Ο Δήμος Ρεθύμνης μόλις προ ημερών, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ασφαλείς και Υγιείς με Βιώσιμη Κινητικότητα πόλεις» ανάμεσα σε 50 χώρες και 3000 Δήμους που συμμετείχαν συνολικά στη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021. Παράλληλα, ο Δήμος συμμετέχει και στο Ευρωπαϊκό Έργο Incircle, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση του και έχει στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη νησιωτικών και αραιοκατοικημένων περιοχών της Μεσογείου μέσω στρατηγικών κυκλικής οικονομίας
Το Ρέθυμνο έχει κάνει πολλά βήματα στον τομέα της Βιώσιμης Κινητικότητας κι αυτό το βιώνουν οι κάτοικοι αλλά το διαπιστώνουν και οι επισκέπτες της πόλης. Οκ, δεν είναι όλα τέλεια, υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν στις γειτονιές του αλλά το Κέντρο γίνεται όλο και πιο ποιοτικό. Ο Δήμος έχει φτιάξει ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων (20χλμ), έχει εγκαταστήσει σύστημα κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων, προσφέρει ηλεκτρικά ποδήλατα στους εργαζόμενους, διαθέτει ηλεκτρικό λεωφορείο, του έχει απονεμηθεί το σήμα Bike Friendly Destination από τη Ναττουρ.
Στο πλαίσιο του Έργου Ιncircle o Δήμος Ρεθύμνης μαζί με με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Αττικής και το Δίκτυο CIVINET Greece-Cyprus καταστρώνει στρατηγικές Κυκλικού Τουρισμού και υλοποιεί δράσεις βιώσιμης κινητικότητας. Δημιουργήθηκαν μάλιστα και χρήσιμα εγχειρίδια που ενημερώνουν επαγγελματίες αλλά και τουρίστες για το έργο και τις δράσεις του.
Τι δράσεις υλοποιεί στον Κυκλικό Τουρισμό
Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο:
Το πρώτο ηλεκτρικό όχημα σε στόλο δημόσιου φορέα σε επίπεδο περιφέρειας.
• Ηλεκτρικό Λεωφορείο: Δωρεάν, πλήρως προσβάσιμο ηλεκτρικό λεωφορείο 23 ατόμων το πρώτο που ταξινομήθηκε στην Ελλάδα σε στόλο δημόσιας συγκοινωνίας και εκτελεί διαδρομή στο κέντρο της πόλης. • Κοινόχρηστο σύστημα ηλεκτρικών πατινιών: Ιδιωτική πρωτοβουλία αποτέλεσμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. • Κοινόχρηστο σύστημα ηλεκτρικών ποδηλάτων: Δωρεάν φόρτιση, σε Ρέθυμνο |
Δράσεις – Εφαρμογές Κυκλικού Τουρισμού Ηλεκτροκίνηση σύνδεση με φωτοβολταϊκό στέγαστρο για την φόρτιση των ποδηλάτων. • Ηλεκτρικά Ποδήλατα / Πατίνια: 20 ηλεκτρικά ποδήλατα και 15 ηλεκτρικά πατίνια για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων του Δήμου Ρεθύμνης. • Δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων: 5 εγκατεστημένοι διπλοί φορτιστές – ένας εκ των οποίων ταχυφορτιστής (ο μοναδικός σε περιφερειακό επίπεδο) σε δημόσιο χώρο με δωρεάν φόρτιση. • Σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών: 20 θέσεις δωρεάν φόρτισης στο κέντρο της πόλης.
Έξυπνη κινητικότητα
• Σύστημα συλλογής κυκλοφοριακών δεδομένων με θερμικούς αισθητήρες. • Έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις ελεύθερες θέσεις, πλοήγηση και δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής. • Σύστημα προσβασιμότητας στους φωτεινούς σηματοδότες με ένδειξη αντίστροφης μέτρησης για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων και με Ηχητικό σήμα για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης. • Εγκατάσταση τηλεματικής για ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των δρομολογίων της δημόσιας συγκοινωνίας. • Έξυπνες διαβάσεις. • Πινακίδες ένδειξης ταχύτητας στις εισόδους της πόλης. Ποδηλατόδρομοι • 20 χιλιόμετρα ποδηλατικού δικτύου • 22 διαπεριφερειακές ποδηλατικές διαδρομές.
Προσβασιμότητα ΑμεΑ • Εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρομίων με προδιαγραφές για ΑμεΑ και δίκτυο πεζόδρομων. • Εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων για την προσβασιμότητα σε παραλίες του Δήμου, μαζί με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (καμπίνες, WC, σκίαστρο, διάδρομο πάνω στην άμμο) • Εγκατάσταση συστήματος για την προσβασιμότητα στη θάλασσα ατόμων με προβλήματα όρασης.
Πιλοτικό Πρόγραμμα INCIRCLE
To Ρέθυμνο είναι μία από τις πέντε πόλεις του έργου INCIRCLE όπου πραγματοποιούνται πιλοτικές δράσεις στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ρεθύμνης έχει αναλάβει την ανάπτυξη και εφαρμογή δύο πιλοτικών δράσεων, που εστιάζουν στη βιώσιμη κινητικότητα, την αειφόρο ενέργεια αλλά και στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων.
1η Πιλοτική Δράση. Στόχος: Προώθηση της ηλεκτροκίνησης σε συνδυασμό με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Πώς: Εγκατάσταση δύο φωτοβολταϊκών στεγάστρων (στη Μαρίνα Ρεθύμνου και στον κεντρικό χώρο στάθμευσης των 4ων Μαρτύρων), ενός σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και πέντε σταθμών φόρτισης για 20 ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια, με δύο βάσεις στήριξης για 10 ποδήλατα.
2η Πιλοτική Δράση. Στόχος: Προώθηση της ανακύκλωσης και της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή. Πώς: Τοποθέτηση 153 κάδων διαλογής απορριμμάτων σε τρία διαφορετικά ρεύματα (πλαστικά, ανακυκλώσιμα, σύμμεικτα). Οι κάδοι τοποθετήθηκαν στον παραλιακό δρόμο της πόλης και σε δημοτικές παραλίες.
Με αυτές τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες ο Δήμος προοδεύει και βελτιώνει τη ζωή των κατοίκων. Οι μεγάλοι Δήμοι της Ελλάδας ας ακολουθήσουν τα παραδείγματά του. Δεν θα χάσουν!