Έλληνες πολιτικοί αναλυτές αναλύουν τα γεγονότα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που έχει συγκλονίσει τον πλανήτη κι εκφράζουν τις εκτιμήσεις τους για το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι Γιώργος Νταβρής, Γιώργος Καραμπελιάς και Γιώργος Καραμαλίκης, συμφωνούν σε ένα: Ο Πούτιν θα το πάει μέχρι τέλους! Και οι τρεις επίσης, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» αναφέρονται στις ενέργειες της Δύσης αλλά και στο ΝΑΤΟ.
Γιώργος Νταβρής, πτέραρχος εα, στρατιωτικός αναλυτής
«Νομίζω, για να λέμε την πάσα αλήθεια, πως το ΝΑΤΟ βιάστηκε. Και η πίεση που αποφάσισε, έμμεσα έστω, ν’ ασκήσει το ΝΑΤΟ στη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, επιχειρώντας να τη θέσει υπό τη σκέπη του, αλλάζοντας το Σύνταγμά της, αγρίεψε τον Πούτιν. Ο Πούτιν δεν έχει μόνο στρατηγικό σκοπό, δεν πάει μόνο ν’ αλλάξει τον Ζελένσκι, αλλά ν’ αλλάξει όλη την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Αυτό που πήγε να κάνει το ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, θα έθετε τον Πούτιν στη γωνία.
Η Ουκρανία είναι μεγάλο δέλεαρ από οικονομικής πλευράς… Ο Ρώσος πρόεδρος ένιωσε όλο αυτό το σκηνικό ως ευθεία απειλή για τη χώρα του. Και γι’ αυτό αντιδρά έτσι. Αν βάλεις τη γάτα στη γωνία και νιώσει απειλή, θα σε σκίσει. Αναλογιστείτε πώς θ’ αντιδράσει μια ρωσική αρκούδα, όταν τη βάλεις τη γωνία….
Η Κίνα είδατε τι είπε: Δεν μπορείτε να βάζετε μια μεγάλη χώρα με την πλάτη στον τοίχο… Ο Πούτιν είναι πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει κανένα περιθώριο να χάσει. Ή κερδίζει ή αυτοκτονεί. Αλλιώς, δεν θα ‘χει πού να σταθεί ούτε στη χώρα του. Θα το πάει ως το τέρμα, λοιπόν. Όχι όμως για να πετύχει οικονομικές ή εμπορικές συμφωνίες ή να το παίξει νέο-καπιταλιστής. Ο Πούτιν λειτουργεί ως αυτοκράτορας. Πιστεύει πολύ στη Σοβιετική Ενωση και έχει μεγάλα όνειρα, με τα οποία εμείς διαφωνούμε φυσικά. Γι’ αυτό, θα πάει ως το τέλος. Και ρωτώ: ποιος είναι σε θέση να τον σταματήσει; Να γιατί η Ευρώπη ανησυχεί, βλέποντας τον Ρώσο πρόεδρο με το χέρι στη σκανδάλη. Γιατί ξέρει πώς σκέφτεται….
Τον στρίμωξαν υπερβολικά κι αυτό μπορεί ν’ αποβεί μοιραίο. Μιλώ για τις ΗΠΑ, γιατί θεωρώ πως η Ευρώπη κάνει ό,τι της λένε οι ΗΠΑ. Να περιμένετε, συνεπώς, σφοδρή αντίδραση. Εγώ περιμένω εβδομάδων των παθών… Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα, αν δεν συμβεί κάτι θεαματικό, θα το καταλάβει το Κίεβο. Δεν έχει περιθώριο να χάσει. Αρα θα φτάσει και σε πολύ σκληρές καταστάσεις. Και να ‘στε βέβαιοι, πως ό,τι λέει για πυρηνικά όπλα, το εννοεί. Δεν το λέει για να εκφοβίσει….
- Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Λουκασένκο αποκάλυψε τα σχέδια Πούτιν για τη μεγάλη επίθεση
Οι ΗΠΑ, αν επιλέξουν να παρέμβουν, θα χρειαστεί να πάρουν, από τον ΟΗΕ πιθανότατα, μια επίσημη παγκόσμια δικαιολογία ότι διαταράσσεται η παγκόσμια ειρήνη και το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό μπαίνουν κι αυτές στο παιχνίδι. Θα βρουν την αφορμή… Αν, όμως, συμβεί αυτό και εμπλακούν οι ΗΠΑ, θυμηθείτε το: θ’ ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως, οι πόρτες του φρενοκομείου, γιατί ο Πούτιν θα την πατήσει την σκανδάλη. Δεν θα κάνει με τίποτα πίσω. Δεν ξέρω, όμως, πραγματικά τι θέλουν οι ΗΠΑ».
