Οι καταστροφές που προκαλούνται από τους ρωσικούς πυραύλους και το πυροβολικό στη Μαριούπολη και το Χάρκοβο αυτή την εβδομάδα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, όμως στο Βορρά της Ουκρανίας μια οχηματοπομπή μήκους 60 χιλιομέτρων, που κατευθύνεται προς το Κίεβο, παραμένει στάσιμη.
Η ακινητοποιημένη οχηματοπομπή, για την οποία αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών λένε ότι δεν έχει καμία αξιοσημείωτη πρόοδο τις τελευταίες ημέρες, απεικονίζει αυτό που οι αναλυτές λένε ότι ήταν το σχέδιο της Ρωσίας: μια αστραπιαία νίκη, χωρίς την ανάγκη για ενισχύσεις και σημαντικές γραμμές ανεφοδιασμού.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είπαν ότι δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία δεν σχεδίασε σωστά την εισβολή όσον αφορά την υλικοτεχνική υποστήριξη ή αν είχε δυσκολία να εκτελέσει το σχέδιό της, εν μέρει λόγω της ισχυρότερης από την αναμενόμενη αντίστασης από τις ουκρανικές δυνάμεις.
«Είναι άλλο πράγμα να κάνεις στρατιωτικές ασκήσεις [μεγάλης κλίμακας] και άλλο να συντονίζεις 150.000 στρατιώτες όταν ο εχθρός αντεπιτίθεται» λέει ο Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη. «Η Ρωσία συγκέντρωσε επίσης δυνάμεις από όλη τη χώρα, που δεν είχαν συνεργαστεί ποτέ πριν».
Σύμφωνα με τον ίδιο «τα ποσοστά κατανάλωσης πυρομαχικών και καυσίμων είναι πάντα υψηλότερα από ό,τι σχεδιάζεις και όσο πιο πολύ προχωρούν οι Ρώσοι, τόσο περισσότερα πυρομαχικά και καύσιμα θα χρησιμοποιούν. Τα στρατιωτικά οχήματα δεν είναι σχεδιασμένα για οικονομία».
Περικύκλωση
Η σταματημένη οχηματοπομπή -το μπροστινό μέρος της οποίας έφτασε σε ένα αεροδρόμιο 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου ενώ το πίσω μέρος της είναι 60 χιλιόμετρα πίσω- έχει ως αποτέλεσμα να μη βλέπουμε στην πρωτεύουσα την περικύκλωση που επιχειρούν οι Ρώσοι στη Μαριούπολη. Στο περικυκλωμένο λιμάνι στο Νότο, οι πολίτες υπό συνεχή βομβαρδισμό ζουν χωρίς ρεύμα, νερό, πρόσβαση στο διαδίκτυο ή ζέστη, σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.
Ρώσοι στρατιώτες έχουν εντοπιστεί να κάνουν επιδρομές σε πρατήρια καυσίμων και σούπερ μάρκετ σε όλη την Ουκρανία, είπαν αυτόπτες μάρτυρες στους Financial Times, ενώ βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν μπορούν να επαληθευτούν, δείχνουν δεκάδες εγκαταλελειμμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, πολλά με σπασμένα λάστιχα ή άλλες μηχανικές βλάβες.
«Το ηθικό είναι χαμηλό, ο εξοπλισμός είναι φτωχός και σε κακή κατάσταση, τους λείπει φαγητό» δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος δυτικής χώρας, επικαλούμενος αναφορές για ρωσικά στρατεύματα που λεηλάτησαν καταστήματα.
Ένας αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι το Πεντάγωνο είχε δει εικόνες ρωσικών οχημάτων κολλημένων στη λάσπη, αλλά πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το εύρος του προβλήματος. Συμπλήρωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο Νότο φαίνεται να έχουν λιγότερους υλικοτεχνικούς περιορισμούς, εν μέρει επειδή μπορούσαν να βασιστούν σε υποδομές στην κοντινή Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.
«Στο Νότο, οι στρατιώτες είναι πιο επαγγελματίες: λιγότεροι στρατεύσιμοι, καλύτερη κίνηση, καλύτερα εφοδιασμένοι» καταλήγει.
Εντείνεται η ανησυχία
Την ανησυχία του για την τεράστια φάλαγγα των ρωσικών αρμάτων, στην οποία φέρεται να συμπεριλαμβάνονται και 15.000 στρατιώτες, εκφράζει στον Guardian αμερικανός αξιωματούχος, εν μέσω έλλειψης πληροφοριών για τη θέση της.
Οι προσπάθειες για να εξακριβωθεί η κατάσταση της φάλαγγας και η απειλή που συνιστά έχουν καθυστερήσει λόγω της πρόσφατης νεφοκάλυψης πάνω από την Ουκρανία που εμπόδισε τη Maxar Technologies -η οποία τράβηξε τις πρώτες δορυφορικές εικόνες της φάλαγγας- να δημοσιεύσει νέες φωτογραφίες.
«Η νεφοκάλυψη μάς έχει εμποδίσει να παρέχουμε νέες λήψεις για την τρέχουσα δραστηριότητα, βάσει δορυφορικών εικόνων» πρόσθεσε η εταιρεία.
Ενώ πληροφορίες σχετικά με κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με επαρκή τεκμηρίωση, για τη φάλαγγα έξω από το Κίεβο οι αναλυτές κάνουν λόγω για μία «μαύρη τρύπα πληροφοριών», υποδηλώνοντας ότι πιθανότατα οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν στενά την περιοχή γύρω της.