Σε καθεστώς τρόμου φαίνεται να ζουν επί χρόνια οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Γέρακα, όπου καθημερινώς πέφτουν θύματα ακραίου bullying από συμμαθητές τους με τη διεύθυνση να αδιαφορεί πλήρως.
Στο φως της δημοσιότητας βγήκε μάλιστα και ένα περιστατικό σύμφωνα με το οποίο ένα παιδί 12 ετών αποφάσισε να αγοράσει ένα αεροβόλο με πλαστικές σφαίρες καθώς έφτασε σε σημείο να φοβάται τόσο για τη σωματική του ακεραιότητα ώστε να το κρατά πάνω του για αυτοάμυνα, χωρίς ωστόσο να το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ.
Η διεύθυνση φαίνεται πως όταν ενημερώθηκε πως το παιδί έφερε πάνω του το αεροβόλο, αντί να ενδιαφερθεί για το παιδί και να προσπαθήσει να εντοπίσει το πρόβλημα, αποφάσισε να το… απομακρύνει από το σχολείο.
“Το παιδί είναι μπερδεμένο, είναι φοβισμένο γιατί από θύμα βγήκε ο κατηγορούμενος. Τον έχουν φτύσει, τον έχουν ξυλοκοπήσει, τον έχουν απειλήσει ότι θα το σκοτώσουν και τελικά θα διώξουν αυτόν από το σχολείο” λέει στο in ο αδερφός του 12χρονου μαθητή.
Φαίνεται ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο ίδιος και όπως επιβεβαιώνουν και στο in και άλλες καταγγελίες γονέων, πως τα περιστατικά ήταν συχνά και μάλιστα η διεύθυνση γνώριζε ποιοι μαθητές ασκούσαν bullying και δημιουργούσαν πρόβλημα.
“Κατόπιν του περιστατικού θα τιμωρήσουν τα υπόλοιπα παιδιά που έκαναν το bullying, τα οποία μέχρι στιγμής δεν τιμωρούσαν αν και ήξεραν ποια είναι, είναι παιδιά που τα είχανε κάνει πολλές φορές. Τα περιστατικά ήταν γνωστά αλλά η διεύθυνση ήθελε να τα συγκαλύψει γιατί έχει τη φήμη ενός από τα καλύτερα σχολεία της Αττικής και δεν θέλει να χαλάσει την εικόνα του” καταγγέλλει ο αδερφός του μαθητή.
Τα συγκεκριμένα παιδιά φαίνεται μάλιστα πως είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν με κροτίδες στο σχολείο, οι οποίες απαγορεύονται, και αντί να κληθεί η αστυνομία ώστε να μην κινδυνέψει κάποιο παιδί, η διεύθυνση έστειλε απλώς ένα μέιλ στους γονείς.
“Για αυτά τα περιστατικά η διεύθυνση δεν έκανε τίποτα και τώρα για ένα αεροβόλο με πλαστικές μπίλιες έστειλε ένα παιδί 12 χρονών στο τμήμα για αποτυπώματα. Αυτό το παιδί που πήγε στο τμήμα που προσπάθησε να προστατευτεί, αν και με λάθος τρόπο, τι μπορεί να πει τώρα;”.
“Είναι τραγικό να κατηγορείς το θύμα. Είναι σαν ένας βιαστής να βιάζει μια γυναίκα και να κατηγορούν τη γυναίκα ότι φταίει επειδή φορούσε κοντή φούστα και προκάλεσε. Δηλαδή αυτό το παιδί έχει φάει όλο αυτό το ακραίο μπούλινγκ και στην τελική διώχνουν τον ίδιο από το σχολείο επειδή έκανε το λάθος να έχει επάνω του ένα αεροβόλο. Θα μπορούσε να είχε τιμωρηθεί με μια πολυήμερη αποβολή, όχι με την εσχάτη των ποινών, αυτό είναι τραγικό” επιμένει ο αδερφός του 12χρονου.
“Δεν θα το αφήσουμε έτσι, θα το κυνηγήσουμε όσο μπορούμε, γιατί είναι παράλογο όλο αυτό”.
Απίστευτες καταγγελίες
Τα φαινόμενα αυτά φαίνεται πως σημειώνονται τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ υπάρχουν γονείς οι οποίοι αναγκάστηκαν να απομακρύνουν τα παιδιά από το σχολείο καθώς οι καταγγελίες τους δεν ακούγονταν.
Αλλη μητέρα που τα δύο της παιδιά πηγαίνουν στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο τονίζει στο in ότι είχαν καταγγελθεί περιστατικά σύμφωνα με τα οποία η ομάδα αυτή απειλούσε τους συμμαθητές της ζητώντας τους λεφτά.
