Συμπληρώματα διατροφής όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος δεν προσφέρουν όφελος στην αντιμετώπιση της Covid-19, δείχνει η τελευταία ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας.
Τέτοιου είδους συμπληρώματα προωθούνται σε κάποιες περιπτώσεις ως υποκατάστατα του εμβολιασμού, ωστόσο οι ισχυρισμοί αυτοί παραμένουν επιστημονικά αβάσιμοι, τονίζουν οι ερευνητλές
«Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι η λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων δεν μεταφράζεται σε καλύτερη κλινική πορεία» δήλωσε ο δρ Ασιζούλα Μπέραν του Πανεπιστημίου του Τολέδο στην Ισπανία.
Ο Μπέραν ήταν ο επικεφαλής μελέτης για τα συμπληρώματα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Nutrition ESPEN. Η ομάδα του επανεξέτασε 26 δημοσιευμένες μελέτες από όλο τον κόσμο, οι οποίες καλύπτουν συνολικά 5.600 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγω κοροναϊού.
Η ανάλυση έδειξε ότι τα συγκεκριμένα τρία συμπληρώματα δεν συνδέονται με μείωση της θνησιμότητας.
Μόνο η βιταμίνη D βρέθηκε να συνδέεται με μείωση του κινδύνου διασωλήνωσης και συντόμευση της παραμονής στο νοσοκομείο, ωστόσο το εύρημα αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω έρευνες, λένε οι ερευνητές.
Η μελέτη εστιάστηκε σε ασθενείς που είχαν ήδη νοσήσει και εισαχθεί στο νοσοκομείο όταν άρχισε η χορήγηση συμπληρωμάτων, ωστόσο οι ερευνητές εξέτασαν και ένα υποσύνολο ασθενών που είχαν αρχίσει να παίρνουν βιταμίνη D πριν προσβληθούν από Covid-19.
Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά ως προς τον κίνδυνο θυανάτου.
Ο Μπέραν αναγνωρίζει πως ορισμένοι ασθενείς που δεν τρέφονται σωστά ή πάσχουν από έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων πιθανώς θα ωφελούνταν από τη λήψη συμπληρωμάτων, αυτό όμως συμβαίνει επειδή οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία αυτά ήδη έλειπαν από τον οργανισμό τους –και όχι επειδή αντιμετωπίζουν τον ιό.
«Αυτό που λέμε είναι το εξής: Αν δεν υπάρχει ιατρική ανάγκη για αυτά τα συμπληρώματα, μην τα παίρνετε νομίζοντας ότι προστατεύουν από την Covid-19» κατέληξε ο ερευνητής.