«Η ελληνική κυβέρνηση, προφανώς, θα προσαρμόσει και τις δικές της επιλογές και παρεμβάσεις στο ενεργειακό θέμα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και τόνισε «είναι πολύ σημαντικό ότι η παρέμβαση αυτή του πρωθυπουργού εντάχθηκε στα συμπεράσματα του συμβουλίου χθες. Κάτι που δείχνει ότι έχει πάρει τον δρόμο της η επεξεργασία προτάσεων και πολύ ουσιαστικών παρεμβάσεων. Ήδη ο υπουργός Ενέργειας, με άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους του, ζήτησε έκτακτη σύγκληση των υπουργών Ενέργειας, για να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή».
«Ακούγονται συγκεκριμένα μέτρα που έχουν να κάνουν, ενδεχομένως, και με τη διαμόρφωση ενός Ταμείου Στήριξης, αλλά και με το πιο σημαντικό, κατά την άποψή μας, δηλαδή, να μπορεί να παρέμβει η ίδια η Ευρώπη στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές στην αγορά ενέργειας. Τα εργαλεία μπορεί να είναι πολλά. Παραγγέλνοντας σε μεγαλύτερη κλίμακα και μεγαλύτερες ποσότητες, κλείνοντας συμβόλαια, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Ταμείου από το οποίο θα μπορούν τα κράτη να ενισχύουν τους καταναλωτές τους. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις και ιδέες αυτή τη στιγμή» είπε.
Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι μέχρι να υλοποιηθούν τα μέτρα σε επίπεδο Ευρώπης, η κυβέρνηση θα προσαρμόσει τη στρατηγική μας στις απαιτήσεις. «Θα συνεχίσουμε, έτσι κι αλλιώς, την πολιτική στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις για νοικοκυριά, για επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις θα δουν την στήριξη πολύ πιο έντονα και ουσιαστικά από αυτό τον μήνα. Από εκεί και πέρα, και προς εκείνους που είναι και πιο ευάλωτοι και πιο αδύναμοι, προφανώς και θα προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας» είπε.
«Είμαστε αντιμέτωποι με πράγματα, τα οποία είναι πρωτόγνωρα. Από την άλλη, δεν μπορεί να μείνεις αδιάφορος όταν δοκιμάζονται τόσο πολύ οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και λέμε ότι πολύ μετρημένα, κάνοντας ταυτόχρονα ό,τι μπορούμε για να αποδίδει η οικονομία και να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, με σώφρονα και συνετό τρόπο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», σημείωσε και πρόσθεσε «δεν μπορεί να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Ούτε, βεβαίως, να ρίξουμε τη χώρα στα βράχια».
«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να έχει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα όλο αυτό στη ζωή των ανθρώπων και κυρίως σε εκείνους που είναι οι περισσότερο ευάλωτοι ή οικονομικά πιο αδύναμοι» τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Για την ενεργειακή επάρκεια είπε ότι μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται κάποιες δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη ροή και τον ανεφοδιασμό υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν μια σειρά από επιλογές για να μην κινδυνεύσει ο ανεφοδιασμός της χώρας. «Ήδη σε επίπεδο προετοιμασίας και σε επίπεδο ανίχνευσης και των επιλογών που υπάρχουν στην αγορά, έχουν ληφθεί οι κατάλληλες πρωτοβουλίες» είπε.
Για τη Σύνοδο Κορυφής και τις κυρώσεις στη Ρωσία επισήμανε ότι η στάση της Ευρώπης, ήταν η καλύτερη δυνατή σε αυτή τη συγκυρία. «Πρώτα απ’ όλα, είχαμε μια ομοθυμία, μια ενότητα. Δηλαδή, όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό που έγινε, επανατοποθετεί την πραγματικότητα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο σε πολλαπλά επίπεδα. Όλες οι βεβαιότητες που ξέραμε μετά το τέλος του Β΄ παγκόσμιου πολέμου και του ψυχρού πολέμου, πήγαν περίπατο. Άρα, οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε πολύ γρήγορα σε αυτό το περιβάλλον» είπε.
«Οι κυρώσεις αυτές ούτε είναι οι τελευταίες -έχω την αίσθηση- και οι οριστικές και βεβαίως δεν μπορεί να αποδώσουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σκληρή απάντηση σε αυτή την πρόκληση. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τα πολύ χειρότερα. Η ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι δεν πρόκειται για απαλές κυρώσεις. Είναι κυρώσεις που θα έχουν ουσιαστικές συνέπειες και σε πρόσωπα και σε δομές της ρωσικής οικονομίας. Είναι ένα σοβαρό πλέγμα αντιδράσεων που προφανώς θα έχει αποτέλεσμα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε «μιλάμε για μια απάντηση σκληρή, η οποία πρέπει να είναι διαρκείας. Οφείλει όλος ο Δυτικός, όλος ο πολιτισμένος κόσμος να υπερασπιστεί με έναν τρόπο αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα, τα οποία αμφισβητούνται με τον πιο βάρβαρο και χαρακτηριστικό τρόπο και να είναι ομόθυμη και πλήρης η απάντησή μας προς την κατεύθυνση αυτή. Διαφορετικά τα πράγματα είναι και μπορεί να γίνουν πολύ πιο επικίνδυνα».