Χωρίς τέλος μοιάζουν να είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως σε ότι αφορά στην υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα.
H σημερινή αναφορά του ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων ότι η μητέρα με τις περιγραφές της έδωσε τις αιτίες θανάτου των παιδιών της. Πώς το έκανε αυτό η μητέρα; Τι εννοεί ο κ. Λέων;
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι μία από τις καταθέσεις των γονιών έχει να κάνει με την μικρή Μαλένα. Οι γονείς μίλησαν σε διαφορετικό χρόνο. Και το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο περίεργο. Κι΄ αυτό γιατί, άλλα λέει η μητέρα και άλλα ο πατέρας αναφορικά με το πώς τελικά κατέληξε το παιδί στο νοσοκομείο το 2019, με την αιτία θανάτου να είναι η ξαφνική ανακοπή.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα των ιατροδικαστών για το συγκεκριμένο παιδί αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Πατέρας: «Δεν μπορώ να πω ότι έγινε κάποιο λάθος»
«Οι γιατροί ήταν πολύ καλοί. Δεν μπορώ να πω ότι έγινε κάποιο λάθος. Η διευθύντρια, όταν το έμαθε, έτρεξε, ήρθε πάνω από το παιδί και του είπε “γιατί σε εσένα;”. Το παιδί δεν είχε καμία σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά εκεί μέσα. Το παιδί έτρεχε όλη μέρα. Χοροπήδαγε, τραγουδούσε το προηγούμενο βράδυ. Και έπαθε ανακοπή στον ύπνο του, το μεσημέρι», είχε πει ο Μάνος Δασκαλάκης.
Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, οι εξετάσεις του παιδιού ήταν πάντα φυσιολογικές. «Ένα μυελόγραμμα έδειξε τη λευχαιμία. Έναν βλάστη (λευχαιμικό κύτταρο) είχε πάνω της, που έπρεπε να είχε χίλιους. Απλώς, ακολουθήσαμε το πρωτόκολλο και το παιδί έπρεπε να λάβει θεραπεία. Τώρα, δεν ξέρουμε αν έγινε από τη θεραπεία, μπορεί να μην άντεξε η καρδούλα της κάτι. Πάντως ένα πρωτόκολλο ακολουθούν και οι γιατροί, στα περισσότερα παιδιά τα ίδια κάνουν. Να μη ρίξουμε ευθύνη, ειδικά σε αυτούς τους γιατρούς. Για εμένα αυτοί οι άνθρωποι είναι “Άγιοι”. Είναι “Άγιοι” Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” μπορούμε να τους πούμε” έλεγε ο Μάνος Δασκαλάκης σε συνέντευξή του.
«Σε εννιά ώρες πρήστηκαν οι λεμφαδένες της, σε εννιά μέρες πέθανε. Τα παιδί θα έβγαινε 100% υγιές από το νοσοκομείο. Ήταν ένα τυχαίο, λογικά, γεγονός. Αλλά, το παιδί “έφυγε” και δεν ξαναγυρίζει, ό,τι και να γίνει», είχε πει ο πατέρας.
Μητέρα: «Η γιατρός την κοιτούσε με απορία και αδράνεια»
Η μητέρα έλεγε: «Της μίλησα, της φώναξα “Μαλένα, Μαλένα”, της πήρα από τα χέρια τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών. Δεν τις βρήκα. Πήγα στο δωμάτιο των γιατρών και πάλι δεν βρήκα κανέναν. Σε κάποιο δωμάτιο άκουσα φωνές και έτρεξα. Ήταν εκεί και καθόντουσαν, τους είπα “τρέξτε το παιδί μου κάτι έπαθε και η αντλία χτυπάει. Μου είπαν “ησύχασε δεν είναι τίποτα”, τους λέω “τρέξτε” και μπήκαμε δωμάτιο» ανέφερε η μάνα των παιδιών.
Η μητέρα περιέγραψε επίσης τα όσα έγιναν στο δωμάτιο με τη γιατρό όπως λέει να βρίσκεται σε αδράνεια και τους νοσηλευτές να τηλεφωνούν για να τους πουν τι πρέπει να κάνουν. «Η γιατρός την κοιτούσε με απορία και αδράνεια, με αποτέλεσμα να την πιάσω από το μπράτσο και να της πω: «τι κάνεις, θα ενεργοποιηθείς; Το παιδί πεθαίνει, δεν το βλέπεις;” Δεν έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ ούτε ανάνηψη. Κάλεσαν την ΜΕΘ του Αγλαΐα να πάρουν οδηγίες για ένεση ενδοκάρδιας αδρεναλίνης και ατροπίνης. Με ρωτούσαν τα κιλά της κι έφερναν το ένα οξύμετρο πίσω από το άλλο, γιατί δεν λειτουργούσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και τι είπε ο ιατροδικαστής Λέων
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Γρηγόρης Λέων, ιατροδικαστής που έχει ασχοληθεί εκτενώς με την υπόθεση, τόνισε πως η μητέρα των κοριτσιών έχει σκιαγραφήσει τον θάνατό τους.
«Στις δύο πρώτες αιτίες θανάτου φαινόταν ότι έχουμε παθολογικούς θανάτους και ουσιαστικά είχαμε πρόβλημα με τις αιτίες θανάτου γιατί τα ευρήματα έδειχναν κάτι άλλο ενώ οι αιτίες κάτι διαφορετικό. Μας βοήθησε πάρα πολύ στο να αντιληφθούμε τι έχει συμβεί η μητέρα. Μέσα στην αγωνία της να βρει την αλήθεια για τα παιδιά της έχει κάνει πάρα πολλές δηλώσεις, έχει δώσει συνεντεύξεις, περιγράφει λεπτομερώς τις τελευταίες στιγμές που βιώνει για τα παιδιά της».
- Διαβάστε επίσης: Πάτρα: Το κοινό ιατρικό εύρημα στους θανάτους των παιδιών
Και συμπληρώνει:
«Η μητέρα, αν δούμε τις συνεντεύξεις, μας περιγράφει ουσιαστικά την στιγμή του θανάτου του κάθε παιδιού».
Ο κ. Λέων υπογραμμίζει ότι τα ευρήματα τόσο των παθολογοανατόμων όσο και των ιατροδικαστών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση ήταν σωστά, εκτός μόνο από την υπόθεση του πρώτου θανάτου που αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια.
«Ποτέ δεν κάναμε λάθος στα ευρήματα. Αυτό που ήταν προβληματικό, ήταν η πρώτη αιτία θανάτου που έλεγε ηπατική ανεπάρκεια».
Ωστόσο, οι δηλώσεις της μητέρας και οι συνεντεύξεις της «είναι πολύ σημαντικές, αφού μας περιγράφει ουσιαστικά έναν θάνατο από έλλειψη οξυγόνου και να βλέπεις μια αιτία θανάτου ηπατική ανεπάρκεια, δεν ταιριάζει».