Αρχίζει τα επόμενα 24ωρα ένας κύκλος περίπου 25 καταθέσεων γιατρών, νοσηλευτών και ιδιωτών, από τις οποίες τα στελέχη του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής θα προσπαθήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι και να διακριβώσουν τις συνθήκες θανάτου – μέσα σε 32 μήνες – των τριών κοριτσιών, ηλικίας έξι μηνών, τριάμισι και εννέα ετών, της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα.
Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει μέχρι τώρα αναφορικά με αυτή την τραγική υπόθεση, φαίνεται να υπάρχουν ελλιπείς ή εσφαλμένες γνωματεύσεις για ορισμένα από τα παιδιά, κάτι που διευρύνει το μυστήριο και ίσως κόστισε τη ζωή της εννιάχρονης Τζωρτζίνας, η οποία κατέληξε στο τέλος Ιανουαρίου στην Αθήνα.
Διαφοροποιήσεις – Η Μαλένα
Παράλληλα, ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση προκάλεσε η πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του ζευγαριού. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, Βασίλη Λαμπρόπουλο και την εφημερίδα «Τα Νέα», η συνέντευξη αυτή δημιούργησε, όμως, και νέα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο «έφυγαν» τα ανήλικα κορίτσια, τα οποία, τα κρίσιμα λεπτά, δεν είχαν στο πλευρό τους ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι γιατροί, από την πλευρά τους, ήδη μιλούν στα «ΝΕΑ» για αρκετές διαφοροποιήσεις στις αναφορές των γονιών (και κυρίως της τραγικής μητέρας) από τα πραγματικά περιστατικά.
Ο πρώτος αιφνίδιος θάνατος ήταν αυτός του δεύτερου κοριτσιού της οικογένειας, της Μαλένας, σε ηλικία τριάμισι ετών, τον Απρίλιο του 2019, όταν νοσηλευόταν στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα» με λευχαιμία, που θεωρούταν απολύτως ελέγξιμη και ιάσιμη.
Οι γονείς, στη συνέντευξή τους, ανέφεραν ότι ο θάνατός της επήλθε μετά την πρώτη χημειοθεραπεία, την ένατη ημέρα νοσηλείας, όμως γιατροί του νοσοκομείου ανέφεραν ότι είχε προηγηθεί άλλη, πολυήμερη χημειοθεραπεία, μη ενέσιμη.
Ο θάνατος του κοριτσιού αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια, παρότι είχε υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων, ανάμεσα σε αυτές και ηπατολογικές, οι οποίες δεν έδειξαν κανένα πρόβλημα, γεννώντας περαιτέρω ερωτήματα για το πώς τελικά κατέληξε από τέτοιου είδους ανεπάρκεια, ενώ οι τοξικολογικές εξετάσεις της ήταν «καθαρές».
Η Ίριδα
Τον Μάρτιο του 2021, η μητέρα ανέφερε ότι βρήκε, μαζί με συγγενή της, χωρίς σφυγμό το έξι μηνών κοριτσάκι τους, την Ίριδα, μέσα στην κούνια του. H ίδια είπε, τότε, ότι δίπλα στο βρέφος βρήκε ένα πανάκι με αίμα.
Η οικογένεια του κοριτσιού ζήτησε διάγνωση από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιγόνη Μητσέλου, που προσδιόρισε ότι αιτία θανάτου ήταν η σπάνια αγενεσία βλεφοκόμβου. Δηλαδή, διαπιστώθηκε ότι από τον καρδιακό μυ έλειπε ένας όζος που λειτουργεί ως φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς.
Η μητέρα, στην τηλεοπτική συνέντευξη, ανέφερε ότι το κοριτσάκι είχε παρουσιάσει μόνο μικρό καρδιολογικό πρόβλημα (φύσημα) και προσδιόρισε ότι η σπανιότητα του συγκεκριμένου νοσήματος είναι της τάξης του ενός περιστατικού στη χώρα.
Γιατροί, ωστόσο, αντιτείνουν ότι η συχνότητα της αγενεσίας βλεφοκόμβου είναι πολύ πιο μικρή, έως ανύπαρκτη. Και συμπληρώνουν ότι «αφού η μητέρα είχε πραγματοποιήσει καρδιακό έλεγχο για να εντοπίσει το φύσημα, είναι περίεργο που δεν εντοπίστηκε η ζωτικής σημασίας έλλειψη του βλεφοκόμβου, που αποτυπώνεται με ευκρίνεια σε τέτοιες εξετάσεις. Ακόμη, η ανακάλυψη του αίματος στο πανάκι του μωρού δεν δείχνει ανακοπή, αλλά πιθανόν αποφρακτικό θάνατο που δημιουργεί πνευμονικό οίδημα».
