Κανένας διπλωμάτης, ταγμένος στην υπηρεσία του διαλόγου, της κατανόησης και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, δεν θα ήθελε να βρεθεί ποτέ στη δραματική θέση να μιλάει για έναν πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη γειτονιά μας.

Κι όμως, οι συνάδελφοί μου κι εγώ, όπως και η κοινή γνώμη σε ολόκληρο τον κόσμο, ζούμε ιστορικές στιγμές καθώς ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο τους φόβους μας και τις προβλέψεις μας: εξαπέλυσε έναν απρόκλητο πόλεμο στην Ευρώπη.

Οι επιθέσεις είναι συνεχείς, τα θύματα πολλαπλασιάζονται σε μια χώρα που για δεκαετίες έζησε ελεύθερη, αποφασίζοντας για το δημοκρατικό παρόν και μέλλον της. Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε τον στραγγαλισμό της ελευθερίας, δεν είναι δυνατό να μένουμε απαθείς μπροστά σε μια τέτοια αγριότητα.

Εδώ και μήνες καταγγέλλουμε τις εκφοβιστικές πρακτικές του καθεστώτος Πούτιν, τα ψέματα της ρωσικής προπαγάνδας και απαντούμε στην πρωτοφανή εκστρατεία παραπληροφόρησης. Οπως έπραξαν και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για διπλωματική λύση, επανειλημμένα ζητήσαμε από το Κρεμλίνο να επιστρέψει στον δρόμο της λογικής και της διπλωματίας.

Από κοινού με τους φίλους και εταίρους μας, όπως την Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όσο χρειαστεί για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας. Γιατί αυτό είναι σημαντικό για όλες τις ελεύθερες δημοκρατικές χώρες και είναι αυτό που αξίζει ο ουκρανικός λαός.

Θα συμφωνήσω με τον έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της γιατί στην ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε δέσμη κυρώσεων ώστε να υπάρξει ένα άμεσο και σοβαρό πλήγμα εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών στο καθεστώς Πούτιν και τη ρωσική οικονομία που αφορούν περισσότερες από εκατό επιχειρήσεις και ολιγάρχες, από τη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία και τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας ως πρόσωπα του στενού κύκλου προέδρου.  Παγώνουμε τα περιουσιακά στοιχεία τραπεζών και εμποδίζουμε εταιρείες να βρουν χρηματοδότηση στις αγορές μας. Κλείνοντας αυτές τις μεγάλες χρηματοδοτικές στρόφιγγες αξίας δισεκατομμυρίων λιρών, θα παραλύσουμε την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Και μαζί με τους συμμάχους μας θα μεγιστοποιήσουμε την πίεση μέσω μέτρων σχετικών και με το χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT.

Σφυροκοπούμε τη ρωσική βιομηχανία ηλεκτρονικών, τηλεπικοινωνιών και αεροδιαστημικής με αυστηρότερους ελέγχους εξαγωγών ώστε να υποβαθμίσουμε τη στρατιωτική της ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια και να εμποδίσουμε την ανάπτυξη της πολεμικής μηχανής του Πούτιν. Αποκλείουμε από τον εναέριο χώρο μας την Aeroflot.

Θα επιβάλουμε επίσης κυρώσεις στο καθεστώς της Λευκορωσίας για την παροχή βοήθειας και υποκίνησης των ενεργειών της Ρωσίας.

Ο στόχος μας είναι σαφής: διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά αυτό το αποκρουστικό και βάρβαρο εγχείρημα του Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να αποτύχει.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε οικονομικά, πολιτικά και αμυντικά την Ουκρανία. Με κίνδυνο της ζωής τους οι Ουκρανοί επέλεξαν την ελευθερία και είναι έτοιμοι να κάνουν ξανά την ίδια επιλογή. Θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση τις προσπάθειές μας μέχρι να αποκατασταθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να πληρώσει η ρωσική οικονομία το τίμημα των επιλογών του Κρεμλίνου

Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας.

Ο Μάθιου Λοτζ είναι πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα