H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία, αντιδρώντας στην κίνηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνεται: «Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.
» Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων.
Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».
- Διαβάστε επίσης: Γιατί απελάθηκαν οι 12 Ρώσοι διπλωμάτες – Οι κατηγορίες εναντίον τους, η εμπλοκή της ΕΥΠ
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Σημειώνεται πως, νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την απέλαση 12 ρώσων διπλωματών.
Στη σχετική ανακοίνωση σημείωνε: «Οι Ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).
»Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.
» Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή».
Ελληνορωσικές σχέσεις
Σημειώνεται πως το ψυχρό κλίμα που επικρατεί εκ νέου στις ελληνορωσικές σχέσεις πιστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει προ ημερών ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αποστολή όπλων από την Αθήνα.
«Η διπλωματική επικοινωνία θα διατηρηθεί κανονικά. Στο μέλλον οι σχέσεις μας θα αποκατασταθούν. Τώρα είναι αδύνατο να πούμε πότε θα γίνει αυτό. Λόγω παραδοσιακών, ιστορικών, πνευματικών σχέσεων θα αποκατασταθεί η συνεργασία. Αλλά η πορεία αυτή θα είναι χρονοβόρα» είχε επισημάνει ο κ. Μασλόφ.
Είχε τονίσει, πάντως, τότε πως η επικοινωνία μεταξύ ελληνικού ΥΠΕΞ και ρωσικής πρεσβείας είναι πολύ εποικοδομητική. «Η διπλωματία και οι πρεσβείες είναι τα εργαλεία παντός καιρού. Επειδή οι σχέσεις μεταξύ χωρών μπορεί να είναι πολύ άσχημες. Και στην πολιτική ατμόσφαιρα πότε πότε βλέπουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Για αυτό διατηρούμε τη συνεργασία με το ΥΠΕΞ».
Ακόμα, είχε χαρακτηρίσει «πολύ επικίνδυνη» την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. «Οι προμήθειες είναι λάδι στην φωτιά. Οι πολιτικοί της ΕΕ που εμπλέκονται στις προμήθειες θανατηφόρων όπλων θα είναι υπεύθυνοι. Δεν μπορούν να μην κατανοούν είναι εν δυνάμει συνέπειες».