Η Τζωρτζίνα
Επιπλέον ερωτήματα, αναφέρουν «Τα Νέα», προέκυψαν με τον πρόσφατο θάνατο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» της εννιάχρονης Τζωρτζίνας, του πρώτου παιδιού της οικογένειας.
Τα προβλήματα υγείας στο κοριτσάκι εμφανίστηκαν τον Απρίλιο του 2021, όταν εισήχθη για εξετάσεις στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, με τη μητέρα να δηλώνει ότι είχε πόνους στην κοιλιά, παρουσίαζε βυθίσεις – με αναφορές για γαστρεντερίτιδα, βρογχοπνευμονία κ.λπ.
Γιατροί τής εν λόγω νοσηλευτικής μονάδας σημειώνουν, εντούτοις, ότι οι εξετάσεις δεν ανέδειξαν οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα. Όμως, αιφνιδιαστικά, και ενώ το κορίτσι βρισκόταν στον θάλαμο χωρίς παρουσία γιατρών ή νοσηλευτών, φέρεται να έπαθε ανακοπή για άγνωστο λόγο. Συνήλθε αρκετή ώρα αργότερα, ύστερα από προσπάθειες ανάνηψης, αλλά είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.
Ακολούθησε νοσηλεία σε ΜΕΘ στην Πάτρα, αλλά και εκτεταμένοι έλεγχοι στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, χωρίς και πάλι να προκύψει ότι το κορίτσι είχε πρόβλημα στην καρδιά. Οι γιατροί του Ωνασείου τοποθέτησαν, μάλιστα, απινιδωτή στην άτυχη εννιάχρονη, από τον οποίο εκ νέου φάνηκε ότι δεν παρουσίαζε οποιαδήποτε καρδιακή αρρυθμία.
Παράλληλα, οι ίδιοι γιατροί προχώρησαν σε γενετικό έλεγχο, χωρίς να εντοπιστεί κληρονομική προδιάθεση. Οι γονείς, ωστόσο, στη συνέντευξή τους ανέφεραν – για να καταδείξουν την αστάθεια της κατάστασης της κόρης τους – ότι διασωληνώθηκε στο Ωνάσειο.
Παρ’ όλα αυτά, γιατροί που γνωρίζουν την πορεία της υγείας της, επεσήμαναν ότι ουδέποτε διασωληνώθηκε στο εν λόγω καρδιοχειρουργικό κέντρο, επαναλαμβάνοντας ότι σε όλες τις φάσεις της παραμονής της σε νοσοκομεία, δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα όταν ήταν παρόντες οι γιατροί και ότι αυτά εμφανίζονταν περιέργως όταν έμενε χωρίς επιτήρηση στο θάλαμο νοσηλείας.
Τα κρίσιμα ερωτήματα των γιατρών
Την ίδια ώρα, αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας, προκειμένου να χυθεί φως στα αίτια του θανάτου της.
Παράλληλα, όμως, οι γιατροί που ενεπλάκησαν στη νοσηλεία της εννιάχρονης θέτουν μία σειρά από ερωτήματα, που κρίνουν ότι δεν μπορούν να εξηγηθούν ιατρικά και αυτά καλείται να διαλευκάνει η έρευνα των Αρχών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Realnews», το πρώτο ερώτημα αφορά στα συμπτώματα που ανέφερε η μητέρα ότι παρουσίασε η Τζωρτζίνα τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή νευρολογικά προβλήματα και σπασμούς, τα οποία, ωστόσο, δεν διαπίστωσε κανείς άλλος στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας.
Το δεύτερο αφορά στην πεποίθηση των γιατρών ότι το παιδί, που πέθανε από ανακοπή, δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα.
Επιπλέον, ένα ερώτημα αποτελεί ο απινιδωτής που τοποθετήθηκε στην Τζωρτζίνα στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Εκεί νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο, όπου και κατέληξε, με την αιτία θανάτου να παραμένει αδιευκρίνιστη.
Μετά την κατάληξη της ενιάχρονης, μάλιστα, επικράτησε μεγάλη αναστάτωση στο νοσοκομείο και κλήθηκε ακόμη και η εταιρεία που είχε τοποθετήσει τον απινιδωτή, για να ελέγξει αν λειτουργούσε σωστά.
Οι γιατροί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τα αίτια του θανάτου της, ενώ ούτε ο απινιδωτής «κατάφερε» να λύσει το μυστήριο.