Για ανεπαρκή μέτρα περιορίστηκε να μιλήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στα κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ακρίβεια τονίζοντας με νόημα ότι δεν θα μπει στη συζήτηση για το αν τα μέτρα είναι ψίχουλα ή όχι.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις περί αποστασιοποίησης ή όχι από τη ρητορική Τσίπρα ο οποίος μίλησε σήμερα για «αντίδωρο». Ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι «έχουμε ενεργειακή κρίση και ανακοινώθηκαν νέα μέτρα. Δεν θα μπω στη συζήτηση αν είναι ψίχουλα ή όχι. Όποια μέτρα γίνονται για να βοηθήσουν τον κόσμο που υποφέρει είναι καλό. Δεν θεωρώ ότι επαρκούν».
Παράλληλα ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής υποστηρίζοντας ότι η πολιτική μείωσης φόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς περιορίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας και ως εκ τούτου τα «πακέτα» στήριξης των ευάλωτων στρωμάτων σε περιόδους κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε ως υπουργός Οικονομικών και υπενθύμισε την δημοσιονομική και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Μετά από σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησης, οι διαχωριστικές γραμμές είναι ξεκάθαρες ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά που αφορά στο ότι στον καπιταλισμό τίποτα δεν εξασφαλίζει την ποιότητα και ποσότητα των επενδύσεων που χρειαζόμαστε» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε:
«Τι μάθαμε από την περίοδο 2010-2015; Αν επιτρέψεις τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, και θεωρώ ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν ακούσανε τον κόσμο, δεν λύνεις τα δημοσιονομικά προβλήματα. Αυτό που έχουμε μάθει από την ελληνική κρίση και αλλού, ότι εκ των υστέρων, όταν δημιουργούνται κρίσεις, πρέπει να παρέμβεις γρήγορα, έγκαιρα και αποφασιστικά! Αν το κάνεις σιγά-σιγά το δημοσιονομικό κόστος είναι μεγαλύτερο! Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετώπισε το χρέος».
«Υπάρχουν λύσεις. Όχι υπάρχουν γενικά λεφτά. Θέλει άλλο μείγμα πολιτικής» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος προτείνοντας την επιβολή έκτακτου εφάπαξ φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων.
«Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν δίνονται περισσότερα για την στήριξη από την ενεργειακή κρίση γιατί υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί» ανέφερε σε άλλο σημέιο της παρέμβασής του ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε ότι ο δημοσιονομικός χώρος περιορίστηκε λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, των αλλάγων στη φορολογία κληρονομίας και της εισφοράς αλληλεγγύης.
«Στον ΕΝΦΙΑ καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος υπολογιζόταν επι της συνολικής αντικειμενικής αξίας. Ιδιοκτήτης λοιπόν με 4 ακίνητα αξίας 300 χιλ ευρώ το κάθε ένα πλήρωνε 7,5 ευρώ συμπληρωματικό φόρο. Τώρα θα πληρώσει μια προσαύξηση περίπου 1.000 ευρώ. Δεν μπορεί να μας λένε πως δεν έχουν δημοσιονομικά περιθώρια και ταυτόχρονα να κάνουν δωράκια σε μεγάλες περιουσίες. Το ίδιο ισχύει και για τον φόρο κληρονομιάς και την εισφορά αλληλεγγύης. Δεν είναι μόνο πόσο ξοδεύεις αλλά και οι προτεραιότητες που έχεις» είπε.