Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που η Ινδία ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία για την προστασία των γυναικών από την σεξουαλική κακοποίηση αλλά και την ενδοοικογενειακή βία.
Η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε σήμερα και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ο οποίος τόνισε πως θα δημιουργηθεί εφαρμογή που θα επιτρέπει στην γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα για την Ινδία στην εξάλειψή της βίας κατά των γυναικών καθώς η κυβέρνηση της υποχρέωσε την εγκατάσταση του panic button σε όλα τα κινητά που πωλούνται ώστε να προστατεύονται οι γυναίκες από παρενοχλήσεις και επιθέσεις.
Οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ τελικά το 2019 απαιτώντας από όλα τα τηλέφωνα να διαθέτουν λειτουργία κλήσης έκτακτης ανάγκης καθώς και ενσωματωμένη πλοήγηση GPS.
Όπως είχε αναφέρει το 2016 ο ινδός υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής Ravi Shankar Prasad, το νέο σύστημα GPS θα βοηθήσει στον «ακριβή εντοπισμό της θέσης σε περίπτωση παρενόχλησης ή κινδύνου».
Τι κάνει το panic button
Το κουμπί του πανικού στην Ινδία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας καθώς με το πάτημά του, ειδοποιείται η αστυνομία.
Πλέον έχει ξεκινήσει σε 14 πολιτείες και έχει προϋπολογισμό 321,69 εκατ. ρουπίες που διατίθενται από το κρατικό ταμείο, Nirbhaya Fund.
Για να λειτουργήσει το panic button στην Ινδία έπρεπε όλοι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένης της Apple και της Samsung, να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.
Οι οδηγίες που δόθηκαν στις γυναίκες
Για όσες γυναίκες, λοιπόν, έχουν κινητά παλαιότερης τεχνολογίας θα πρέπει να πληκτρολογούν τον αριθμό 59 για να πραγματοποιούν κλήσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ τα smartphones διαθέτουν ένα νέο κουμπί ή λειτουργία για την αποστολή ειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης.
Όποια γυναίκα βρίσκεται σε κίνδυνο μπορεί επίσης να πατήσει το κουμπί on-and-off τρεις φορές για να κάνει μια κλήση έκτακτης ανάγκης.
Η Uber India ήταν η πρώτη που εφάρμοσε ένα κουμπί πανικού στην εφαρμογή της τον Φεβρουάριο του 2015 μετά από καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον ενός οδηγού της Uber.
Όμως αυτή ήταν η πρώτη φορά που κάποιο κράτος εξέδωσε εντολή για όλη τη χώρα.
Η Μανέκα Γκάντι, υπουργός Ανάπτυξης Γυναικών και Παιδιών της Ινδίας, βοήθησε στην ανάπτυξη του εθνικού κουμπιού πανικού μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι σε διάστημα δύο ετών.
Η Γκάντι σχεδιάζει επίσης να κυκλοφορήσει ένα άλλο gudget που θα ειδοποιεί αμέσως τους 10 πλησιέστερους ανθρώπους κάθε φορά που πατιέται το κουμπί.