Την πιθανότητα να χτυπήσει νέο πανδημικό κύμα, εξέφρασε σήμερα ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Όπως είπε, αυτή την στιγμή η πανδημία παρουσιάζει σημάδια ύφεσης ωστόσο συστήνει να μην υπάρξει χαλάρωση: «Βρισκόμαστε σε ύφεση αλλά είναι άρα πολύ επικίνδυνα τα πράγματα. Όταν λέμε ύφεση δεν σημαίνει χαλάρωση, η ύφεση είναι πριν από την καταιγίδα. Ρίχνουμε λάδι στη φωτιά κατά τη διάρκεια της ύφεσης και μετά πάμε να μαζέψουμε την φωτιά όταν αυτή γίνεται ανεξέλεγκτη».
Νέο κύμα
Μάλιστα ερωτηθείς για το αν ο ίδιος αναμένει να υπάρξει νέο κύμα απάντησε «προφανώς!» σημειώνοντας πως υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί και ένα καινούργιο στέλεχος του ιού.
Επιπλέον προειδοποίησε πως το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων εν όψει των εορτών του Μαρτίου και του Απριλίου, θα επιτρέψει στον ιό να ξεφύγει και να προκαλέσει ενδεχομένως το επόμενο θανατηφόρο κύμα όπως είχε γίνει και στο παρελθόν. «Να μην προκαλούμε τον κοροναϊό», υπογράμμισε.
- Διαβάστε επίσης: Ζαούτης: Θα συνεχιστεί η μείωση των θανάτων – Η Όμικρον μάλλον θα φέρει το τέλος της έντονης φάσης
Τέλος επεσήμανε πως οι εμβολιασμοί πρέπει να επεκταθούν με βάση τη λογική της υποχρεωτικότητας.
Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμά ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων κοροναϊού.
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι αρχές Απριλίου τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν στις 10.000 και κοντά στο Πάσχα θα μειωθούν στις 2.000 γιατί – όπως είπε – «ο καιρός βοηθάει στο θέμα της αερογενούς μετάδοσης, του κοροναϊού».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «η μείωση του ρυθμού εμβολιασμού είναι λάθος, επειδή σε ένα μήνα δεν θα λήξουν όλα».
«Θα συνεχίσουμε με 60 νεκρούς την ημέρα»
Θα συνεχίσουμε με 60 νεκρούς την ημέρα, υπερβολικά μεγάλος αριθμός. Και είναι κρίμα να χάνονται άνθρωποι, ενώ μπορούν να σωθούν όλοι, τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Εκτιμάται επίσης ότι και «οι διασωληνώσεις θα μειωθούν, σε 350 αρχές Μαρτίου και θα συνεχιστεί η πτώση».
Γεωργία Γκιούλα: «Ο κορονοιός δεν θα φύγει σε ένα μήνα»
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, από την ίδια εκπομπή επισημαίνει ότι «δεν θα απελευθερωθούμε μαγικά από τον κοροναϊό, αν και καθημερινά ως και 15.000 νοσούντες προστίθενται στην συλλογική ανοσία».
«Πιστεύουμε ότι κοροναϊός θα γίνει σαν τον ιό της γρίπης, πιθανό λοιπόν ετησίως να χρειαστεί να εμβολιαζόμαστε και για τους δύο λόγους ενώ τον επόμενο χειμώνα μάλλον δεν θα υπάρχει ακόμα το αναμενόμενο «διπλό», είπε η Γεωργία Γκιούλα.