Μπορεί η βασική συζήτηση σχετικά με την πανδημία να επικεντρώνεται στην άρση των μέτρων όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, ωστόσο τα τωρινά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ δείχνει αύξηση στις νοσηλείες την τελευταία εβδομάδα.
Μόνο χτες είχαμε περίπου 40 εισαγωγές παραπάνω από τον μέρο όρο της εβδομάδας.
Συγκεκριμένα οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας χτες ήταν 441 (ημερήσια μεταβολή +27.83%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 402 ασθενείς.
Ακριβώς μία εβδομάδα πριν, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα οι εισαγωγές ήταν 303, την ώρα βέβαια που ο μέσος όρος του επταημέρου ήταν 337.
Ενδεικτικό της αύξησης είναι επίσης πως κατά το διάστημα 20-27 Μαρτίου οι νέες εισαγωγές έφτασαν τις 2.814, ενώ δύο εβδομάδες πριν ήταν 1.988.
Σε έξαρση η επιδημία στην Ελλάδα
Για την έξαρση της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο καθηγητής ανέφερε πως η Όμικρον αφήνει μικρό διάστημα ανοσίας μετά τη νόσηση και γι’ αυτό έχουμε επαναμολύνσεις. Ωστόσο, επανέλαβε πως τα εμβόλια προστατεύουν κατά 90% από σοβαρή νόσηση με Όμικρον 2.
Εξήγησε επίσης ότι 4-6 μήνες μετά την 3η δόση του εμβολίου κάποιος έχει τη μισή πιθανότητα να κολλήσει και να μεταδώσει.
«Πραγματικά προστατευμένος είναι αυτός που έχει κάνει 3 δόσεις».
Σχετικά με τα τελευταία στοιχεία, είπε ότι η επιδημία στην Ελλάδα είναι σε ανοδική πορεία, καθώς χθες είχαμε πάνω από 400 εισαγωγές στα νοσοκομεία.
«Η κοινωνία αντέχει να μετατρέψουμε τον κοροναϊό σε ένα συνάχι», τόνισε εξηγώντας ότι αν επιτραπεί στους ανεμβολίαστους να μπουν στους κλειστούς χώρους ή σε χώρους εστίασης αυτό θα γίνει μόνο για οικονομικούς λόγους. «Επιστημονικά αυτό δεν έχει καμία λογική αυτή τη στιγμή».
Όσον αφορά στο εμβόλιο, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επιτρέψει σε όποιον θέλει να κάνει την 4η δόση.
Τέλος, ανέφερε ότι ο ΕΟΔΥ θα αρχίσει να δίνει και τα ποσοστά ασθενών που έχουν κάνει 2 ή 3 δόσεις.
Δραματική αύξηση εισαγωγών λέει η Γκάγκα
Την αύξηση των εισαγωγών επιβεβαίωσε αι η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα.
«Σαφώς και δεν είναι σε ύφεση η πανδημία του κοροναϊού. Έχουμε 1.000 νοσηλείες παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες 10 μέρες. Ουδέποτε ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι σε ύφεση η πανδημία».
Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα, αιτιολογώντας παράλληλα τα μέτρα χαλάρωσης και επισημαίνοντας πως για πολλούς λόγους, όπως οικονομικούς και κοινωνικούς. δεν γίνεται να έχουμε συνεχώς lockdown.
Στέλνουν λάθος μήνυμα
Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, υποστήριξε ότι «είναι ανεπίτρεπτο κυβερνητικά στελέχη να στέλνουν λάθος μήνυμα περί τέλους της πανδημίας».
«Είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό ότι η πανδημία είναι παρούσα, ενεργός και μας δείχνει συνεχώς τα δόντια της. Η φιλολογία περί τέλους της πανδημίας πρέπει να κοπεί μαχαίρι. Είναι ανεπίτρεπτο στελέχη της κυβέρνησης να στέλνουν το μήνυμα αυτό. Είναι ασυγχώρητη επιπολαιότητα. Δεν μπορεί ο υπουργός Υγείας, να προαναγγέλλει χαλάρωση των μέτρων μέχρι το καλοκαίρι, τα οποία θα επανεξεταστούν το φθινόπωρο.
«Χρειάζεται εγρήγορση»
Σας το είπε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα καθορίσουν τα μέτρα. Γι αυτό χρειάζεται επιδημιολογική εγρήγορση και ετοιμότητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα παίξει ρόλο ενισχυτή της πανδημίας με τους 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και με την εμβολιαστική κάλυψη των Ουκρανών να είναι χαλαρή. Πρέπει να σταματήσουμε να στέλνουμε λάθος μηνύματα ότι είναι εντάξει τα πράγματα και η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανοίξει τα σύνορά της», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση, και θα συνεχιστεί αύριο σε δεύτερη ανάγνωση, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.