Ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται τελικά καταλύτης για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρας μας. Θεωρείται βέβαιο ότι οι διεθνείς εξελίξεις έβαλαν στον πάγο κάθε τυχόν σκέψη για πρόωρες εκλογές στο μέγαρο Μαξίμου ενώ η προσδιορισμός των εκλογών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο τέλος της Άνοιξης του 2023 (τυπικά η τετραετία συμπληρώνεται ένα μήνα μετά) συνοδεύτηκε και από αλλαγή στη γραμμή πλεύσης της ΝΔ που υποχρεώνει τις πολιτικές δυνάμεις να επανατοποθετηθούν στα ζητήματα των συνεργασιών.
Αυτοδυναμία, σταθερότητα και σωσίβιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκατέλειψε τη ρητορική περί της διεκδίκησης της αυτοδυναμίας και έθεσε από το βήμα του Φόρουμ του ΟΤ το θέμα των συνεργασιών, θέτοντας ως διακύβευμα όχι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ως αυτοσκοπό αλλά μια σταθερή κυβέρνηση.
Οι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν, καθώς ο βασικός σε πρώτη ανάγνωση αποδέκτης της πρότασης, το ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης επί της ουσίας επέτρεψαν την πρόταση στον αποστολέα της με τη φράση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ ότι δεν θα δώσει σωσίβιο σε κυβέρνηση που βυθίζεται. Μάλιστα ακολούθησε αντιπαράθεση του μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να υποστηρίζει ότι το ΚΙΝΑΛ απορρίπτει τη συνεργασία με τη ΝΔ και κλείνει το μάτι στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πλέον αξιοποιούν τη στροφή αυτή της κυβέρνησης και επιχειρούν να καρπωθούν πολιτικά ωφέλη κυρίως γιατί θεωρούν την εγκατάλλειψη της ρητορικής περί αυτοδυναμίας από τη ΝΔ ως ένα πρόσθετο επιχείρημα πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ραγδαία φθορά που δεν μπορεί να κρύψει.
Οι διαφορές δεν είναι αγεφύρωτες
Πάντως σε όλη αυτή τη συζήτηση μπήκε σφήνα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ουσιαστικά υποστήριξε την άποψη πως η αλλαγή πλεύσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεβολεύει στρατηγικές και αφηγήματα τόσο για το ΚΙΝΑΛ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει αμφότεροι να επανατοποθετηθούν στα ζητήματα των συνεργασιών.
Αυτή τη στιγμή πάντως είναι σαφές πως οι όποιες διαχωριστικές γραμμές παραμένουν σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης με κορυφαίο αυτό της ακρίβειας και της δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς σε ότι αφορά τα του πολέμου στην Ουκρανία, εκεί η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ συγκλίνουν σε βαθμό σχεδόν ταύτισης, ενώ μάλλον περισσότερο χλιαρές είναι οι επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και καθόλου αγεφύρωτες δεν φαντάζουν πλέον οι διαφορές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό τον τομέα.
Σύμπνοια και συναίνεση σε Ζελένσκι
Άλλωστε αυτό το σκηνικό επί της ουσίας σύμπνοιας και σε ένα βαθμό συναίνεσης θα αποτυπωθεί και την Πέμπτη στις 7 Απριλίου όπου οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών αυτών κομμάτων θα δώσουν το παρών στην ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική βουλή.
Από την άποψη αυτή είναι σαφές πλέον ότι έχουμε μπει σε μια νέα πολιτική φάση την οποία διάφοροι κύκλοι παρομοιάζουν με την προμνημονιακή περίοδο του 2008-2009 όπου η ζωή των μνημονίων έφερε στη συνέχεια τους βασικούς πολιτικούς αντιπάλους στο ίδιο τραπέζι της κυβερνητικής συνεργασίας χάρην της «διάσωσης» της χώρας.
Μπορεί η ιστορία να μην επαναλαμβάνεται αλλά σίγουρα σε αρκετές περιπτώσεις φαντάζει δυνατόν ότι θα μπορούσε να έχει ομοιοκαταληξίες.
