Οι τόνοι περιγραφής της εξελισσόμενης κρίσης έχουν γίνει πια δραματικοί από επίσημα κυβερνητικά χείλη («κοσμοϊστορικών διαστάσεων», «σοβαροί κραδασμοί» «πρωτόγνωρες ανατιμήσεις» κ.ο.κ), η πολιτική καθημερινότητα του πρωθυπουργικού γραφείου και των υπουργών περιλαμβάνει αντίκρουση των επιθέσεων που δέχονται από την αντιπολίτευση για τα μέτωπα της ακρίβειας και το Μαξίμου αναγκάζεται συνεχώς σε ανασχεδιασμούς και έκτακτες παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση αντικρίζει τις επόμενες 90 ημέρες με «πολεμική» στρατηγική, ωστόσο θέλει ταυτόχρονα να στρώσει και τον… μεταπολεμικό δρόμο.
Εν μέσω γενικευμένης προς το παρόν αβεβαιότητας, με δεδομένο ότι το φθινόπωρο θα γίνει οριστική αναδιάταξη στρατηγικής και δυνάμεων για την τελική ευθεία προς τις εκλογές, καθώς και με ορόσημο το καλοκαίρι για μία πρώτη αποτίμηση του νέου πολιτικο-οικονομικού τοπίου, η κυβέρνηση κινείται ήδη με τη σκέψη στους μακροπρόθεσμους στόχους της – πολιτικούς και οικονομικούς. Η κινητικότητα κυβέρνησης και κόμματος αναδεικνύει πέντε άξονες, όπου στοχευμένα θα πέφτει η προσοχή το επόμενο τρίμηνο και οι οποίοι, πολιτικά, αφορούν περισσότερο τις συνθήκες της επόμενης μέρας, μαρτυρώντας τις κυβερνητικές αγωνίες.
Τα αντίπαλα κάστρα
Απέναντι στους ανεβασμένους ή και σκληρούς αντιπολιτευτικούς ρυθμούς, η κυβέρνηση οργανώνει μεγαλύτερη παρουσία σε περιοχές που αποτελούν… αντίπαλα κάστρα, όπως λαϊκές γειτονιές εντός και εκτός Αττικής με δύσκολα για τη ΝΔ ποσοστά απήχησης, καθώς και επικοινωνιακή έμφαση στις «κοινωνικές πολιτικές». Η εμφανής γαλάζια εξωστρέφεια με την οποία επιδιώκεται όχι μόνο η σύσφιξη των δεσμών με τη βάση της ΝΔ αλλά και η απήχηση σε ευρύτερη δεξαμενή μέσα από συζήτηση «για όλα τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας», θα οδηγήσει στο τακτικό συνέδριο. Το πολιτικό – εκλογικό για την παράταξη ορόσημο του Μαΐου θα δώσει σκυτάλη σε μετασυνεδριακή κινητικότητα μέχρι τον Ιούνιο, εκ νέου σε πόλεις που δεν αποτελούν νεοδημοκρατικά «προπύργια», όπως η Πάτρα. Η Αχαΐα άλλωστε μαζί με την Ηλεία (όπου στις εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε πετύχει οριακή πρωτιά),τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Αθήνα καθώς και τις περιοχές της Β’ Πειραιώς βρίσκονται στο ραντάρ κόμματος και κυβέρνησης (με επιτόπου παρουσία του Μητσοτάκη ή όχι), ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός προγραμματίζει κάθοδο προς το Ηράκλειο Κρήτης.
