Στόχος αεροπορικών πυραυλικών επιθέσεων έγινε χθες Τρίτη το προξενείο της Αλβανίας στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς, όπως ανακοίνωσαν οι αλβανικές αρχές αλλά φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα.
«Θα αντιμετωπίσουν συνέπειες»
Την επίθεση γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, το οποίο με ανακοίνωσή του καταδίκασε «έντονα» τη ρωσική ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του προξενικού κτιρίου, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Οι δράστες θα αντιμετωπίσουν συνέπειες», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.
Το υπουργείο δεν ανέφερε την ύπαρξη θυμάτων, αλλά μετέφερε μια άποψη του σκηνικού, σημειώνει η αλβανική ιστοσελίδα shqiptarja.com.
«Η Αλβανία καταδικάζει έντονα τη ρωσική επίθεση που προκάλεσε την καταστροφή του προξενείου της Αλβανίας στο Χάρκοβο. Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν!» έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, σε ανάρτησή του στο Twitter.
#Albania strongly condemns the #Russian aggression which led to the destruction of the Honorary Consulate of 🇦🇱 in #Kharkiv. Perpetrators must be held accountable!#StopRussianAggression #StandWithUkraine️ pic.twitter.com/INiZkznIpO
— Albanian MEFA 🇦🇱 (@AlbanianDiplo) March 7, 2022
Επίτιμος πρόξενος της Αλβανίας στην Ουκρανία είναι ο Shahin Omarov, σημειώνει η ίδια αλβανική ιστοσελίδα, ο οποίος πριν λίγες μέρες έδωσε συνέντευξη στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Report Tv και μίλησε για τις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην πόλη εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών.
Ο πρόξενος και ο… κατάλογος
Ο Omarov, μιλώντας στους δημοσιογράφους του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού, είπε ότι ξυπνάει κάθε πρωί και συγκεντρώνει εθελοντές για να πολεμήσουν τους ρώσους εισβολείς.
Η shqiptarja υπογραμμίζει το γεγονός ότι μόλις χθες Τρίτη δημοσιεύτηκε κατάλογος της ρωσικής κυβέρνησης με τις εχθρικές για τη Ρωσία χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον της μετά την επίθεσή της στην Ουκρανία και σε αυτήν τη λίστα περιλαμβάνεται η Αλβανία.
Η Αλβανία είναι επίσης από τις χώρες που καταδίκασαν ενεργά από την πρώτη στιγμή τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και από τις πιο ενεργές στην υποστήριξη του ουκρανικού λαού.
Οι παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Επίσης, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα στον σημαντικότερο θεσμό ασφαλείας του κόσμου, προσθέτει η αλβανική ιστοσελίδα.
Η Αλβανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν ψήφισμα που καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα, το οποίο, αφού δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω του βέτο της Ρωσίας, ετέθη σε έκτακτη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, υπήρξε βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων εισβολής καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, τονίζει η shqiptarja.
Εντός η Ελλάδα, εκτός η Τουρκία
Οπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χθες Δευτέρα στη λίστα των μη φιλικών κρατών που έχουν προχωρήσει σε εχθρικές ενέργειες προς ρωσικές εταιρείες και ρώσους πολίτες περιλαμβάνονται:
Δείτε επίσης – Πρώτη απάντηση της Ελλάδας στη Ζαχάροβα για την «αντιρωσική προπαγάνδα»
ΗΠΑ, Καναδάς, τα κράτη-μέλη της ΕΕ (συνεπώς και η Ελλάδα), Μεγάλη Βρετανία, Ουκρανία, Μαυροβούνιο, Ελβετία, Αλβανία, Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία, Σαν Μαρίνο, Βόρεια Μακεδονία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη.
Από τη λίστα απουσιάζει η Τουρκία παρότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Правительство утвердило перечень недружественных России стран. В него, в том числе вошли:
Австралия, Великобритания, страны ЕС, Исландия, Канада, Лихтенштейн, Монако, Новая Зеландия, Норвегия, Корея, Сан-Марино, Сингапур, США, Тайвань, Украина, Черногория, Швейцария, Япония
— РИА Новости (@rianru) March 7, 2022