Την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη αμέσως μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το τέλος της τετραμερούς σύσκεψης στη Ρώμη με τους πρωθυπουργούς των Ιταλίας, Ισπανίας, και Πορτογαλίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε εκ νέου τον αποτροπιασμό του για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και ειδικά στη Μαριούπολη, κάνοντας λόγο για το ελληνικό ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας ελληνικής ομογένειας εκεί και χαρακτήρισε τη Μαριούπολη ως «σύμβολο αντίστασης στη ρωσική επιθετικότητα».
«Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης ως μια έμπρακτη στήριξη στην Ουκρανία όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Greece is ready to rebuild the maternity hospital in Mariupol, the center of the Greek minority in Ukraine, a city dear to our hearts and symbol of the barbarity of the war.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 18, 2022
Σε ότι αφορά το αντικείμενο της σύσκεψης των τεσσάρων πρωθυπουργών στη Ρώμη, στις οποίες ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε διαδικτυακά λόγω της νόσησής του από τον κοροναϊό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «κάναμε ένα σημαντικό βήγμα προς τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής απάντησης στη διαμόρφωση των πολιτικών ενέργειας».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι συνακόλουθες ανατιμήσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι κορυφαίας σημασίας ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και χαρακτήρισε απειλή τον πληθωρισμό. Σημείωσε δε, ότι είναι κοινή πεποίθηση ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.
Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να καλύψει τις ανατιμήσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν πως οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές καθώς οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν.
Είναι η ώρα μιας κεντρικής ρύθμισης καθώς η αγορά ενέργειας είναι έρμαιο κερδοσκόπων τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να πάρουμε αποφάσεις άμεσα, να δράσουμε υπέρ της Ευρώπης και των πολιτών μας.
Κάνοντας λόγο για ενιαίο μέτωπο στο επίπεδο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού απειλεί την ανάκαμψη μετά την πανδημία επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξαναπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού. «Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ότι αφορά τη Στρατηγική Πυξίδα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως συμφωνήσαμε ότι το κείμενο στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι φιλόδοξο και τα γεγονότα στην Ουκρανία έρχονται να επιδείξουν την ανάγκη μιας ισχυρής ΕΕ και της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών καθώς θα επιβαρύνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς.