«Λοιπόν σήμερα δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία «ο ατσίδας» για να σπάσει την αμηχανία στο οικογενειακό τραπέζι.
Αυτή η «ωραία ατμόσφαιρα» ήρθε με βροντώδη τρόπο ξανά στο προσκήνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς έφταναν δυο – τρεις «βρετανικά» αιχμηρές ατάκες του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά του Αλέξη Τσίπρα για να βγουν από το λυχνάρι όλα τα τζίνια.
Έτσι κι αλλιώς ενόψει συνεδρίου παρέμενε υποβόσκουσα μια τεταμένη εσωκομματική κατάσταση ενόψει των αλλαγών στο κόμμα που έχει εισηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο αυτή σκεπαζόταν και από ένα είδος δημόσιας ανακωχής προκειμένου να υπηρετηθεί η γραμμή για κατά μέτωπο επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με σημαία το αίτημα για εκλογές, ενώ στο μεταξύ στο twitter το hashtag «»#τσακαλώτος» είναι από τα πλεόν δημοφιλή τις τελευταίες ώρες.
Όταν και έγινε αντιληπτή η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Καθημερινή» τα social media πήραν φωτιά, κάποιοι λογαριασμοί μάλιστα έφταναν στο σημείο να δείχνουν την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θέση παίρνουν και στελέχη και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Σε γενικές γραμμές οι υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα έχουν περάσει στην αντιπίθεση κατά του Τσακαλώτου στον οποίο χρεώνουν αστική και ελιτίστικη αντίληψη για τα πράγματα συγκρίνοντας τον κ. Τσακαλώτο με τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δική του εκπαίδευση στις ΗΠΑ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, επικρίνει με σφοδρότητα τον Ευκλείδη Τσακαλώτος σχολιάζοντας πολύ χαρακτηριστικά: «O «ατομικός διανοούμενος» πολλές φορές διακατέχεται από ναρκισσισμό, αυτοαναφορικότητα και αναζήτηση «αυτοπεποίθησης». Ο «συλλογικός διανοούμενος», πάλι, εμπνέεται από τη Θέση για τον Φόϋερμπαχ: «Οι φιλόσοφοι εξηγούσαν μόνο τον κόσμο […] Το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε» #τσακαλωτος».
O «ατομικός διανοούμενος» πολλές φορές διακατέχεται από ναρκισσισμό, αυτοαναφορικότητα κ,αναζήτηση «αυτοπεποίθησης». Ο «συλλογικός διανοούμενος», πάλι, εμπνέεται από τη Θέση για τον Φόϋερμπαχ: «Οι φιλόσοφοι εξηγούσαν μόνο τον κόσμο[…]Το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε»#τσακαλωτος
— Χρ.Βερναρδάκης (@ChVernardakis) February 21, 2022
«Εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές δεν αντλούμε αυτοπεποίθηση από την μεταλαμπάδευση της οποιασδήποτε αξιακής και κληρονομικής καταγωγής ενός οποιουδήποτε ιδρύματος, ούτε από την κοινωνική μας τάξη και ειδικά από την κληρονομικότητα», τονίζει μεταξύ άλλων ο Νίκος Καρανίκας, καταλογίζοντας υπεροψία στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Από την δική του πλευρά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ουσιαστικά κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις του, υποστηρίζοντας ότι η αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα είναι βασική επιλογή της ΝΔ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το βασικό χαρτί του κόμματος της αξιωματικής ανιτπολίτευσης.
«Από την μεριά μας σε ότι αφορά τις δηλώσεις μας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε αυτά που λέμε να μην αξιοποιούνται προπαγανδιστικά, για να φαίνεται ότι υπάρχει τάχα αυτή η εσωστρέφεια, που θα ήθελαν οι αντίπαλοί μας να υπάρχει. Νομίζω ότι ειδικά η στρατηγική της ΝΔ είναι ακριβώς η στοχοποίηση του Αλέξη Τσίπρα γιατί ακριβώς αυτός αποτελεί το βασικό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η διαφορά του ότι υπήρχε ένας ηγέτης σαν κι αυτόν στην Ελλάδα είναι που οδήγησε την Αριστερά στην εξουσία αντίθετα με ότι έγινε στην Ισπανία, σε άλλες χώρες, που εξίσου με τη δική μας πατρίδα είχαν δοκιμαστεί στα μνημόνια και που υπήρχε κίνημα ανάλογο με το δικό μας», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας σήμερα στο Radio North 98.
Ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης με άρθρο του χαρακτηρίζει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «λόρδο της Αριστεράς» σημειώνοντας ότι «το ανήθικο που έκανε ο πρώην Υπουργός του Τσίπρα, είναι κυρίως η σύγκριση των όποιων κακών επιλογών του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τον εσμό των εγκληματιών του λευκού πολιτικού κολάρου που καταστρέφουν τη χώρα με τις εντολές Μητσοτάκη».
Προσθέτει δε ότι «ήταν σα να διαβάζω Κυριάκο Μητσοτάκη να περιγράφει με την αλαζονεία και την υπεροψία του γόνου, πως η πολυτελής όχθη του ποταμού στην οποία ζει είναι αυτή που τους κάνει καλύτερους έναντι ημών των φτωχών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεχνά την ρητορική της Υπερ-Αριστεράς που εκφράζει συχνά και θυμάται την τάξη του με νοσταλγία και ειλικρίνεια. Είναι ξεκάθαρος και συνειδητοποιημένος, ψύχραιμος και περήφανος. Ο Μητσοτάκης με τα Κολούμπια και αυτός με την Οξφόρδη ως απόδειξη της ανωτερότητάς του. Τι να μας πει τώρα ο Τσίπρας με τα Πολυκλαδικά Λύκεια και το Πολυτεχνείο; Παρασυρμένος ίσως από την αύρα του Μέσου, της Καθημερινής, γίνεται ειλικρινής ταξικά συνειδητοποιημένος. Η τάξη του παράγει ασφάλεια, αστική αυτοπεποίθηση και προφανώς δικαίωμα να βλέπει τους άλλους αφ υψηλού με τρόπο που ξεχνά και αυτή την αστική ευγένεια».
Βεβαίως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένα από τα στελέχη που έχουν διαφωνίες και ενστάσεις με βασικές αντιπολιτευτικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τις εσωκομματικές αλλαγές ενόψει του συνεδρίου και δεν είναι άλλωστε ο μόνος.
Ο ίδιος σε νεότερη διευκρινιστική ανάρτηση ο κ. Τσακαλώτος απάντησε μεταξύ άλλων στις επικρίσεις που δέχτηκε λέγοντας ότι «είναι καθήκον μας να του εκφράζουμε την κριτική μας σε σημαντικά ζητήματα και να προστατεύουμε το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη, με συντροφικότητα, χωρίς ανθρωποφαγία, και με το βλέμμα στην προετοιμασία μιας καλύτερης διακυβέρνησης, ουσιαστικής, αποτελεσματικής για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Ο Νίκος Φίλης με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» επαναφέρει τις βασικές του ενστάσεις τόσο για την «αιφνιδιαστική πρόταση» του Αλέξη Τσίπρα για τις οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα με την εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση. «Στην Ελλάδα, τα συστημικά κόμματα έχουν επιλέξει ένα αρχηγικό μοντέλο, που μετατρέπει το μέλος σε ψηφοφόρο μιας χρήσεως. Γιατί να ακολουθήσει αυτή την πορεία συστημικής μετάλλαξης, ένα αριστερό κόμμα που έχει παράδοση εσωκομματικής δημοκρατίας;» διερωτάται ο κ. Φίλης.
Οι αιχμές του κ. Φίλη δεν σταματούν εκεί καθώς όπως σημειώνει η σύγκρουση στις επόμενες εκλογές θα είναι μεταξύ αριστεράς και δεξιάς καθώς «δεν υπάρχουν κεντρώες λύσεις» και κάνει λόγο για «αντι-νεοφιλελεύθερο» «αντι-δεξιό» πόλο που πρέπει να δημιουργηθεί αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο τις πρόσφατες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα που εσχάτως κάνει μια προσπάθεια διαχωρισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΝΔ και ιδίως του Γιώργου Τσίπρα που μίλησε για προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με «υγιείς δυνάμεις της κεντροδεξιάς» που βρίσκονται σε σύγκρουση με τον κ. Μητσοτάκη.
Πάντως το βέβαιο είναι ότι βαδίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο είναι εύκολο να αναζωπυρώνονται παλιές και νέες αντιθέσεις μέσα στο κόμμα στο βαθμό που οι εξελίξεις δημιουργούν πιεστικές καταστάσεις για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και μάλιστα οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ να ακροβατεί ανάμεσα στο «ρεαλισμό» και το «ριζοσπαστισμό».