Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, στις αρχές του Ιανουαρίου, μεταφέρθηκε από την Τζακάρτα, σε μια τοποθεσία μέσα στη ζούγκλα του Καλιμαντάν στο νησί Βόρνεο, αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο.
Η κίνηση αυτή, εκτιμούν οι αρχές, θα ενισχύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα τοποθετήσει την Ινδονησία «σε μια πιο στρατηγική θέση στις παγκόσμιες εμπορικές διαδρομές, τις επενδυτικές ροές και την τεχνολογική καινοτομία».
Η νέα πόλη έχει ένα όνομα που επέλεξε ο πρόεδρος Τζοκόουι: Nusantara (Νουσαντάρα), ένας ϊαβανικός όρος για το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας.
Ο νόμος για την πρωτεύουσα του κράτους, ο οποίος παρέχει το νομικό πλαίσιο για το φιλόδοξο και μεγαλεπήβολο σχέδιο του προέδρου Τζόκο Γουιντόντο, ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτείται και θα διοικείται η ανάπτυξη της νέας πρωτεύουσας.
«Η νέα πρωτεύουσα έχει κεντρική λειτουργία και αποτελεί σύμβολο της ταυτότητας του έθνους, καθώς και ένα νέο κέντρο οικονομικής βαρύτητας», δήλωσε ο υπουργός Προγραμματισμού, Suharso Monoarfa, στο κοινοβούλιο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Η αρχική μετεγκατάσταση θα ξεκινήσει μέσα στο 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, με προτεραιότητα τους δρόμους και τα λιμάνια, για να καταστεί δυνατή η πρόσβαση, ενώ ορισμένα έργα θα λειτουργήσουν ως συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Σχέδια για την απομάκρυνση της κυβέρνησης από την Τζακάρτα, μια μεγαλούπολη 10 εκατομμυρίων κατοίκων που υποφέρει από χρόνια κυκλοφοριακή συμφόρηση, πλημμύρες και ατμοσφαιρική ρύπανση, έχουν προωθηθεί από πολλούς προέδρους, αλλά κανένας δεν είχε φτάσει ως εδώ.
Ωστόσο, η σημερινή πρωτεύουσα βυθίζεται με ταχύτητα περίπου 25 εκατοστών κάθε χρόνο.
Έτσι, ο Τζοκόουι, όπως είναι γνωστός ο πρόεδρος της Ινδονησίας, ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιό του για μεταφορά της πρωτεύουσας το 2019, αλλά η πρόοδος καθυστέρησε λόγω του COVID-19.
Η νέα πόλη έχει ένα όνομα που επέλεξε ο ίδιος – Nusantara (Νουσαντάρα), ένας ϊαβανικός όρος για το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας – αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του σχεδίου και η Τζακάρτα θα παραμείνει πρωτεύουσα της Ινδονησίας μέχρι να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για την επισημοποίηση της αλλαγής.
Η Nusantara θα ακολουθήσει τα βήματα των νέων πρωτευουσών σε άλλες χώρες, κυρίως στη Βραζιλία και τη Μιανμάρ.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει οραματιστεί τη νέα πρωτεύουσα ως ένα «σούπερ κόμβο» χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που θα στηρίξει τους τομείς της φαρμακευτικής, της υγείας και της τεχνολογίας και θα προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη πέρα από το νησί της Ιάβας.
Αλλά οι επικριτές λένε ότι ο νόμος ψηφίστηκε εσπευσμένα, με περιορισμένη δημόσια διαβούλευση και περιβαλλοντικές αξιολογήσεις.
Η Nusantara θα διοικείται από μία επικεφαλής αρχή, η θέση της οποίας είναι ισοδύναμη με εκείνη ενός υπουργού, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του νομοσχεδίου, Saan Mustofa.
Ένας από αυτούς που εξετάζονται για τη θέση αυτή είναι ο πρώην κυβερνήτης της Τζακάρτα, Basuki Tjahaja Purnama, πιο γνωστός ως Ahok.