Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν μια μεγάλη συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.
- Διαβάστε επίσης: Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ
Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΕΕ θα προμηθευτεί 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022.
Στόχος της συμφωνίας είναι να βοηθηθεί η ΕΕ να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.
Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι το 2021, οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Πρόκειται για επιπλέον LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό LNG που είχαμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν την Πέμπτη.
Ο Τζο Μπάιντεν ταξίδεψε χθες στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πώληση του αμερικανικού LNG να είναι προτεραιότητα στην ατζέντα του.
- Διαβάστε επίσης: Σχέδιο ΗΠΑ για να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια
Η συμφωνία ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες.
Για την αντικατάσταση 50 δισ. κυβικών ρωσικού αερίου
Χθες Πέμπτη, οι «Financial Times» δημοσίευσαν πως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν σχέδιο για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως το τέλος του 2022. Η συμφωνία στοχεύει να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, με το μπλοκ να αγωνίζεται να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά δύο τρίτα φέτος.
Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα κατευθυνθούν προς την εκπλήρωση του στόχου που έθεσε η ΕΕ αυτόν τον μήνα, για αντικατάσταση 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που προμηθεύεται αυτή τη στιγμή από τη Ρωσία με εναλλακτικές προμήθειες.
Και όλα αυτά, έπειτα από τη ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι διέταξε τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει εντός μίας εβδομάδας έναν μηχανισμό για την πραγματοποίηση πληρωμών του φυσικού αερίου σε ρούβλια. Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν λόγο για παραβίαση των συμφωνιών.