«Οι επιπτώσεις στην Οικονομία από την Ουκρανική κρίση και η Γεωπολιτική», ήταν η θεματική του πάνελ του OT Forum με ομιλητή τον Nίκο Βέττα, Γεν. Διευθυντή του Ι.Ο.Β.Ε. και καθηγητή του Ο.Π.Α.

Ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι αν υπάρξει κλιμάκωση στην κρίση στην Ουκρανία, τότε τα προβλήματα μπροστά μας θα είναι πολύ σοβαρά και όχι μόνο οικονομικά

Επισημαίνει ωστόσο, ότι αν η κατάσταση εκτονωθεί τους επόμενους μήνες, τότε η οικονομία θα μπορέσει να χωνέψει τις συνέπειες : «Η παγκόσμια οικονομία έχει τεράστιο στομάχι», είπε και πρόσθεσε ότι «κατάπιε» το Brexit, τις ακραίες εμπορικές πολιτικές στις ΗΠΑ επί Τραμπ αλλά και την κρίση χρέους στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι η χώρα έτρεξε πολύ μεγάλα ελλείμματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι πλέον θα πρέπει να αποκτήσει τα εφόδια και να μπορεί προσαρμόζεται όταν υπάρχουν νέες ανάγκες ή όταν η ανάπτυξη δεν θα είναι αυτή που θέλαμε: «Αυτό το οποίο παρατηρούμε είναι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως το περιβάλλον μας δεν θα είναι πάντα ευνοϊκό».

Δημοσιονομική ευστάθεια

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική ευστάθεια είπε ότι δεν είναι κάτι το οποίο η χώρα πρέπει να το κάνει επειδή το θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι αγορές: «Είναι συνθήκη ανεξαρτησίας της χώρας μας. Δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε από την καλή διάθεση της Ευρώπης ή των επενδυτικών οίκων. Χρωστάμε στα παιδιά μας να μην τους φορτώσουμε χρέη

Ο κ. Βέττας υπογράμμισε ότι δημοσιονομική ευστάθεια δεν σημαίνει κλείνω τη βρύση, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας θα καταρρεύσει: «Κάθε ευρώ που μπαίνει και κάθε ευρώ που βγαίνει από τα δημόσια ταμεία πρέπει να είναι ιερό και πολύτιμο».

«Μία χώρα μπορεί να έχει ισχυρή ανάπτυξη χωρίς να δημιουργεί μεγάλα ελλείμματα» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι παροχές είναι απαραίτητες σε στιγμές κρίσης, αλλά αυτό δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά»

Πληθωρισμός

Ερωτηθείς για τα σενάρια του ΙΟΒΕ αναφορικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και της ελληνική οικονομίας ο κ. Βέττας, είπε ότι ακόμα κι αν το πρόβλημα μαζευτεί, η αναταραχή που υπήρξε στις αγορές, είτε αυτό αφορά την ενέργεια είτε τα εμπορεύματα, θα αυξήσει τον πληθωρισμό πάνω από το διπλάσιο από αυτό που πιστεύαμε αρχικά.