“Πήγαιναν στα παιδιά και τους έλεγαν αύριο θα φέρεις 20 ευρώ και μην τυχόν και μιλήσεις. Και τα παιδιά ζητούσαν λεφτά από τους γονείς και αν δεν τα έφεραν τα έδερναν” καταγγέλλει η μητέρα.
“Το θέμα είναι γιατί εδώ υπάρχουν σειρά καταγγελιών εδώ και χρόνια και ασκείται τέτοια βία, με παιδιά να δέχονται ξυλοδαρμούς εντός του σχολείου. Υπήρχε περιστατικό με παιδί που του επιτέθηκαν και του άνοιξαν τη μύτη μέσα στις τουαλέτες, και γίνονταν μόνο μικροπαρεμβάσεις. Όλα τα παιδιά καταγγέλλουν ότι πηγαίναν στη διευθύντρια και τους καθηγητές που αδιαφορούσαν, με εξαίρεση λίγες περιπτώσεις” αναφέρει η ίδια.
«Η διεύθυνση όπλισε το χέρι του παιδιού»
Το παιδί τη κυρίας Ρένας Χρυσάφη φοιτούσε στο 2ο Γυμνάσιο Γέρακα, ωστόσο αναγκάστηκε να το απομακρύνει έπειτα από εκφοβισμό και ξυλοδαρμούς που είχε δεχτεί από συμμαθητές του.
Μάλιστα, είχε ενημερώσει το σχολείο πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε α σταματήσουν τα περιστατικά bullying, θα απευθυνόταν στον εισαγγελέα.
“Για να φτάνει ένα παιδί να παίρνει το αεροβόλο για να πάει στο σχολείο, όπου έχουν διαμαρτυρηθεί οι γονείς για τα περιστατικά και οι διευθυντές δεν κάνουν τίποτα, αυτός που φταίει είναι η διεύθυνση” καταγγέλλει η κυρία Χρυσάφη.
“Δεν γεννήθηκε κανείς εγκληματίας, τα επιτρέπουν αυτά τα φαινόμενα, τα αφήνουνε. Εμείς όταν το παιδί μας πηγαίνει σχολείο θέλουμε να είναι καλά και να μην τον εκφοβίζει κανείς. Όταν φτάνουν παιδιά να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, δεν φταίνε αυτά” ξεσπά.
“Την καταλαβαίνει κανείς επιτέλους σε αυτή τη χώρα τη διαφορά της αυτοάμυνας από τη βία; το παιδί ήταν σε αυτοάμυνα, φοβόταν. Η διεύθυνση δεν αντιλαμβάνεται την ευθύνη που φέρει και έφτασαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Η διευθύντρια όπλισε το χέρι το παιδιού”, σημειώνει.
«Δεν γνωρίζαμε τίποτα», επιμένει ο Σύλλογος
Η ανακοίνωση πάντως του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Γέρακα φαίνεται να αναφέρει μεν πως δεν γνώριζαν πως ο 12χρονος δεχόταν bullying, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στις καταγγελίες που δέχονταν, όπως φαίνεται, επί χρόνια το σχολείο από γονείς μαθητών.
Μάλιστα με το in επικοινώνησε και ο πρόεδρος του συλλόγου ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, επιμένοντας πως δεν υπήρχαν καταγγελίες για περιστατικά bullying εντός του σχολείου, παρά μόνο για ορισμένες ομάδες… Ρομά που εκφόβιζαν μαθητές έξω από τον χώρο του σχολείου.
Όταν ρωτήθηκε μάλιστα αν είχαν γίνει καταγγελίες για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού η απάντηση ήταν “αν εννοείται ότι τσακώθηκαν δυο παιδιά στο διάλειμμα επειδή είναι παιδιά και τσακώνονται, έχουν γίνει τέτοια περιστατικά”, απορρίπτοντας τις καταγγελίες.
“Εμείς ως σύλλογος γονέων δεν είχαμε ενημερωθεί για περιστατικό εκφοβισμού του παιδιού παρόλο που είμαστε ανοιχτοί προς τους γονείς και τα παιδιά” αναφέρει η ανακοίνωση.
“Για το θέμα της ποινής που θα επιβληθεί έχουν αναλάβει αρμόδιοι. Θα προσπαθήσουμε να το παρακολουθήσουμε από κοντά. Η ποινική τιμωρία είναι θέμα της εισαγγελίας ανηλίκων. Στην εσωτερική εντός σχολείου τιμωρία θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο του παιδιού αλλά και των υπόλοιπων παιδιών του σχολείου” καταλήγει η ανακοίνωση.