Γιώργος Καραμαλίκης, ναύαρχος εα, επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού
«Ο Πούτιν, εκτιμώ, ότι θα το πάει μέχρι τέλους. Μέχρι να καταλάβει το Κίεβο και να ρίξει από την κυβέρνηση τον Ζελένσκι. Δεν μπορεί πλέον να κάνει πίσω. Θα τσαλακωθεί το γόητρό του.
Η Δύση ψάχνει να βρει μια λύση win-win, δηλαδή να μην βγει κανείς χαμένος απ’ αυτή την ιστορία… Ο στόχος του Πούτιν είναι να αποκεφαλίσει την κυβέρνηση Ζελένσκι. Το θεώρησε εύκολη επιχείρηση, πίστεψε πως μεγάλο κομμάτι του ουκρανικού λαού θα ήταν φιλικό απέναντί του, όμως έπεσε έξω, γι’ αυτό άλλαξε το σκηνικό. Και δεν περίμενε ότι θα αντιδρούσε η Δύση τόσο ενωμένη.
Με ρωτάτε γιατί το ‘κανε τώρα. Θα σας πω: Όταν βάζει κάποιος όπλα στη γειτονιά σου, δεν σου αρέσει. Το έχει ξανακάνει, βεβαίως, αυτό που κάνει τώρα: και στη Γεωργία και στην Κριμαία, και τότε δεν αντέδρασε η Δύση. Μπορεί να νόμιζε πως ούτε τώρα θ’ αντιδρούσε τόσο πολύ. Ο Πούτιν έχει μέσα του μια έντονα αναθεωρητική διάθεση να ανασυστήσει τη Σοβιετική Ενωση. Θεώρησε πως είναι τώρα η ώρα, αλλά νομίζω πως έπεσε έξω.
Η απειλή για χρήση πυρηνικών είναι, θεωρώ, τακτικισμός του Πούτιν, για να εκφοβίσει την Ευρώπη. Όμως, κι αυτό φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Είδατε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ζητάνε να μπουν στο ΝΑΤΟ, η δε Γερμανία λέει πως έχει έτοιμα αεροπλάνα με πυρηνικά. Άρα, δεν μπορεί να φοβίσει αυτές τις χώρες… Ισα-ίσα, τις ενώνει.
Υπάρχει κι ένα κέρδος για την Ελλάδα: Η Τουρκία δεν υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει θέμα στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον. Όπως είναι τώρα η κατάσταση, είναι όλοι κατά του αναθεωρητισμού, άρα όποια χώρα θέσει ευθέως θέμα, θα έχει την ίδια αντιμετώπιση που έχει τώρα η Ρωσία».
Γιώργος Καραμπελιάς, αντιστράτηγος εα του Στρατού Ξηράς
«Ο σχεδιασμός του Πούτιν πρέπει να ήταν για έναν περίπατο αλλά δεν του βγήκε και η καθυστέρηση που προέκυψε έδωσε την ευκαιρία να συσπειρωθεί ο δυτικός κόσμος. Είναι σε πολύ δύσκολη θέση, γι’ αυτό επικαλέστηκε τη χρήση πυρηνικών.
Είναι εντελώς απρόβλεπτος ο Πούτιν, μπορεί να κάνει τα πάντα. Κι όταν ένας απρόβλεπτος έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση, γίνεται ακόμα πιο απρόβλεπτος. Προφανώς βλέπει πως οι γύρω από τη Ρωσία χώρες αρχίζουν να εκδημοκρατίζονται και αυτό τον ενοχλεί, γιατί ανησυχεί μήπως ξυπνήσουν και οι πολίτες της Ρωσίας… Γι’ αυτό και δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο.
Η Ελλάδα ορθά εμπλέκεται. Είμαστε μια χώρα που ανήκουμε σε μια Κοινότητα. Η Κοινότητα παίρνει αποφάσεις και τα μέλη συνδράμουν. Παρόμοιο πρόβλημα έχουμε κι εμείς με την Τουρκία.
Όπως βλέπετε, οι μεγάλοι αφήνουν, αρχικά, τους δύο εμπλεκόμενους να χτυπιούνται και επεμβαίνουν μετά, ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Βασική προϋπόθεση, να έχεις το σθένος και τις δυνατότητες στο πεδίο της μάχης ώστε να μην καταρρεύσεις. Αν κρατηθείς όρθιος, θα σε βοηθήσουν αργά ή γρήγορα οι σύμμαχοί σου, όπως τώρα με την Ουκρανία. Τα Ραφάλ και οι Μπελαράς εγγυώνται πως δεν θα πέσουμε κάτω στο πεδίο της μάχης. Μάλλον άλλοι θα πέσουν… »!