Τα δύσκολα ακροατήρια
Ταυτόχρονα με τη στήριξη και προβολή των κυβερνητικών μηνυμάτων κυρίως στην περιφέρεια, η αγωνία είναι να μη χαθούν οριστικά οι δίαυλοι προσέγγισης σε συγκεκριμένα «δύσκολα» για την κεντροδεξιά παράταξη ακροατήρια, όπως οι νέοι (οι ηλικίες 17-34 ετών), οι άνεργοι, οι φοιτητές κ.ά. Βασική στρατηγική είναι πάντως να δίνεται έμφαση στους πιο αδύναμους – χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους και κατά τον Πρωθυπουργό «στους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στο νοίκι» – με επίσημο μότο των κυβερνητικών στελεχών «κανείς αβοήθητος» στην πολιορκία της ακρίβειας. Τις προσεχείς εβδομάδες ανακοινώνεται η ποσοστιαία αύξηση του κατώτατου μισθού με ισχύ από την 1η Μαΐου ενώ ολοκληρώνεται το μείγμα παρεμβάσεων υπό τον κωδικό «στέγη για νέους». Είναι προφανές ότι το Μαξίμου πιέζεται για την τήρηση ισορροπίας ανάμεσα στην αποτελεσματική στήριξη κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων και στις αντοχές της οικονομίας, ζυγίζοντας πολιτικό και οικονομικό κόστος.
Οι λαϊκιστές
Οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο πολιτικό σκηνικό αποτυπώνονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με επιτάχυνση της κυβερνητικής φθοράς. Διαβάζοντας τα ποιοτικά στοιχεία (και ειδικότερα τα σημεία δυσαρέσκειας των πολιτών), το Μαξίμου θέλει αναχώματα απέναντι σε δυνάμεις λαϊκισμού, θέλοντας προφανώς να προλάβει τυχόν αντισυστημικό ρεύμα στην κοινωνία και υπενθυμίζοντας με κάθε ευκαιρία «την εμπειρία του 2015». Με το βλέμμα της τόσο στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ (τον οποίο άλλωστε κατηγορεί ευθέως ότι ανοίγει το συρτάρι του λαϊκισμού) όσο και στις διεργασίες στα δεξιά της ΝΔ, η κυβέρνηση βάζει στο επίκεντρο, σε επίπεδο ρητορικής προς τους πολίτες, την καιροσκοπία. «Σηκώνονται άνεμοι…», έλεγε προ ημερών ο κυβερνητικός πορτ παρόλ, «που απειλούν να σαρώσουν όσους δεν είναι σώφρονες».
Το… ανάποδο 2015
Μετρήσεις κοινής γνώμης επικαλούνται επίσης κυβερνητικά στελέχη ώστε να ερμηνεύσουν ουσιαστικά ένα… ανάποδο 2015. «Εμείς λέμε την αλήθεια, ότι καμία χώρα, καμία εθνική προσπάθεια δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την εξωγενή κρίση», όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, «και η θέση αυτή κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία που ζητεί και ευρωπαϊκές απαντήσεις». Η προσήλωση στο φιλοευρωπαϊκό ακροατήριο θεωρείται δεδομένη για την κυβέρνηση, που διαμηνύει ότι δεν θα προβεί σε ψάρεμα σε θολά νερά, κατηγορώντας την Κουμουνδούρου για τέτοια προσέγγιση.
Οι εφεδρείες
Ταυτόχρονα με την επιμονή του Μαξίμου στις δεσμεύσεις και τους στόχους του για μόνιμες φοροαπαλλαγές, με αιχμή των πολιτικών της τη μεσαία τάξη, η κυβέρνηση φέρνει μπροστά δύο ακόμα λέξεις: την ευελιξία και τις εφεδρείες. «Στο τέλος της μέρας θα έχουμε συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο» υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές σε ό,τι αφορά την πολιτική φοροαπαλλαγών και την ίδια στιγμή τονίζουν ότι «και εφεδρείες υπάρχουν για την τρέχουσα περίοδο αλλά αυτές πρέπει να αξιοποιούνται με μέτρο και πρωτίστως για όσους έχουν περισσότερο ανάγκη». Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου δεν θέλει ούτε βιαστικές προαναγγελίες προς τους πολίτες ούτε όμως ερμητικό κλείσιμο του παράθυρου για παρεμβάσεις. Ανάμεσά τους και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, που ήδη «μετριέται» για περιορισμένο αριθμό προϊόντων (όπως το ψωμί) και περιορισμένη διάρκεια.