Στρατηγική πρώτου γύρου
Για την ώρα όμως οι πολιτικές δυνάμεις με πρώτη την κυβέρνηση βρίσκονται στο έλεος οικονομικών και άλλων εξελίξεων που δεν εξαρτώνται από τα ίδια τα κόμματα, αντίθετα πρέπει τα κόμματα να προσαρμοστούν σε αυτές τις εξελίξεις με πρώτη εξέλιξη το θερμό επεισόδιο του νέου ψυχρού πολέμου Ανατολής – Δύσης και φυσικά την επανεμφάνιση του πληθωρισμού μετά από πολλές δεκαετίες, φαινόμενα τα οποία δεν θα είναι παροδικά.
Προς ώρας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ εβρισκόμενοι ταυτόχρονα και σε προσυνεδριακή περίοδο, ακολουθούν μια στρατηγική «πρώτου γύρου» εκλογών (με απλή αναλογική) προσδοκώντας η μεν κυβέρνηση να μην έχει μεγάλες απώλειες και να διατηρήσει την πρωτιά, ο ΣΥΡΙΖΑ να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την φθορά της κυβέρνησης με δική του πρωτιά ενώ αντίστοιχα στρατηγική πρώτου γύρου έχει το ΚΙΝΑΛ προσδοκώντας να σταθεροποιήσει και να παγιώσει τη δημοσκοπική άνοδο του τελευταίου διαστήματος ώστε να μην θεωρείται μια «τρίτη δύναμη» – «φτωχός συγγενής» των δύο πρώτων.
«Θα κριθούμε για την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε κρίσεις»
Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του χτες στο προσυνέδριο της ΝΔ περιέγραψε ότι θέλει να κριθεί στο τέλος της τετραετίας για το πως διαχειρίστηκε αλλεπάλληλες κρίσεις η κυβέρνηση της ΝΔ.
«Εδώ, από αυτό το Βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πριν από τις εκλογές, είχα αναλάβει μία σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το πώς θα μειώσουμε τους φόρους, για το πώς θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές, για το πώς θα ξανακάνουμε την Ελλάδα αναπτυξιακό πόλο, μία χώρα η οποία μπορεί να προσελκύει επενδύσεις σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, για το πώς θα δημιουργήσουμε πολλές και καλές δουλειές για τους Έλληνες.
»Και αυτές μας τις δεσμεύσεις, παρά τις δυσκολίες, τις υλοποιούμε με θρησκευτική ευλάβεια. Και όταν θα έρθει η ώρα να κριθούμε από τον ελληνικό λαό, στο τέλος της τετραετίας, και να διεκδικήσουμε και πάλι το δικαίωμα να κυβερνήσουμε τη χώρα με σταθερότητα και αυτοπεποίθηση θα μπορείτε όλοι σας, όλα τα κομματικά στελέχη, να κοιτάζετε τους πολίτες στα μάτια. Είμαστε μία κυβέρνηση που στρέφει το βλέμμα της πρωτίστως τους πιο αδύναμους και έτσι θα συνεχίσουμε στους 15-16 μήνες, όσοι ακόμα μας χωρίζουν μέχρι τις εθνικές εκλογές, θα είναι μήνες σκληρής δουλειάς θα ολοκληρώσουμε την τετραετία και θα κριθούμε για το έργο μας εν τω συνόλω και για την ικανότητά μας να χειριστούμε κρίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Νικητές και πρωταγωνιστές
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας επίσης στο περιφερειακό προσυνέδριο του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε τη σιγουριά ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα πρωταγωνιστήσει ξανά, και θα είναι ο νικητής στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
«Να είστε σίγουροι ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές μαζί Θα είμαστε οι νικητές. Μαζί Θα ανοίξουμε έναν άλλον δρόμο, έναν δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας, όπως τα παλιά καλά χρόνια, στα χρόνια που εμείς ενώναμε τον ελληνικό λαό και δεν επιτρέψαμε σε κανέναν να τον διαιρεί, για να κερδίζει την ψήφο του και την επόμενη μέρα να τον απογοητεύει. Εμείς και προσωπικά εγώ δεσμεύομαι ότι δεν θα ξανααπογοητεύσουμε ποτέ καμιά Ελληνίδα και κανέναν Έλληνα», υπογράμμισε.