Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP) Ομέρ Τσελίκ σε δηλώσεις του πριν από λίγο επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι στις 13 Μαρτίου θα υπάρξει συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Ερντογάν θα θέσει το σύνολο των διεκδικήσεων της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Μάλιστα από τις δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ προκύπτει ότι η τουρκική πλευρά έχει κατά νου μια εφ’ όλης της ύλης με βάση τη δική της ατζέντα συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Ο φάκελος Ελλάδα είναι μεγάλος» τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν κάνοντας αναφορά ουσιαστικά στο σύνολο των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, από τις έρευνες για το φυσικό αέριο και την υφαλοκρηπίδα μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
«Ο φάκελος Ελλάδα είναι μεγάλος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, ειδικά από τις έρευνες για το φυσικό μέχρι το θέμα του Αιγαίου. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες και μπορούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα, από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι τον εξοπλισμό των νησιών της» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ.
Δυναμιτίζει το κλίμα ο Τσελίκ
Πάντως ο Ομέρ Τσελίκ φρόντισε να δυναμιτίσει το κλίμα με το καλημέρα της επιβεβαίωσης της συνάντησης καθώς επιτέθηκε στην Ελλάδα, καλώντας την αφενός να αποδεχτεί τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας», αφετέρου να υποκύψει στην τουρκική αξίωση για εγκατάλλειψη του πλαισίου του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.
Αναλυτικά ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε: «Ο φάκελος της Ελλάδας είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
»Τελευταία, η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκο-ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε. Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί.
Ηχηρά μηνύματα
»Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και την στρατιωτικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά. Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.
»Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την Ανατ. Μεσόγειο, τους υποβάλλει σε βασανιστήρια. Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα.
»Φυσικά, υπάρχει το ζήτημα της «ΤΔΒΚ» και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η Ελλάδα και Ε/Κ πλευρά συνεχίζουν την απέλπιδα εκστρατεία. Η «ΤΔΒΚ» είναι κυρίαρχο κράτος και πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στη βάση των δύο κρατών.
»Όπως είπα, είναι μεγάλος ο φάκελος, υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν αλλά δεν χρειάζεται να κρύβουμε τις διαφορές μας πλέον, γι’ αυτό τον λόγο όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν αναλυτικά σε αυτή την συνάντηση που θα γίνει.
»Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα. Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό».
Γεύμα μετά τη λειτουργία στο Φανάρι
Νωρίτερα σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πληροφορίες για συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, στις 13 Μαρτίου με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου.
Όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ, οι δύο άντρες θα γευματίσουν μαζί, μετά τη λειτουργία, στο Φανάρι.Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο Φανάρι, την Κυριακή 13 Μαρτίου, ώστε να δώσει το «παρών» στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
Το Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένο και ο Ταγίπ Ερντογάν να είναι στην Κωνσταντινούπολη.
Το άνοιγμα Μητσοτάκη
Υπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή την προηγούμενη Τρίτη, δήλωσε διαθέσιμος για μια συνάντηση κορυφής με τον Τούρκο πρόεδρο, αφού κατά την ίδια κοινοβουλευτική συζήτηση είχε προηγηθεί η προτροπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη να επιδιώξει το διάλογο με την ηγεσία της Τουρκίας.
«Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν ενδεχομένως και η συγκυρία αυτή (σ.σ πόλεμος στην Ουκρανία) θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια συνάντηση» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν έχει κλείσει την πόρτα του διαλόγου».
Συμπλήρωσε δε ότι: «Δεν είμαι λοιπόν αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική ούτε η χώρα κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Προσερχόμαστε με πίστη στα επιχειρήματα μας και τώρα πιστεύω με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες σε μία εποχή που βρισκόμαστε απέναντι σε δυνάμεις που πρεσβεύουν τον αναθεωρητισμό. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος».
Τέλος επισημαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο Φανάρι και είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.