Ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, την οποία συνυπογράφει και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για τη διακοπή της πρόσβασης συγκεκριμένων επιστημόνων, όπως οι κ.κ. Τσιόδρας και Λύτρας, στο μητρώο εμβολιασμών για τον κοροναϊό, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε απαντήσει με δήλωσή του, τονίζοντας ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας «έχει συνεχώς πλήρη πρόσβαση σε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν, πάντως, ότι η διαφάνεια και η ανοικτή πρόσβαση στα δεδομένα είναι κρίσιμος όρος για την αποτελεσματικότητα της υγειονομικής διαχείρισης και ότι η κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην επιστημονική κοινότητα είναι αποτέλεσμα και τέτοιων φαινομένων.
«Στη χώρα μας, δυστυχώς, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, έχουμε την πιο αδιαφανή υγειονομική διαχείριση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη», υποστηρίζουν οι βουλευτές.
«Απαράδεκτο»
Σχετικά με τη φερόμενη «διακοπή πρόσβασης ερευνητικών ομάδων – όπως των καθηγητών Σ. Τσιόδρα και Θ. Λύτρα – στο πολύ κρίσιμο από επιδημιολογική σκοπιά Μητρώο Εμβολιασμών, που διατηρεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», τονίζουν ότι «είναι απαράδεκτο για ευρωπαϊκή χώρα το γεγονός ότι δεν είναι διαθέσιμες (σε ανωνυμοποιημένη μορφή) στον επιστημονικό κόσμο, οι πληροφορίες για τους εμβολιασμούς, για την εμβολιαστική κάλυψη των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, για το είδος των εμβολίων, την ηλικιακή και γεωγραφική κατανομή των εμβολιασμών κ.λπ.».
«Η διακοπή της πρόσβασης των εν λόγω ερευνητών στο Μητρώο Εμβολιασμών σχετίζεται, όπως όλα δείχνουν, με τη δημοσίευση της ‘ενοχλητικής’ μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα για την αυξημένη θνησιμότητα στην Ελλάδα, για τις ανισότητες στη φροντίδα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας και για την ανάγκη σοβαρής ενίσχυσης του ΕΣΥ», σημειώμουν χαρακτηριστικά.
Ζητούν από τους δύο υπουργούς να αιτιολογήσουν «τη διακοπή πρόσβασης των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα στο Μητρώο Εμβολιασμών που – κακώς – έχει υπό την εποπτεία του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Και ρωτούν εάν τα δεδομένα που αφορούν στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, είναι στη διάθεση άλλων μελών της επιστημονικής κοινότητας που γνωμοδοτούν με τη σειρά τους στην Πολιτεία, ενώ ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναβάθμιση της επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας, με ενιαιοποίηση των κέντρων συλλογής και παρακολούθησης δεδομένων, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.
Τέλος, ζητούν από την κυβέρνηση να οργανώσει, με τη συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών Ιδρυμάτων και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία, μια σοβαρή αποτίμηση και αξιολόγηση της διαχείρισης της πανδημίας, «διερευνώντας τα βαθύτερα αίτια για την τραγωδία της αυξημένης θνησιμότητας».