Επιβραδύνεται η αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας. Η πλήρης χαλάρωση των μέτρων για την πλειοψηφία των κατοίκων από τη μία πλευρά και η εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον 2 από την άλλη, δεν αφήνουν τον αριθμό των κρουσμάτων να υποχωρήσει, φαινόμενο που άλλωστε παρατηρείται και σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά δεν φαίνεται για συγκεκριμένους λόγους να πυροδοτεί ανησυχία στο τραπέζι όπου συσκέπτονται οι ειδικοί των Επιτροπών.
Την τελευταία εβδομάδα οι νοσηλευόμενοι με κοροναϊό ήταν λιγότεροι από 2.900 στα νοσοκομεία της χώρας ενώ ο αριθμός των θανάτων βελτιώθηκε κατά 9%. Καθημερινά πεθαίνουν πάνω από 50 άνθρωποι, και αυτό όσο εφιαλτικό κι αν είναι, κατάντησε για πολλούς, σιωπηλά αποδεκτό, παραμένει σειρήνα συναγερμού ότι αυτός ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται στα χαρακώματα.
Αυτοί δεν ανησυχούν
Στο 3% μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, οι νέες διαγνώσεις, όμως το τελευταίο διήμερο εντυπωσιακά και ανησυχητικά εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα πάνω από τις 20.000. Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν λογίζεται ως σκληρός δείκτης καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι η ανοσία της τρίτης δόσης λειτουργεί, εξουδετερώνει την πιθανότητα βαριάς ασθένειας, προκαλώντας μάλλον ήπια και μη αξια λόγου, για τους ειδικούς, συμπτώματα.
Ετσι, με όλα ανοικτά για τους τριπλοεμβολιασμένους, η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί δείχνει σαφή σημεία αποσυμπίεσης σε όλους τους δείκτες. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υποχώρησε για ακόμα μία εβδομάδα κατά 8%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες έχει υποχωρήσει κατά 7% εντός της τελευταίας εβδομάδας.
Η παραλλαγή του πολέμου
Ετσι λοιπόν η μετάλλαξη Ομικρον 2, (η παραλλαγή του πολέμου όπως κάποιοι την χαρακτήρισαν με ιδιότυπο χιούμορ επειδή η συγκεκριμένη ιική ανωμαλία έκανε περισσότερο αισθητή την παρουσία της κατά τις δύο εβδομάδες που ο κόσμος συγκλονίζεται από τη φωτιά και το ατσάλι) μένει να προκαλεί συνεχώς και νέα κρούσματα.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων απορρίπτουν προτάσεις για συγκράτηση των ανοιγμάτων, καθώς οι «σκληροί» δείκτες επιβεβαιώνουν πως η ευρεία ανοσία στον πληθυσμό λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα για το ΕΣΥ.
Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να κλειδώσει η απόφαση ώστε να μειωθούν τα self tests στα οποία υποβάλλεται ο μαθητικός πληθυσμός από δύο σε ένα εβδομαδιαίως. Ηδη, το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά και το μεσημέρι της Τετάρτης με τους επιστήμονες να εκφράζονται υπέρ του μέτρου, δεδομένης της αποκλιμάκωσης του πέμπτου κύματος.
Πιο μολυσματική εκδοχή
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το στέλεχος ΒΑ.2 της μετάλλαξης Ομικρον ευθύνεται πλέον για το 20% των ημερήσιων μολύνσεων.
Δεδομένου δε ότι πρόκειται για μία ακόμη πιο μολυσματική εκδοχή του πανδημικού ιού (έως μιάμιση φορά πιο μεταδοτική από την Ομικρον 1), που παράλληλα διαφεύγει ακόμη περισσότερο της ανοσίας, γίνεται αντιληπτό ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένας νέος γύρος μολύνσεων που συνεπακόλουθα θα διατηρήσει υψηλά τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.
Αναλυτικότερα, μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, τα δεδομένα του ΕΟΔΥ έδειχναν ότι όπου κυριαρχεί απόλυτα η Ομικρον, στο 11% των κρουσμάτων είχε ανιχνευτεί η υποπαραλλαγήΒΑ.2. Εκτοτε το νεότερο στέλεχος παρουσιάζει τάσεις γοργής επικράτησης αφού μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας σχεδόν διπλασιάστηκε η κυκλοφορίας του (από το 6% στο 11%). Εν τω μεταξύ, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι από τότε συνεχίζει να κερδίζει συνεχώς έδαφος, με αποτέλεσμα ήδη να αποτελεί τον βασικό ένοχο για το 20% των κρουσμάτων στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Αυξάνεται το ποσοστό της Όμικρον 2
Συνοπτικά, όπως λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, «παρατηρούμε μία επιβράδυνση της συρρίκνωσης στη διασπορά του πανδημικού κύματος της Όμικρον. Αυτή η επιβράδυνση παρατηρείται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα η βελτίωση των σκληρών δεικτών όπως οι θάνατοι συνεχίζεται. Όσον αφορά τα μεταλλαγμένα στελέχη όπως αναμενόταν το στέλεχος Omicron 2 σταδιακά αυξάνει το ποσοστό της σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αναμένουμε να δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα στην αποκλιμάκωση».