Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη ήδη ένα ολόκληρο μήνα, με τον Τζο Μπάιντεν να ταξιδεύει στην Ευρώπη για να πάρει μέρος στις συνόδους κορυφής που έχουν προγραμματιστεί.
Η Σάρα Σμιθ, δημοσιογράφος του BBC που καλύπτει το ρεπορτάζ για ολόκληρη τη βόρεια Αμερική, ήταν στο Air Force One που μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ρώτησε τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο του Μπάιντεν για την εθνική ασφάλεια, για το τι θα ζητήσει ο Μπάιντεν από τους συμμάχους του και τι θέλει να ακούσει.
«Νομίζω ότι αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε είναι ότι η αποφασιστικότητα και η ενότητα που είδαμε τον τελευταίο μήνα θα διαρκέσει για όσο χρειαστεί», είπε ο Σάλιβαν στη δημοσιογράφο. «Αυτό κατά πρώτο».
Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις
Η Σμιθ εξηγεί ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Και κυρίως, όπως της είπε ο Σάλιβαν, ότι το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θα εστιάσει εκεί που πρέπει «όταν πρόκειται να υπερασπιστεί πραγματικά κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ».
Αυτός ο πόλεμος θα αναδιαμορφώσει ριζικά το ΝΑΤΟ, καθώς η αμυντική συμμαχία στρέφεται ανατολικά για να αντιμετωπίσει την απειλή από τη Ρωσία, με περισσότερα στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και περισσότερα χρήματα και πρόσθετες δυνάμεις από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι κάτι για το οποίο οι ΗΠΑ πίεζαν πολύ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνει η Σμιθ.
Περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι επίσης στο τραπέζι σήμερα. Αλλά θα αποδώσουν μόνο αν η Ευρώπη μπορέσει να απεξαρτηθεί από την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τονίζει η δημοσιογράφος στην ανάλυσή της.
Αυτό που χρειάζεται να περιμένουμε, αναφέρει, είναι να ακούσουμε υποσχέσεις για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα έρθουν από τις ΗΠΑ για να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα. «Αυτό είναι που μπορεί να προσφέρει ο πρόεδρος Μπάιντεν. Αλλά σε αντάλλαγμα θέλει να ξέρει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να προμηθεύονται ενέργεια από αλλού», τονίζει η δημοσιογράφος του BBC.