Τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει η εύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για μία ειρηνευτική συμφωνία.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου εξελίσσονται σε θρίλερ για γερά νεύρα. Οι Ουκρανοί βλέπουν περιθώρια συμβιβασμού, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε ανοιχτό παράθυρο για μία λύση σημειώνοντας ότι ότι οι θέσεις των δύο πλευρών ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ωστόσο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε στο τελευταίο του μήνυμα ότι το Κίεβο δεν επιδεικνύει σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις.
Πέρα από τις δηλώσεις των δύο ηγετών οι οποίοι φαίνεται ότι «διαβάζουν» διαφορετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, υπάρχει ένα θετικό σημάδι. Το ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν να συνομιλούν τις τελευταίες τρεις ημέρες ενώ η παραδοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, σίγουρα είναι μία εξέλιξη που ικανοποιεί τη Μόσχα.
Διαβάστε επίσης: Γιατί το καθεστώς του Πούτιν μπορεί να καταρρεύσει γρήγορα
Βέβαια, ακόμη υπάρχει αρκετός δρόμος, στρωμένος με «αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας.
Χθες η ουκρανική πλευρά ανέφερε ότι φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο η δήλωση του ρώσου προέδρου ότι το Κίεβο δεν επιδεικνύει σοβαρότητα στις συνομιλίες ήρθε να προσγειώσει την ουκρανική αντιπροσωπεία η οποία θέλει να επιτευχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.
Χαραμάδα ελπίδας από Ζελένσκι
Παράθυρο ελπίδας για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, άφησε η τελευταία δήλωση του ουκρανού προέδρου.
«Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.
«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».
Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».
Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω βιντεοσύνδεσης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ δήλωσε χθες βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα.
Το Κίεβο αξιώνει να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Από την πλευρά της η Μόσχα αξιώνει το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε το 2014, είναι ρωσική και να αναγνωρίσει επίσης ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι αυτός που χαρακτήρισε επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα φέρει στη Μόσχα ντροπή, ανέχεια και πολυετή απομόνωση.
Ωστόσο φάνηκε να κάνει μια παραχώρηση στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO.
Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνδιάλεξη του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο ρώσος πρόεδρος έκρινε πως δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο «να δεσμευτεί για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις».