Μία μικρή χαραμάδα ελπίδας άνοιξε χθες, μετά το πέρας του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας καθώς συμφωνήθηκε να υπάρξει σήμερα, από τις 9:00 το πρωί εκεχειρία σε συγκεκριμένες περιοχές και διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να εγκαταλείψουν άμαχοι εμπόλεμες περιοχές.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μετά τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη ρωσική και την ουκρανική πλευρά, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα δεν κάνει βήμα πίσω από τις αξιώσεις της θέτοντας στο τραπέζι τέσσερις συγκεκριμένους όρους που θα πρέπει να τηρήσει η Ουκρανία προκειμένου – όπως λέει – να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία – Ρωσία: Πιθανή συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στην Τουρκία
Στη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών υπήρξαν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπου τις προηγούμενες ημέρες καθίσταντο αδύνατοι, αφού ήδη τρεις φορές οι προσπάθειες τινάχθηκαν στον αέρα.
Όπως δήλωσε σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, «υπάρχουν μικρές θετικές υποχωρήσεις στη βελτίωση της επιμελητείας (σ.σ. διοικητική μέριμνα για τον εφοδιασμό με τρόφιμα) ανθρωπιστικών διαδρόμων».
Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό μπλοκ των κανονισμών, μαζί με την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.
The third round of negotiations has ended. There are small positive subductions in improving the logistics of humanitarian corridors… Intensive consultations have continued on the basic political block of the regulations, along with a ceasefire and security guarantees. pic.twitter.com/s4kEwTNRhI
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 7, 2022
Οι όροι Πούτιν για να μπει «φρένο» στη ρωσική εισβολή
Εν τω μεταξύ χθες, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τέσσερις όρους, ελαφρώς διαφοροποιημένους από αυτούς που είχε θέσει προ ημερών, προκειμένου να σταματήσει αμέσως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι όροι γνωστοποιήθηκαν από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο πριν οι εκπρόσωποι των δύο χωρών καθίσουν ξανά στο τραπέζι προκειμένου να διαπραγματευτούν για τρίτη φόρα.
Όπως έγινε γνωστό, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει την «στρατιωτική επιχείρηση» αμέσως, εάν το Κίεβο έκανε αποδεκτούς αυτούς τους όρους.
Επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Ουκρανίας δεν υπήρχε, ωστόσο φαίνεται σχεδόν απίθανο να δεχθεί αυτούς τους όρους το Κίεβο, το οποίο φέρεται ότι επιθυμεί να υπάρξει απευθείας συνομιλία Πούτιν – Ζελένσκι για να βρεθεί μία διέξοδος από τη φρίκη του πολέμου που συνεχίζεται για 13η ημέρα.
Το Κίεβο θέλει απευθείας διαπραγματεύσεις Πούτιν – Ζελένσκι
Πάντως η Μόσχα δεν δείχνει διατεθειμένη να βάλει να «μαλακώσει» όσο αφορά τους όρους για κατάπαυση του πυρός ενώ το Κίεβο συνεχίζει να δίνει οδηγίες για αντίσταση κατά των ρώσων στρατιωτών και στο πλαίσιο αυτό, οχυρώνονται μεγάλες πόλεις υπό το φόβο επιθέσεων.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται φως στο τούνελ για τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων, φαίνεται πως το Κίεβο προτιμά να υπάρξουν απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ukraine wants direct talks between Volodymyr Zelensky and Putin, Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba was quoted by Reuters as saying:
1/2#ukraine #StandWithUkraine️
— Ukraine War News🇺🇦 (@Ukrayina1) March 7, 2022
Είναι χαρακτηριστικό ότι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα Ουκρανός αξιωματούχος επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι έτοιμος για τετ-α-τετ με τον Ρώσο ομόλογό του.
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα είπε συγκεκριμένα ότι ο «πρόεδρος μας δεν φοβάται τίποτα, μαζί και μια απευθείας συνάντηση με τον Πούτιν. Αν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, αφήστε τον να έρθει στη συνάντηση, αφήστε τον να κάτσει και να μιλήσει».