Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 27η ημέρα, με τα ρωσικά στρατεύματα να φαίνεται να έχουν κολλήσει σε αρκετά σημεία, όπως υποστηρίζει και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, μια επίλεκτη ουκρανική μονάδα με drones καταστρέφει όπλα των ρωσικών δυνάμεων εισβολής καθώς οι στρατιώτες τους κοιμούνται.
Πώς ονομάζεται η ειδική ομάδα
Η Aerorozvidka, μια ειδική μονάδα αεροπορικής αναγνώρισης εντός του ουκρανικού στρατού, λέει ότι έχει καταστρέψει δεκάδες «στόχους προτεραιότητας», συμπεριλαμβανομένων τανκς, φορτηγών διοίκησης και άλλων οχημάτων σε νυχτερινές επιδρομές, όπως σημειώνουν οι Times σε ρεπορτάζ τους.
«Χτυπάμε τη νύχτα, όταν οι Ρώσοι κοιμούνται», είπε ο Γιάροσλαβ Χόντσαρ, ο διοικητής της μονάδας, από τη βάση των επιχειρήσεων του στο Κίεβο.
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι στατικές όταν πέφτει η νύχτα, εξήγησε. Ο φόβος τους για κάποιο ουκρανικό βομβαρδισμό τους αναγκάζει να κρύψουν τα τανκς τους σε χωριά ανάμεσα σε σπίτια, γνωρίζοντας ότι το συμβατικό πυροβολικό δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να χτυπήσει αμάχους.
Αλλά η επίλεκτη μονάδα, η οποία έχει δεκάδες ομάδες ειδικών πιλότων drone, βάζει στο στόχαστρό της τα τανκς και άλλα οχήματα.
Ένας Ουκρανός στρατιώτης που δεν κατονομάζεται είπε στους Times ότι ήταν «αδύνατο» να δει τα drones της μονάδας τη νύχτα.
«Ψάχνουμε ειδικά για το πιο πολύτιμο φορτηγό στη συνοδεία και μετά το χτυπάμε με ακρίβεια, και μπορούμε να το κάνουμε πολύ καλά με πολύ λίγες παράπλευρες ζημιές», είπε ο στρατιώτης.
«Ακόμα και στα χωριά, είναι δυνατόν. Μπορείς να πλησιάσεις πολύ τη νύχτα», σημειώνει.
Το οπλοστάσιο drones της μονάδας κυμαίνεται από φθηνά εμπορικά έως βαρέως τύπου οκτοκόπτερα που έχουν τροποποιηθεί για να ρίχνουν αντιαρματικές χειροβομβίδες και να βλέπουν με θερμικές κάμερες, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ποια drones χρησιμοποιούνται
Το drone R18 έχει εμβέλεια 4 χιλιομέτρων και η ικανότητά του να ρίχνει βόμβες 11 λιβρών εκτιμάται ιδιαίτερα από τους χειριστές drone του Χόντσαρ, ανέφερε η εφημερίδα. Η ομάδα χρησιμοποιεί επίσης το drone PD-1 ή Punisher, που αναπτύχθηκε από την Ουκρανία, το οποίο μπορεί να μεταφέρει περίπου 6½ κιλά εκρηκτικών έως και 30 μίλια μακριά.
Από τότε που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν επιτυχία στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών όπως το τουρκικής κατασκευής Bayraktar TB-2 για να καταστρέψουν τον εξοπλισμό των δυνάμεων εισβολής, έγραψε ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής στο Royal United Services Institute.
Η επιτυχία των drones περιγράφει «την ικανότητα των Ουκρανών χειριστών και την ανικανότητα και τις επιχειρησιακές αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων», έγραψε ο Bronk.
Η Aerorozvidka, η οποία πραγματοποιεί έως και 300 αποστολές την ημέρα, σύμφωνα με τους Times, λειτουργεί χρησιμοποιώντας το δορυφορικό σύστημα Starlink του Έλον Μασκ, το οποίο ενεργοποιήθηκε στην Ουκρανία λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες με drone μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από διακοπές στο διαδίκτυο ή διακοπές ρεύματος, οι οποίες είναι ασταμάτητες σε ολόκληρη τη χώρα.
«Εάν χρησιμοποιούμε ένα drone με θερμική όραση τη νύχτα, το drone πρέπει να συνδεθεί μέσω του Starlink με τον χειριστή του πυροβολικού και να στοχεύσουν», δήλωσε στους Times ένα ηγετικό μέλος της Aerorozvidka.
Η Aerorozvidka χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα πληροφοριών που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, το Delta, το οποίο συγκεντρώνει πληροφορίες από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων και αναγνώρισης drone, για τον ακριβή εντοπισμό στόχων.
Αυτό βοηθά τη μονάδα να κάνει την πιο αποτελεσματική χρήση των περιορισμένων βομβών που διαθέτει, σύμφωνα με τους Times.
Πότε ιδρύθηκε η ειδική ομάδα
Το Aerorozvidka δημιουργήθηκε από λάτρεις των μοντέλων αεροπλάνων το 2014 και έκτοτε έχει ενσωματωθεί στο ουκρανικό γενικό επιτελείο μετά την επιτυχία των επιχειρήσεων του κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία, ανέφεραν οι Times.
Τις τελευταίες εβδομάδες, υποστηρικτές από όλη την Ευρώπη δωρίζουν εξαρτήματα drone και άλλο εξοπλισμό, όπως τρισδιάστατους εκτυπωτές, για να βοηθήσουν στην κατασκευή και επισκευή συσκευών που έχουν υποστεί ζημιά από ρωσικά πυρά.