Στην πρώτη του ομιλία στη Γερουσία, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να δώσει το στίγμα του κόμματος – και η λέξη-κλειδί ήταν η λέξη «αυτοοργάνωση». Το σχέδιο δεν πήγε όπως ακριβώς θα ήθελαν στη Χαριλάου Τρικούπη, μιας και η πανδημία δημιούργησε περιορισμούς που δεν μπορούσαν να αγνοηθούν.
Ομως αυτό δεν σημαίνει πως εγκαταλείφθηκε: η εισήγηση του αρμόδιου βουλευτή Απόστολου Πάνα βρίσκεται ήδη στο συρτάρι του Ανδρουλάκη, και βάζει όχι μόνο τις βάσεις της νέας οργάνωσης του κομματικού μηχανισμού, αλλά οριοθετεί και τον χρόνο μέχρι το συνέδριο, που υπολογίζεται κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Ιουνίου.
Μετά τις 15 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα απευθύνει δημόσιο προσκλητήριο στους πολίτες που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ να ενεργοποιηθούν στο κόμμα και να γραφτούν στις νομαρχιακές οργανώσεις – στο μεταξύ, μια ομάδα εργασίας έχει αναλάβει να «στρώσει» το μητρώο μελών και φίλων, προσθέτοντας νέα στοιχεία και διορθώνοντας τα παλιά. Παράλληλα, στο ΚΙΝΑΛ ετοιμάζουν και την πρώτη παρουσίαση του ψηφιακού κόμματος, με τη βοήθεια του Γιάννη Καραμανώλη. Αυτό είναι το κομμάτι της ανασυγκρότησης – παράλληλα, όμως, η εισήγηση
Πάνα δεν αφήνει στην άκρη την αυτοοργάνωση. Το αρχικό κάλεσμα θα γίνει σε τοπικό επίπεδο, σε όσους πολίτες ενδιαφέρονται, να συγκροτήσουν επιτροπές πρωτοβουλίας, χωρίς να χρειάζεται εκλογική διαδικασία.
Επιτροπές πρωτοβουλίας
Σε μερικές από τις συγκεντρώσεις, που θα οργανωθούν από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, θα παρευρεθεί πιλοτικά και ο Ανδρουλάκης, ενώ μέσα στον Μάρτιο θα υπάρξουν και αντίστοιχες επισκέψεις κλιμακίων. Οι επιτροπές πρωτοβουλίας που θα σχηματιστούν σε κάθε περιοχή θα καταγραφούν σε μια κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα, που είναι σχεδόν έτοιμη και θα τη χειρίζεται μια κεντρική γραμματεία. Αν το εγχείρημα πετύχει και υπάρξει ενδιαφέρον, τότε τα μέλη αυτών των τοπικών επιτροπών θα συμμετέχουν και σε ιδρυτικές νομαρχιακές συνελεύσεις, μαζί με τα υφιστάμενα μέλη των οργανώσεων, ώστε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου (πολύ πιθανόν στις 10 Απριλίου) να γίνουν οι εκλογές για τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών και για τους συνέδρους – το συνέδριο, παρότι καταστατικά μπορεί να γίνει την άνοιξη, είναι πιθανότερο να λάβει χώρα στις αρχές του καλοκαιριού.
Το τέταρτο σημείο στην εισήγηση περιλαμβάνει περιφερειακά πολιτικά εργαστήρια, τα οποία θα συμβάλουν στον προσυνεδριακό διάλογο – μπορούν να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, μια εκδήλωση για τον τουρισμό στην Κρήτη – και στόχος είναι να συνεχιστούν και μετά το συνέδριο, να μείνουν ως παρακαταθήκη στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή και τον γραμματέα της. Παράλληλα, στόχος είναι η δημιουργία δικτύων, καθώς η κεντρική γραμματεία που θα αναλάβει το εγχείρημα της αυτοοργάνωσης θα απαρτίζεται από ανθρώπους που θα μπορούν να βολιδοσκοπήσουν πρόσωπα
που δεν ανήκουν στον άμεσο κομματικό μηχανισμό, αλλά μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή πολιτικής – τα δίκτυα που έχουν ήδη προταθεί αφορούν την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους αγρότες, τη νέα γενιά, τους συνταξιούχους και την κοινωνία των πολιτών.
Οι τελευταίες πινελιές
Η πρόταση έχει ήδη παρουσιαστεί στον Ανδρουλάκη και αναμένεται να πάρει το πράσινο φως μόλις μπουν οι τελευταίες πινελιές που αφορούν την παρουσία του ίδιου του προέδρου και βρεθεί λύση σε τεχνικά ζητήματα που τυχόν προκύψουν. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η οργανωτική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ
θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του Ιουνίου, με τη συνεδριακή διαδικασία, την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και γραμματέα. Σε περίπτωση που τους προλάβουν οι πολιτικές εξελίξεις, τότε αναγκαστικά τα περισσότερα από όσα σχεδιάζονται θα μεταφερθούν για αργότερα.
Αν όμως δεν υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όλη η διαδικασία της αυτοοργάνωσης θα γίνει και πεδίο ενός άτυπου σκάουτινγκ για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.