Από αρκετούς αναλυτές, η 16η Μαρτίου είχε χαρακτηριστεί ως η ημέρα που θα σηματοδοτούσε την χρεοκοπία της Ρωσίας.
Αιτία είναι το γεγονός ότι σήμερα, η χώρα καλείται να πληρώσει «κουπόνια» αξίας 117 εκατομμυρίων δολαρίων για την εξυπηρέτηση ομολόγων με ρήτρα το αμερικανικό νόμισμα – και πολλοί αμφιβάλλουν εάν είναι σε θέση να το κάνει.
Κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα, άλλωστε, είχαν αφήσει τις προηγούμενες ημέρες να εννοηθεί ότι ενδέχεται να προσπαθήσουν να κάνουν μία «ντρίπλα». Αντί να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε δολάρια ή ευρώ, θα προσφέρουν στους πιστωτές – τουλάχιστον όσους προέρχονται από τις χώρες οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως «μη φιλικές» – τα αντίστοιχα ποσά σε ρούβλια, με βάση την τρέχουσα επίσημη ισοτιμία.
Επιβάλατε κυρώσεις, θα πληρωθείτε σε ρούβλια!
Το επιχείρημά τους είναι απλό: Αφού, στο πλαίσιο των κυρώσεων, μας έχετε «παγώσει» μεγάλο τμήμα των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων – περίπου τα μισά από τα 640 δισ. δολάρια που θεωρητικά διέθετε η Ρωσία πριν τον πόλεμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις – τότε και εμείς έχουμε το δικαίωμα να σας πληρώσουμε στο δικό μας νόμισμα, που είναι διαθέσιμο. Κάτι που εμπεριέχει και το εξής μήνυμα: Εάν θέλετε να λάβετε τα χρήματά σας βάσει συμβολαίων, απελευθερώστε τα διαθέσιμά μας, ειδάλλως αρχίστε να συνηθίζετε στην ιδέα να χάσετε αρκετά χρήματα.
Οι οίκοι αξιολόγησης, βεβαίως, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να… φάνε την «ντρίπλα». Γι’ αυτό και, όπως ξεκαθάρισε χθες η Fitch, ενδεχόμενη προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της Ρωσίας σε ρούβλια θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία, μετά και την πάροδο της περιόδου χάριτος των 30 ημερών, η οποία θα ξεκινήσει να μετρά από σήμερα.
Αντίστροφη μέτρηση
Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μία ακόμη υπόθεση που μπορεί να οδηγήσει νωρίτερα σε χρεοκοπία: Η άρνηση της Ρωσίας να καταβάλει στους ξένους πιστωτές της «κουπόνια» με ρήτρα το εγχώριο νόμισμα στις 2 Μαρτίου. Κάτι που σημαίνει πως η περίοδος των 30 ημερών έχει αρχίσει ήδη να μετρά για εκείνη την περίπτωση και σήμερα ενδέχεται να προστεθεί μία δεύτερη.
Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που κάνει αρκετούς αναλυτές να θεωρούν «αναντίστρεπτη» την πορεία της Ρωσίας προς τη χρεοκοπία και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, να δηλώνει πρόσφατα ότι το σενάριο αυτό δεν είναι πλέον απίθανο.
Από την πλευρά της, η Μόσχα επιμένει ότι η σημερινή συγκυρία είναι εντελώς διαφορετική σε σύγκριση με εκείνη του 1998, καθώς τώρα τα χρήματα υπάρχουν, αλλά είναι άλλοι οι λόγοι – οι κυρώσεις – που δεν επιτρέπουν την «κανονικότητα». Προειδοποιεί δε ότι αυτοί που θα χάσουν περισσότερο θα είναι η Δύση και οι πιστωτές της.