραν ότι υπήρχαν υποψίες πως η αστυνομία είχε υποκλέψει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ενός μάρτυρα-κλειδί στη δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο ισραηλινός όμιλος κυβερνοασφάλειας NSO, δημιουργός του Pegasus, δεν έχει διαψεύσει ούτε επιβεβαιώσει την πώληση του λογισμικού στην αστυνομία, τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν ενεπλάκη στη λειτουργία του συστήματος από τη στιγμή που πωλήθηκε σε κυβερνητικούς πελάτες».
To Pegasus έγινε ευρύτερα γνωστό το περασμένο καλοκαίρι, όταν κοινοπραξία 17 μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε ότι το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε σε βάρος δεκάδων δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, ακόμη και αρχηγών κρατών, όπως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
H Meta Platforms, τέως Facebook Inc., έχει υποβάλει αγωγή κατά της NSO για τη μόλυνση κινητών τηλεφώνων μέσω της εφαρμογής WhatsApp.
Αγωγή υποβλήθηκε και από την Apple για την παραβίαση κινητών iPhone.
Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ ένταξαν την ισραηλινή εταιρεία στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου.