Θετικό κλίμα επικράτησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι και να γίνουν σημαντικά βήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν, τον Απρίλιο να υπάρξει συζήτηση για τα ΜΟΕ στην Άγκυρα και αν όλα κυλήσουν ομαλά και διατηρηθούν σε ένα καλό επίπεδο οι διμερείς σχέσεις, το φθινόπωρο να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών κατά πάσα πιθανότητα στη Θεσσαλονίκη.

Στις κουβέντες που αντάλλαξαν πριν καθίσουν στο τραπέζι, η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή και οι δύο άντρες ήταν χωρίς γραβάτα.

Ωστόσο, παρά το αρκετά καλό κλίμα της συνάντησης, θα ήταν υπερβολικό κάποιος να πει ότι ξαφνικά άλλαξε στάση η Τουρκία και θα σταματήσει τη ρητορική του αναθεωρητισμού.

Όπως εκτιμάται οι διεθνείς εξελίξεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγούν τον πρόεδρο της Τουρκίας, να αλλάξει προσωρινά τακτική.

Μορατόριουμ

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τόσο οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και το ανακοινωθέν της Τουρκικής προεδρίας περιείχε πανομοιότυπες εκφράσεις που απέδιδαν ένα πολύ καλό κλίμα συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Και είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι είχε υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της υπογράμμισε, πάντως  «την πεποίθηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα που υπάρχουν, όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση».

Από την ελληνική πλευρά, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι και οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα θέματα των διμερών μας σχέσεων, χωρίς όμως την οξύτητα και την ένταση που συνήθιζε η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα.

Το μήνυμα που θέλησαν να εκπέμψουν οι δύο πλευρές είναι σαφές: Συζήτησαν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και εστίασαν σε αυτά που τους ενώνουν και όχι σε αυτά που τους χωρίζουν.

Θεμέλια…

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στα διμερή κυρίως ζητήματα όπου οι διαφωνίες είναι δεδομένες και μεγάλες, κάθε πλευρά είπε τις θέσεις της.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε δεν παρέλειψε να τονίσει «είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

»Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις».

Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Στη συνάντηση με τον Ερντογάν βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία

Τα ΜΟΕ του Απριλίου

Στη συνάντηση αυτή των κ.κ. Ερντογάν και Μητσοτάκη ουσιαστικά έγινε επισκόπηση της διεθνούς κατάστασης με αιχμή τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με άμεση συνέπεια στα ενεργειακά.

Όπως φαίνεται οι δύο πλευρές κινούνται ως προς αυτά σε μια πορεία σύγκλισης, τουλάχιστον αυτό το μήνυμα θέλησαν να εκπέμψουν. Στο πλαίσιο αυτό οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν θέλησαν δημοσίως να αναφερθούν στις διαφωνίες τους για τα διμερή ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, αντίθετα θέλησαν να εστιάσουν σε μια θετική ατζέντα για συνεργασία των δύο χωρών σε οικονομικά κλπ θέματα με την προσδοκία αυτή η ατζέντα να συμπαρασύρει στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης και τα ανοιχτά εθνικά θέματα που κατά καιρούς ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μάλιστα στους επιδιωκόμενους στόχους είναι να αναπτυχθεί το διμερές εμπόριο στα επίπεδα των 10 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά.

Καθώς φαίνεται επίσης συμφωνήθηκε ένα χρονοδιάγραμμα βημάτων προς την κατεύθυνση αυτή. Τον Απρίλη συμφωνήθηκε να γίνει στην Άγκυρα μια ελληνοτουρκική συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από εκεί και πέρα στο βαθμό που θα υπάρξει ένα ακόμα «ήσυχο καλοκαίρι», να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.